Vuf-vuf ordinacija

Ne može vam 'skakati po glavi', štene mora biti mirno dok je samo

Štene ima kratke raspone pozornosti, spava veći dio dana, svijet istražuje ustima i još nema potpunu kontrolu mjehura. O tome što je prikladno ponašanje uči od svojih vlasnika.

 

Piše: Lea Kreszinger dr. vet. medicine, Veterinarska klinika Kreszinger


 

Već smo u ranijim tekstovima spomenuli kako su tijekom prvih mjeseci u životu psa iznimno važna dobra iskustva i primjeren okoliš. Tada maleni psi upoznaju svijet koji ih okružuje i uče o njemu, otkrivaju kojim se predmetima mogu zabavljati, kako svojim ponašanjem mogu dobiti ono što žele, koji zvukovi iz okoliša su normalni, kako se na odgovarajući način komunicira s drugim životinjama i ljudima. U ovoj ranoj fazi vlasnici psa trebaju početi trenirati svoje štene onako bi željeli da se ponaša. U bihevioralnoj medicini, kao i u mnogim područjima veterinarske medicine, prevencija je bolja metoda nego liječenje.

 

Nije nuklearna fizika

Važno je da vlasnici shvate ograničenja šteneta kako bi izbjegli frustracije kada uvide da stvari baš i ne idu po planu. U novoj kući sve je drugačije za štene, jer upravo je odvojeno od svoje majke, od braće i sestara. Kao i djeca, i štenad ima kratke raspone pozornosti, štenci spavaju veći dio dana, svijet istražuju ponajviše ustima i još nemaju potpunu kontrolu mjehura. O tome što je prikladno ponašanje uče od svojih novih vlasnika.

Psi uče cijelo vrijeme, ne samo tijekom ciljanih treninga, tako da vlasnici trebaju shvatiti važnost dosljednosti u svojim postupcima, ali i ostalih ljudi koji dolaze u dodir sa štenetom, tako da se ono ne bi zbunilo i da bi lakše naučilo kako se pravilno ponašati. Pas će nastaviti s ponašanjem koje za njega ima pozitivan ishod, a prestat će raditi ono što kao rezultat ima za njega negativan ishod.

Stoga, kako bismo naučili psa novom ponašanju ili kako bismo promijenili njegovo ponašanje, moramo ojačati ponašanje koje želimo vidjeti. To se postiže pozitivnom motivacijom. Cilj odgoja je da pseće ponašanje bude onakvo kakvo vlasnik želi vidjeti, da se pas želi tako ponašati i da to doživljava zabavnim.

 

Treba odoljeti cviljenju

Odlučite li prve noći u novom prostoru štene zatvoriti u boks i ono počne cviljeti i lajati, sjetite se da je takav njegov zov sasvim prirodan. Štene samo u divljini ne može preživjeti i ono takvim ponašanjem slijedi urođeni instinkt. Želite li istinski pomoći štenetu u njegovu “zatočeništvu”, nemojte reagirati na takvo ponašanje i na buku koju stvara; vrlo brzo shvatit će da takav način nije učinkovit i odustati. Ako ste ipak odlučili prići štenetu koje cvili i laje, tako ćete zapravo pojačavati njegov instinkt i time samo produljivati vrijeme koje je potrebno da se pas opusti i ostane miran. Zato je najbolje oboružati se dodatnim strpljenjem i imati na umu da vam ljutnja nikako neće biti od pomoći. Ostanite dosljedni i priđite štenetu tek kada utihne.

Foto: iStock

 

Nagrada je uvijek bolje rješenje

Ne pribjegavajte kažnjavanju šteneta. Kazna ne ubrzava proces učenja kod šteneta niti mu pomaže da se smiri. Štoviše, kažnjavanje će samo povećati stres i stvoriti dodatne probleme u psećem ponašanju.

Kao pomoć pri navikavanju šteneta na boravak u zatvorenom prostoru može poslužiti nagrađivanje davanjem poslastica, a možete i staviti pseći boks u svoju spavaću sobu tijekom noći. Tako će se štene privikavati na zatvoreni prostor, a istodobno neće biti samo.

Dobra je ideja i dati štenetu kvalitetnu žvakalicu koja ga može zabaviti dulje vrijeme. Ipak, prethodno se savjetujte s veterinarom o tome je li određena žvakalica u skladu s uputama o prehrani. Glavni je cilj postići da pas bude miran dok je sam. Psi spavaju četrnaest i više sati dnevno i najbolje je da tako iskoriste vrijeme upravo dok su sami. No, treba znati i da se predugo ostavljanje psa samog smatra fizički i psihički nezdravim.

 

Sposobnost prilagodbe je važna

Neki odrasli psi ne toleriraju zatvaranje u boks, no ipak se većina pasa pristojno ponaša dok su sami i slobodno pušteni kod kuće. Drugi pak psi izrazito teško podnose svaku promjenu ili odvajanje od vlasnika te pate od tzv. anksioznosti, što može zahtijevati upotrebu lijekova koje će prema procjeni propisati veterinar tijekom procesa prilagodbe na novi prostor ili nepoznate ljude. Sposobnost da pas bude miran dok boravi kod kuće sam ili dok je zatvoren u boksu može jednog dana doista biti od životne važnosti za njega. Primjerice, u situacijama kao što je boravak kod veterinara radi liječenja, tijekom putovanja, ako ga čuva druga osoba, ako se treba prilagoditi na novi dom ili na novu obitelj. Ako pas ne uspije razviti sposobnost prilagodbe na novi prostor dok je štene, kasnije će to biti puno teže ili čak nemoguće.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo