Majčin dan

Ne zaboravite, samo jedna je mama...

Naše predivne majke... Trebamo im što češće reći hvala za sve, a na njihov dan razveseliti ih nekom sitnicom, osmijehom, ali i toplom riječju. Sretan vam Majčin dan.

 

One su naše najvatrenije navijačice, za njih ćemo uvijek biti mala djeca, a ako imamo temperaturu one će nas u danu nazvati pet puta da provjere kako smo. One ne trebaju skupocjene poklone, dovoljan im je naš iskreni osmijeh… Da, to su naše predivne majke.

Jeste li im čestitali njihov dan?

Majčin dan se u većini zemalja obilježava druge nedjelje u svibnju. Iako bismo im svakodnevno trebali iskazivati ljubav, ovaj dan je savršen da im pokažemo kako mislite na njih i koliko smo sretni što su u našim životima.


Kako je nastao?

Davne 1865. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis je organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o svim aktualnim pitanjima. Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti svoje majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting.


S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama.


Već 1909. se u čak 45 američkih država SAD slavio Majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Nedugo nakon toga običaj se proširio po Europi i svijetu.

 

Zanimljivosti

1. U svijetu se svake godine potroši oko 2,4 milijardi dolara na cvijeće za Majčin dan.

2. Za Majčin dan običaj je poklanjati crvene i ružičaste karanfile, a preminulim majkama na grobove se nose bijeli karanfili.

3. Jedno istraživanje pokazalo je da majkama trebaju 2 minute i 5 sekundi kako bi promijenile pelenu, a do djetetovog drugog rođendana u prosjeku promijene 7300 pelena.

4. Najčešć se poklanja cvijeće, čestitke, poklon kartice, večere, odjeća, nakit i kućanski aparati.

5. U većini jezika riječ 'mama' započinje slovom M.

6. U Americi se za Majčin dan obavi 122 milijarde telefonskih poziva

7. Velika Britanija obilježava Majčin dan u ožujku.

 

Ljepotice, sretan vam Majčin dan! Povodom Majčinog dana osmislili smo i fantastični nagradni natječaj koji će, bez sumnje razveseliti i vašu mamu.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo