Ne možete zamisliti da odbijate nekog - zapitajte se koji je najgori scenarij u slučaju ako kažete 'ne'? Što će se dogoditi?
 Foto: iStock
Pričajmo o tome

'Ne' je dovoljno dobar odgovor i ne osjećajte se krivima kada to kažete

Često čujem od klijenata kako im je teško reći ne, posebice kada obitelj ili prijatelji nešto od njih traže. Zašto nam je tako teško zauzeti se za sebe i svoje potrebe i reći - 'ne'?

Događa li vam se da prihvatite poziv na neku zabavu ili nedjeljni ručak iako vam se ne ide pa kažete 'da', iako sve u vama viče 'ne', a sve zbog toga što ne želite razočarati ili uvrijediti druge?

Ili ste možda 'dežurna osoba' za rješavanje tuđih hitnih problema, od 'ne radi mi televizor - pomozi' do 'odvezi me večeras tu i tu'. A vi ste baš taj dan imali druge planove, primjerice izlazak u kino ili gledanje omiljene serije?

Kao ljudska bića svi imamo potrebu za pripadanjem i prihvaćanjem pa često, iz straha od neprihvaćanja i odbačenosti, pristajemo na nešto u situacijama kada bi to trebali odbiti.

Neki se boje konflikta jer se ne žele nekome zamjeriti ili ih uzrujati, a onda se iz straha i opreza ne zauzimaju za sebe i svoje potrebe. No, zapitajte se - do kada? Gdje ste u svemu tome vi i kuda ćete doći ukoliko stalno udovoljavate drugima, a sebi gotovo nikada?

Kada kažete ne, to ne znači da ste nepristojni, sebični ili neljubazni

Djeca su često odgajana da budu pristojna i pokorna. Kada odrastemo zreliji smo i stojimo iza vlastitih izbora, ali nažalost, često se držimo naših uvjerenja iz djetinjstva i brinemo da će nas se smatrati krivima i da će nas okolina odbaciti ako se zauzmemo za sebe (baš kao nekada u djetinjstvu).

Kada kažete 'ne' postavljate svoje granice, a to je vaše pravo i vaš zadatak kao odrasle osobe - da se pobrinete za sebe. Ako cijeli život živite u ovisnosti o odobravanju drugih i njihovim mišljenjima, teško da ćete biti sretni i slobodni. Pobrinuti se za sebe ne znači da ste sebični, već da samo zdravo pratite sebe i svoje potrebe.

Manjak brige za sebe i svoje potrebe i stalno udovoljavanje drugima vodi nas u iscrpljenost i umor

Raditi nešto za druge, a na štetu nas samih, nije dobro i poželjno pa se često nakon toga osjećamo iskorišteno i prevareno. Treba procijeniti situaciju i napraviti razliku kada nešto možete, a kada ne.

Naravno da ćete pomoći ako je nekome nešto hitno ili ako je netko u nekoj nevolji. Ali, ako netko od vas nešto neprestano traži, ne pitajući se imate li vremena i želite li možda drugačije provesti svoj dan, pravi je trenutak za reći 'ne'.

Ako je osoba navikla da ste uvijek na raspolaganju kada zatreba pomoć, možda vas u trenutku kada krenete postavljati svoje granice neće shvatiti ozbiljno te će nastaviti 'navaljivati'. Ako vam se u tom trenutku javi osjećaj krivnje, sjetite se da vi niste automat za ispunjavanje tuđih potreba i želja, već osoba koja treba cijeniti sebe i svoje vrijeme. Zapitajte se koji je najgori scenarij u slučaju ako kažete 'ne'? Što će se dogoditi? Možete li prihvatiti da ćete ih razočarati i da će pomoć potražiti negdje drugdje?

Krenite malim koracima, dan po dan

Postavljanje granica i učenje kako reći 'ne' se ne rješava 'preko noći'. To je proces koji traži vrijeme te ga poduzmite kada ste spremni.

Počnite postupno. Primjerice, kada ste sami kod kuće izgovorite 'ne' nekoliko puta, glasno i jasno. Vježbajte izjave koje uključuju 'ne', poput 'Ne mogu to učiniti' ili 'Ne, ne želim tamo ići'. Krenite s malim stvarima, u sigurnom okruženju, prije nego krenete na zahtjevnije situacije.

Kada netko od vas nešto traži, razmislite prije no što kažete 'da' ili 'ne'. Zapitajte se što ćete dobiti ako kažete 'da', a što ako kažete 'ne'.

Nemojte smišljati izgovore i sitne laži kako bi ublažili svoj odgovor. Ako osjećate krivnju nakon što ste rekli 'ne', imajte na umu da bi se osjećali puno gore u slučaju da vas se iznova nagovorilo da radite nešto protiv svoje volje.

Probajte se naučiti da ne morate odmah dati odgovor na zahtjeve koji dolaze do vas. Time šaljete poruku da ste uvijek spremni i u blizini. Razmislite o svojim potrebama i recite da ćete se javiti kasnije. Na taj način šaljete poruku da vrednujete sebe i svoje vrijeme.

I na kraju, ne trebate imati potrebu ikome objašnjavati zašto ste rekli 'ne'.

'Ne' je dovoljno dobar odgovor sam za sebe!


Tražite drugo mišljenje, novu perspektivu, a ne znate kako i od kuda krenuti?

Javite mi se.

- Ivanka


Linker
20. travanj 2024 00:04