Svaki strah, pa tako i strah od starenja, samo je stanje uma.
 Foto: Istock
Kako se nositi sa starenjem

Muškarci teže od žena podnose svijest o bremenu godina

Upitani što ih muči, sredovječni muškarci kažu da postaju svjesniji nego ikada prije nesposobnosti svog tijela da se brzo oporavi nakon napora.

Star, nemoćan, sam. Na spomen bilo koje od ovih riječi muškarci će se početi tresti od straha. Istina je da se nitko ne veseli starenju, no muškarci se mnogo teže s tim nose od žena.

Mentalna čvrstoća

Jedno istraživanje koje je obuhvatilo psihološki proces starenja i kako to može utjecati na tjelesno i mentalno zdravlje pokazalo je da kod muškaraca odraz snage i muškosti znači neki osjećaj moći, uključujući kontrolu nad vlastitim odlukama, fizičku sposobnost i sposobnost zarađivanja.

Takvi "muževni" stereotipi mogu dovesti do bolne i teške starosti - kad tijelo ili društveni položaj slabi i muškarac više ne može pratiti intenzitet aktivnosti, javlja se bespomoćnost, što narušava njegovo mentalno i tjelesno zdravlje.

Upitani što ih muči, sredovječni muškarci kažu da postaju svjesniji nego ikada prije nesposobnosti svog tijela da se brzo oporavi nakon napora. Neki se trude brigu o starenju i prolaznosti umanjiti zdravim stilom života, no znanstvenici koji proučavaju muško starenje kažu da je pozitivan mentalni pomak često mnogo moćniji i učinkovitiji put u zdravo starenje od ičega drugog. Jedna je studija pokazala da je za dugovječnost izuzetno važan pozitivan pogled na starenje. Osobe s pozitivnom percepcijom starenja živjele su u prosjeku 7,5 godina dulje od onih koji imaju negativan stav i strah.

Dakle, unatoč vrlo stvarnim fizičkim učincima starenja, čini se da mentalna čvrstoća može biti krajnja obrana muškaraca, ali i žena, od svih slabosti koje nose godine. Uostalom, svaki strah, pa tako i strah od starenja, samo je stanje uma.

Linker
19. travanj 2024 11:10