Interaktivno putovanje

Muzej realnosti - otkrijte kakav bi vam život bio da ste rođeni negdje drugdje

Zagrebački Muzej iluzija postat će na tri dana mjesto gdje će se uz pomoć iluzija otkriti stvarnost današnjeg svijeta.

 

Treće izdanje UNICEF-ova Muzeja realnosti održat će se pod naslovom 'Darovi za cijeli život', donoseći interaktivnu priču o tome kako su zdravlje, hrana, obrazovanje, obitelj i sigurnost najvredniji darovi koje moramo osigurati svakom djetetu, bez obzira na mjesto i okolnosti u kojima se ono igrom sudbine našlo.

 

Potresna stvarnost

Iskustvo realnosti prenijet će eksponati izloženi u obliku instalacija, iskustvenih soba, holograma, optičkih iluzija i virtualne stvarnosti, vodeći posjetitelje na osobno interaktivno putovanje kroz najranije djetinjstvo, otkrivajući im kako izgleda potresna stvarnost milijuna djece.

Kako je najavljeno, izložba će pružiti iskustvene odgovore na pitanja kako stvari koje ne biramo, poput mjesta rođenja, mogu odrediti životne šanse svakog djeteta, što uzrokuje razlike i postoje li načini da smanjimo situaciju u kojoj, zbog nejednakosti, siromaštva, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja, pati najranjivija skupina društva - djeca.

Posjetitelji će moći zaigrati lutriju života i otkriti kako bi im se život odvio u drugim okolnostima, naći se oči u oči s nasiljem, pokušati uhvatiti kap pitke vode ili preživjeti invaziju na djetinjstvo.

Imat će priliku iskusiti prirodne katastrofe, snaći se kada im uragan iznenada izmakne tlo pod nogama, čekati da s neba padne pošiljka hrane o kojoj ovisi njihov život – sve je to tek dio dječjih iskustava o kojima se može saznati u Muzeju realnosti.

Pogledajte kako životne šanse svakog djeteta ovise o mjestu u kojem je ono rođeno. [Foto: UNICEF]

 

Čuvari djetinjstva

Predstavit će se i aktivnosti UNICEF-a koji, uz podršku građana, pokušava promijeniti takvu situaciju, a posjetitelji će se moći i uključiti u program "Čuvari djetinjstva" koji podupire stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta, za svako dijete.

Muzej realnosti održava se od 2015. godine, od početka naišavši na izniman interes javnosti. Prošle je godine, uz Zagreb, imao svoja izdanja u Zadru i Ljubljani, a sljedeće godine očekuje se i otvaranje Muzeja realnosti u Beču.

 

Postav Muzeja realnosti bit će moguće razgledati u Muzeju Iluzija (Ilica 72) u Zagrebu od ponedjeljka 11. do  srijede 13. prosinca – na dan otvorenja u ponedjeljak radno vrijeme Muzeja bit će od 12 do 22 sata, dok će preostale dane vrata Muzeja biti otvorena od 9 do 22 sata, a ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo