Osjećaji neće nestati samo zato što ih potiskujete...
 Foto: Giulia Bertelli/Unsplash
Živite li po svom?

Nemojte biti previše dobri - to uopće nije zdravo!

Ljudi koji potiskuju vlastite želje iz poštovanja prema tuđima često se nazivaj "dobrima". To ih može voditi u depresiju i druge emocionalne poremećaje.

"Ljubav prema nesavršenom", knjiga popularnog budističkog učitelja Haemina Sunima, govori o osobama koje previše misle na druge pa zato zapravo ne slijede i ne izražavaju vlastitu volju. Posljedice za njih vrlo su ozbiljne.

Problem je u tome što, živeći u skladu sa zahtjevima drugih, mi nesvjesno zanemarujemo vlastite želje i potrebe. Ponajprije zapamtite: to što osjećate nije nešto što treba jednostavno zanemarivati, nego je to nešto vrlo važno. Osjećaji u vama neće tek tako nestati samo zato što ste ih vi odlučili potisnuti ili zanemariti.

Mnogi se psihički problemi pojavljuju kada potiskivanje postane navika, a energija tih potisnutih emocija ne uspijeva pronaći zdrav ispušni ventil.

Donosimo neke od Sunimovih životnih savjeta:

1. Naučite izraziti što osjećate, a da se pritom ne mučite oko toga. To je životna vještina jednako važna kao i sposobnost čitanja. Bez nje gomila se nezadovoljstvo, izbijaju svađe, a odnosi mogu erumpirati kao vulkani.

2. Kad vas netko zamoli za uslugu, ne zaboravite da možete reći i ovo: "Strašno mi je žao, ali ne mogu to učiniti". Nemate nikakvu obavezu prihvaćati zadatak koji će vam biti velik teret. Ako takav odnos postaje sve napetiji zato što ne činite tu uslugu, to uopće nikada nije ni bio dobar odnos.

3. Osjećate li se frustrirano jer ste jedina osoba koja obavlja sav posao? Ako je tako, nemojte samo zatomiti taj osjećaj, recite jasno i glasno: “Teško mi je sve to raditi sam. Možeš li mi pomoći, molim te?” Malo-pomalo sve ćete lakše moći izražavati osjećaje.

4. Kao što i u avionu dobijete upute da djetetu stavite masku s kisikom tek nakon što ste je stavili sebi, tako nema ničeg sebičnog u tome da se najprije pobrinete za sebe. Tek ako ste vi sretni, moći ćete usrećiti i druge oko sebe.

5. Jednako tako, kada se zaljubite i želite provoditi vrijeme samo s voljenom osobom, pokušajte trošiti vrijeme i na sebe - zaslužujete brigu i pozornost. Počastite se ukusnim objedom, dobrim filmom, ugodnom šetnjom u lijepom krajoliku. Kao što biste ulagali u osobu koju volite, tako biste trebali ulagati i u sebe.

6. Možda se doimate neprivlačnima ne zato što imate mnogo neprivlačnih osobina, nego zato što to mislite pa izgledate kao da vam je silno nelagodno. Čak i ako imate neprivlačne osobine, ali samouvjereni ste i opušteni, nećete imati takvih problema. Zapamtite da je vaša najprivlačnija osobina upravo vaše samopouzdanje.

7. Ako počnete vjerovati u ono što drugi govore o vama, počet će vas kontrolirati. Nije sve što se začne u vašem umu i istina. Ne dopustite tuđemu mišljenju da upravlja vašim životom.

8. Svi mi u srcu nosimo tajne koje ne možemo lako podijeliti s drugima. To mogu biti tajne o bolesti, novcu, spolnosti, odnosima ili o obitelji. One mogu u nama izazvati dubok osjećaj inferiornosti, srama, tjeskobe ili krivnje. No zbog težine tih tajni postajemo sve ponizniji i uviđavniji. Ne prosuđujte ljude prema njihovu izgledu jer možda se nose s tegobama koje nitko ne vidi.

9. U redu je imati nedostatke. Kako bi naš život mogao biti čist i bijel kao prazan list papira? Prirodno je da život ostavlja traga na našem tijelu, umu i odnosima. Umjesto da odabirete život u kojem ništa ne poduzimate iz straha da ne pogriješite, odaberite život koji se poboljšava i oplemenjuje kroz pogreške i bol. A svome ja koje se trudi vičite na sav glas: “Jako te volim.”

10. U Indiji je "namaste" uobičajen način pozdravljanja kao što je to "zdravo". Ali "namaste" ima jedno divno značenje. Ono znači "božansko biće u meni klanja se božanskom biću u tebi". Mnogo smo veći i svetiji nego što mislimo.

Nemojte propustiti: Doktor u kući + Jutarnji list u četvrtak za samo 14 kuna.

Linker
25. travanj 2024 14:50