Znamo da je privlačno, ali nemojte odustati!
 Foto: iStock
Nikad nije kasno

Najbolji način da se riješimo loših navika

Svatko od nas se barem jednom našao u situaciji da se poželio riješiti loše navike. Može tu biti riječ o slatkim zalogajima nakon svakog obroka, previše "prčkanja" po koži ili previše vremena koje provodimo na Instagramu.

Za početak, navike su automatske rutinske radnje koje se ponavljaju redovito bez razmišljanja. Neke navike su pozitivne, a neke negativne, a mogu se stjecati svjesno ili nesvjesno. Nijedna navika ne nastaje odjednom, već je rezultat mnogobrojnih ponavljanja.

- Problem kod pokušaja rješavanja loših navika je snaga volje. Kaže se da stare navike teško umiru, stoga je ključ nastajanja nove navike suzdržavati se od toga da ponavljamo onu staru i lošu - objasnio je Ali Mattu, predavač na klinici medicinske psihologije na Sveučilištu Kolumbija na odjelu za anksioznost i slične poremećaje.

Stavite mobitel na zrakoplovni mod da vam ne stižu razne obavijesti ili nazovite prijateljicu ili prijatelja umjesto da igrate igricu.

Kako stvoriti zamjensku naviku?

Prvo, počnite polako, pomalo se odvikavajte, ali si odredite i nagradu kad uspijete u planiranom. Također, nagrada koju si obećate treba biti dostupna kako bi je uvijek imali pri ruci kad vas to vaš nagon zatraži. Plus je i u tome što ćete vremenom početi osjećati kako je vaša nagrada dovoljno dobra zamjena za lošu naviku. Dobra vijest je da formiranje nove navike traje oko 18 dana, no vremenski period ovisi i o tome koliko je netko discipliniran i koliko je dobra nagrada koju je odabrao.

Evo i još nekih savjeta:

1. Promijenite što više toga možete

U procesu stvaranja novih navika pomoći će vam i da promijenite okruženje u kojem boravite. Primjerice, dovoljno može biti i samo da pomaknete čips koji inače držite na jednom mjestu na drugo.

2. Recite prijateljima da se pokušavate riješiti loših navika

Podrška, vrednovanja i čestitke svakako mogu biti od velike pomoći.

3. Dajte si vremena

Ako vam dobro ide dva dana, treći dan si možete priuštiti odmor pa tri sljedeća dana krenite ispočetka.

Ako će vam to teško ići od ruke, zapitajte se što vas to odvlači da krenete naprijed. Kad primjetite što vas odvlači od rješavanja loše navike, zapišite to i u budućnosti pripazite kako vam se slično ne bi ponovilo. Nemojte odustajati ako vam odmah ne ide. Trebate samo biti ustrajni!

Linker
19. travanj 2024 20:02