Koliko vam se puta dogodilo da ste ušli u prostoriju, a da nemate pojma po što ste tamo došli...
 Foto: iStock
Tužibaba

Na koje načine mozak može odati naše osobine, ali i tajne

Ne možete se riješiti štetne navike, stalno gubite u raspravama, a vaš rukopis nitko ne može pročitati. Što to o vama zapravo govori?

Ljudski mozak sposoban je riješiti najkompleksnije zadaće i probleme. Upravo zato ga znanstvenici vole uspoređivati sa super računalom. No, što kad vaše osobno 'računalo' krene dijeliti vaše privatne informacije sa strancima?

Sastavili smo nekoliko primjera koji pokazuju kako unutarnji rad našeg mozga može utjecati na naše ponašanje i odati naše tajne i osobine - čak i one za koje nismo znali da postoje.

Ne možete prestati gledati u neku osobu

Uhvatili ste sami sebe kako 'piljite' u neku osobu. A ne znato zašto i nije riječ o osobi u koju ste zaljubljeno. Gledanje duže od pet sekundi najčešće znači da osjećate suosjećanje i simpatiju, a vaš mozak misli da je propustio neke važne detalje koje se tiču njegovog ili njenog izgleda.

Često gubite u raspravi

Najvjerojatnije ste vrlo intelektualna osoba. Volite analizirati sve dostupne informacije. Tijekom rasprave, stalno ispitujete sami sebe i često mislite da vaši argumenti trebaju biti jači i bolji.

Pretjerano ste osjetljivi na kritike

Ovo je, kažu stručnjaci, odlika nesigurne osobe. Kad netko o vama negativno govori, vaš mozak to interpretira kao atipičnu situaciju koja predstavlja prijetnju. Njegov odgovor na to je proizvodnja hormona stresa, odnosno kortizola.

Imate neuredan rukopis

Studije pokazuju kako nadareni ljudi najčešće imaju neuredan i loš rukopis. Naime, to se događa jer mozak radi brže od ruku.

Ne možete se riješiti štetne navike

Dosta ste lijena individua, kažu stručnjaci. Vaš mozak koristi ovakve navike kako biste se vi mogli odmarati i funkcionirati s minimalnom dozom truda. Naime, ponavljanjem dobro upamćenih radnji, štedite energiju. I upravo zato se vaš mozak trudi svaku ponavljajuću radnju pretvoriti u naviku. Premda i štetnu. Programiran je da pamti i traži štetne navike koje trenutačno zadovoljavaju, a zanemaruje dugoročno posljedice. Nakon višestrukog ponavljanja istoga štetnog odabira u tijelu se počinje stvarati dopamin, koji donosi osjećaj zadovoljstva.

Iznenada ste zaboravili što ste htjeli učiniti ili gdje ste krenuli

Koliko vam se puta dogodilo da ste ušli u sobu, a da nemate pojma zašto ste to napravili i po što ste došli. Svjesno ste ili nesvjesno opterećeni nekim drugim problemom. Kapacitet naše kratkoročne memorije je vrlo malen. Kada se naš mozak bavi s nekoliko zadataka odjednom, može doći do takozvanog 'kvara'.

Kad se žurite ne možete naći stvari koje su vam pred nosom

Znate tu situaciju. Već debelo kasnite, a ključeva nigdje. Sve pretražujete, da biste ih na kraju našli odmah na stolu, vama pred nosom. Zašto se to događa? Oči su vama tada naime brže od misli. Mozak nema vremena procesuirati informacije koje je primio od vaših očiju. Ovo se događa zašto što ste nervozni i pod stresom (jer ste u žurbi) i mozak postaje prespor u analiziranju vizualnih informacija.

Ne možete se sjetiti nečijeg imena, ali lice možete prepoznati

Netko pamti imena, a netko lica. U ovom slučaju vi ste vizualna osoba. Kad upoznajete nekog po prvi put, mozak vam se puni s mnogo informacija, i kako bi sačuvao energiju, fokusira se na stvari koje se lakše pamte.

U automobilu vam je muka

Vaše tijelo tada naime misli da je otrovano. Oči i mišići signaliziraju da odmarate, dok vestibularni sustav ukazuje na to da se krećete. Tu postoji neslaganje u podražajima. U smislu evolucije, to se događalo prilikom trovanja, tako da je naš mozak siguran da se upravo to i dogodilo.

A, prva stvar koju tijelo radi kad u njega uđe otrov je da ga izbaci. Odnosno dolazi do muke i povraćanja.

Linker
19. travanj 2024 12:09