Život je škola

Neke lekcije naučiš tek kad izgubiš onoga koga voliš...

Faze tugovanja svi moraju proći, a na koji način i kojim redom ovisi od osobe do osobe.

 

 

Gubitak voljene osobe težak je udarac za svakog pojedinca. U tim trenucima čini nam se kao da je sve stalo, a imamo osjećaj da nas tuga i osjećaj nemoći nikad neće napustiti.

Stručnjaci navode 4 stvari koje ćete s vremenom naučiti o tuzi i gubitku.


1. Ljubav je jača od smrti

Osoba koju ste izgubili uvijek će živjeti u vašim uspomenama. Nakon nekog vremena opet ćete moći pričati o lijepim i zabavnim trenucima, a na trenutak ćete imati osjećaj kao da je opet pored vas.

Uspomene čuvajte, to vam nitko ne može oduzeti.


2. Kvalitetno vrijeme s dragim ljudima jako je važno

Da, život je užurban, no svatko treba naći vremena za voljene ljude. I da to vrijeme provedete kvalitetno, a ne na mobitelu. Javite se roditeljima i pitajte ih razna pitanja koje možda nikad niste ni pitali.

  • Što su mislili o životu kad su bili vaših godina'?
  • Koji su im bili hobiji?
  • Koje razdoblje im je bilo najsretnije?
  • Koja im je najdraža uspomena s vama?

Nakon gubitka, mnogi uvide koliko je život zapravo krhak, i one stvari oko kojih ste se prije živcirali, sad vam postaju nebitne ili čak smiješne. Počinjete cijenite male stvari, a vrijeme s voljenima je neprocjenjivo.


3. Samo zato što se netko čini OK, ne znači da je OK

Emocije onoga koji je netom nekog izgubio su poput vrtuljka. Mogu od smijeha za trenutak doći do suza. Nema ispravnog i krivog načina tugovanja i nikad ne bismo smjeli suditi onoga koji tuguje. Bez obzira na način na koji to radi. Taj proces je dubok i intiman.

Mnogi se u tim trenucima lakše otvaraju osobama koje su prošle kroz sličnu stvar. Tuga vas također može toliko obuhvatiti, da se na trenutke potpuno isključite od stvarnog svijeta. No, nemojte se bojati svojih emocija.


4. Smrt nas može potaknuti da živimo svoj život punim plućima

Koliko god se to u datom trenutku činilo nemogućim, stručnjaci navode, kako smrt daje smisao životu. Najteže lekcije naime donose najveću mudrost.

Tuga tijekom godina dobiva nove oblike, no istina je ono što kažu o vremenu - postat će lakše. I najbolje što možete napraviti je da živite život na način na koji bi voljena osoba, koja vas je napustila, bila ponosna.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo