Sanja namirnice nabavlja u OPG-u Brankice Soline, koja ima štand s povrćem i klicama i na zagrebačkom Dolcu
 Tomislav Krišto/Cropix
priča sanje šutej

Nakon raka dojke potpuno sam promijenila prehranu: svaki dan voće i povrće te razni gusti sokovi

Nikada se nisam opterećivala hranom, ali važno mi je da kod kuće jedemo kuhano i žlicom, i to naša domaća jela koja su nam kuhale mame i bake. Uz to, suprug i ja pametnije se hranimo, biramo više povrća, a to i njemu pomaže jer je obolio od dijabetesa tipa 2, kaže Sanja dodajući da je, otkako se suočila s rakom, odvažnija, hrabrija i samouvjerenija

Rak sam doživjela kao opomenu, kao resetiranje svojih želja i ciljeva. Bolest me znatno promijenila. Osnažila me, postala sam hrabrija, odlučnija, točno znam što hoću, a što neću, važna sam sebi i znam da želim živjeti kvalitetno, okružena pozitivnim ljudima i pridonijeti zajednici pomaganjem kad god mogu. Važan mi je moj mir, vrijeme koje imam za sebe. Nitko drugi ti ne može reći što trebaš napraviti i nitko drugi te ne može shvatiti, jer nije u tvojoj koži. Sjela sam i promislila o tome što želim, a što ne želim, što mi u životu smeta i što mi stvara stres. Shvatila sam da je preda mnom život koji treba biti lijep i pozitivan. Priznajem da sam se uvijek nekamo žurila, ali sada sam odlučila stati na loptu i uzeti vremena za sebe. Više ne izlazim iz kuće bez šminke. Ne želim da se vidi da sam išta preboljela. Želim biti pozitivna izvana i iznutra. Iznimno me ispunjava što i drugi to primjećuju.

Družim se s prijateljicama i rado putujem. Uz to, suprug i ja pametnije se hranimo, biramo više povrća, a to i njemu pomaže jer je obolio od dijabetesa tipa 2 - kaže Sanja Šutej, Omišanka sa zagrebačkom adresom. Prije nekoliko godina suočila se s dijagnozom raka dojke.

- Pazim da svaki dan jedem povrće i voće, miksam si razne guste sokove od svježih namirnica, ali nikada nisam potpuno prestala jesti šećer i crveno meso. Ponekad, kada to moj organizam traži, pojedem fini kolač sa šećerom i šlagom, a ponekad u pripremanju kolača ili jela neke namirnice jednostavno zamijenim zdravijom varijantom. Sve ovisi o trenutku. Nikada se nisam opterećivala hranom u toj mjeri da bih se striktno pridržavala nekih prehrambenih smjernica, no važno mi je da kod kuće jedemo kuhano i žlicom te naša domaća jela koje su nam kuhale mame i bake - kaže Sanja.

A promijenilo se to, ističe, što sada više uživa u svakodnevnim stvarima koje ju vesele, pa će tako pojesti i kolač bez grižnje savjesti.

- Kada sam otkrila rak dojke, nisam imala nikakve sumnje da ću ga pobijediti. Bilo bi možda lakše da je radioterapija provedena aparatom za intraoperacijsko zračenje, to bi mi uštedjelo 16 odlazaka na zračenje. Iako zračenje traje kratko, ja sam na svako potrošila pet sati, dok sam sa Žitnjaka došla u Kliniku za tumore i natrag - kaže Sanja. Danas se srčano zalaže da se nabavi aparat za intraoperacijsko zračenje, za koji udruga Europa Donna, čija je članica i Sanja, različitim akcijama u suradnji s partnerima prikuplja novac već godinama.

Zagreb, 291019.
Studio Hanza media.
Sanja Sutej, zena koja je preboljela rak dojke.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX


Zašto nam je nužan aparat za intraoperacijsko zračenje?

- To je zapravo mali, pokretni linearni akcelerator koji se u drugim zemljama već uvelike koristi u skraćivanju vremena za liječenje raka, a mi ga još uvijek ne primjenjujemo u liječenju raka. Pogodan je samo u slučajevima kada je tumor veličine do najviše dva centimetra, bez metastaza. Prilikom operacije tumora davala bi se i potrebna doza zračenja kako ne bi došlo do lokalnih recidiva. Zračenje je u sklopu operacije i oboljela žena više ne treba nikakvo dodatno zračenje. To nama oboljelima od raka puno znači. Neke žene moraju dolaziti na zračenje 25-30 puta, i iz udaljenih mjesta, pa se aparat pokvari, pa se čeka, pa se jave nuspojave, pa zdravstveno stanje ne dopušta nastavak terapije... - kaže Sanja Šutej.


Uz to što je članica udruge Europa Donna, i na druge načine pokušava olakšati život onkoloških bolesnika

- Mene usrećuje pomaganje drugima. I godinama prije nego što sam oboljela, prodavala sam narcise kada se obilježavao Dan narcisa. Svaki put sam unaprijed odradila taj vikend kako bih mogla biti slobodna i poduprijeti borbu protiv raka te podići svijest o nužnosti preventivnih pregleda. Nisam ni slutila da bih i ja mogla biti među oboljelim ženama.

Svim ženama savjetujem da se redovito kontroliraju i odlaze na liječničke preglede, jer sve što se rano otkrije može se izliječiti. Posvetite se sebi, jer samo zdrave možete biti podrška drugima. Djeca će odrasti, muž će biti tu negdje, ali sve žene moraju sebe staviti na prvo mjesto. Puno je nas koje smo preživjele i tako treba gledati, boriti se, misliti pozitivno i nikad ne odustati - kaže Sanja.


Zahvaljujući kućnom ljubimcu aktivno provodi dane

- Imam belgijskog ovčara Grofa, kojeg neizmjerno volim jer sam uvjerena da mi je i on pomogao u liječenju. Svake godine redovito kontroliram dojke ultrazvukom i mamografijom. Baš sam te 2016. godine malo kasnila s pregledima, a kad bih došla kući i odmarala se, pas me nekako gurkao u prsa i stavljao na njih njušku. Kopkalo me nešto i otišla sam na pregled u Kliniku za tumore. Ultrazvuk je pokazao “nešto” na desnoj dojci, a punkcija je potvrdila da je riječ o karcinomu. Nakon dvije operacije (pronašli su još jedan manji tumor) uslijedilo je zračenje. Uglavnom sam dobro podnosila terapije. Važno je biti pozitivan i imati vjere u izlječenje i u život, koji je prekrasan dar i treba ga znati jednostavno živjeti - poručuje Sanja.


Sanjini recepti

Riba s povrćem

Sastojci:

  • 1 kg ribe (škarpina)
  • ½ kg mahuna
  • ½ kg rajčica
  • 1 koraba
  • ½ kg krumpira
  • ¼ glavice zelja
  • češnjak, luk, svježi listovi peršina, sol, papar, ulje, limun

Priprema:

  1. Ribu očistiti, oprati i nakapati limunovim sokom.
  2. Povrće očistiti, oprati, narezati na manje komade i staviti u lonac.
  3. Dodati luk, češnjak i peršin te sol i papar.
  4. Zaliti s malo ulja i vode i kad voda proključa, kuhati dok povrće malo ne omekša.
  5. Zatim dodati ribu i još kratko kuhati.


Grilled Halibut with Spinach, leeks and Pine Nuts - Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera
Getty Images


Gljive punjene sirom

Sastojci:

  • ½ kg bukovača ili drugih gljiva
  • ½ kg svježeg sira

Za pivsko tijesto:

  • 1/2 l piva
  • 2 jaja
  • sol
  • brašno po potrebi

Priprema:

  1. U razmućena jaja dodati pivo, sol i brašno.
  2. Staviti toliko brašna da smjesa bude gušća od one za palačinke.
  3. Bukovače napuniti sirom i uroniti u pivsko tijesto te kratko peći u dubokom zagrijanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.
  4. Kad su pečene, staviti ih na ubrus da upije višak masnoće.
  5. Gljive punjene sirom i začinima mogu se peći i u pećnici 15-ak minuta na 180-200°C.

Roasted portobello mushrooms stuffed with cheese and herbs on a black iron  background, top view. Vegetarian meal
Getty Images/iStockphoto

Bijela pašteta od ribe

Sastojci:

  • ½ kg jedne ili više vrsta bijele ribe (oslić, škarpina, ugor)
  • svježi listovi peršina
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 krumpir kuhan u ljusci
  • 1 dl maslinova ulja
  • limun, sol, papar, začini po želji

Priprema:

  1. Skuhati ribu u slanoj vodi.
  2. Kad je kuhana, očistiti kosti, dodati sjeckani peršin i začine, češnjak i krumpir, maslinovo ulje i sok jednog limuna.
  3. Štapnim mikserom izmiješati u jednoličnu smjesu, po potrebi dodati soli i začina.
  4. Odlično prija uz topli prepečeni kruh.

Sandwiches with salmon pate and baguette, fish bruschetta, top view. Rustic homemade Italian cuisine.
Getty Images/iStockphoto

Voćni kolač za sva godišnja doba

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 20 dag šećera
  • 20 dag brašna
  • 1 šalica (za kavu) ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • prašak za pecivo
  • 40 dag sezonskog voća - jagode, trešnje, maline, višnje, ribiz, šljive

Priprema:

  1. Žumanca izmiksati sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo, ulje, mlijeko i izmiješati.
  2. Potom dodati snijeg od tri bjelanca.
  3. Lim za pečenje premazati maslacem i posipati brašnom te u njega izliti smjesu.
  4. Na tijesto poslagati voće i peći 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C.

Close up of sweet fruit cake for beautiful celebrition. Cherry home pie at buffet table outdoors.
Getty Images/iStockphoto

Linker
14. travanj 2024 11:37