Koja je tajna njihovog izgleda
 Getty Images
Kraljevski jelovnici

Mršave žene windsorske! Što kraljevska obitelj zapravo jede svaki dan - tko si voli cugnuti, a tko poskrivećki jede češnjak

Tko jede po bakinim receptima, tko ne može bez češnjaka, tko si voli cugnuti, a tko najradije bira fast-food... mediji su zavirili u kraljevske tanjure i čaše, a najviše zanimanja pobudile su šogorice Meghan i Kate

Javnost i mediji, ne samo britanski, revno prate što se događa s tamošnjom kraljevskom obitelji. Windsori, njihove snahe i zetovi, privlače pozornost ljubavnim vezama, odijevanjem, kršenjem ili poštovanjem tradicije, ali i svojim prehrambenim izborima. Tko jede po receptima njihovih baka, tko jede češnjak, tko si voli cugnuti, a tko najradije bira fast-food... mediji su zavirili u njihove tanjure i čaše, a najviše zanimanja pobudile su, naravno, šogorice Meghan i Kate.


Najveći Meghanin grijeh: makaroni sa sirom

U pretharryjevsko doba glumica Meghan Markle izjavljivala je da obožava piti vino, a ljeti je njen izbor bio rosé, i to kroz cijeli dan. Sada je promijenila ploču, pa umjesto cugom dan počinje vodom, štoviše, toplom vodom s dodatkom limuna. Ponekad popije svježi zeleni sok, ako je baš raspoložena, no više ga doživljava kao lijek, nego kao piće.

Kad je glumila u TV seriji Suits, čest obrok bila joj je zobena kaša s bananama. Danas je ljubiteljica acai bobica, pa ih kombinira s pahuljicama od kokosa, bobičastim voćem, bananama, manuka medom i pčelinjim saćem. Kada osjeti potrebu za grickanjem, na jelovniku su bademi.

Ipak, i Meghan je samo smrtnica. Ranije je govorila da voli ručati s kolegama, jer onda mogu dijeliti krumpiriće. Priznaje da voli pomfrit, a još više poutine (pomfrit s grudicama sira i mesnim umakom), na koji se 'navukla' dok je u Kanadi godinama snimala Suits.

Za večeru Meghan obično bira juhicu, a kada osjeća potrebu za prehrambenim grijehom, zgriješi s organskim makaronima sa sirom. Ali doda im malo graška.

Kraljevska snaha ipak je Amerikanka i kao takva voli jela s roštilja, a navodno ih dobro i priprema. Njen izbor je dobar odrezak, obilno preliven limunovim sokom neposredno prije posluživanja.

Dok je živjela pod kraljevskim krovom, Meghan nije bilo dopušteno jesti češnjak, jer njegovi mirisi nisu po protokolu, a i kraljica ga ne podnosi (izvori kažu da se Camilla ipak nije odrekla češnjaka). Sada, kad su se sklonili u Kanadu, Meghan ga može dodavati jelima, pa i svom omiljenom tostu s avokadom.

Meghan voli tjesteninu, no najavila je da će se odreći glutena, kako bi postigla bolji izgled i sjaj kože. Njene izbor prati i Harry. Nekada je obožavao pizze, a danas izjavljuje da se gotovo posve odrekao ugljikohidrata. Prinčevi William i Harry, kažu svjedoci, kao dječaci voljeli su fast food. Njihova majka Diana izrazito je vodila brigu o zdravoj prehrani, ali je govorila i da je vrlo važno da mali prinčevi budu 'jednostavno dječaci'. A to je značilo dosta obroka iz McDonald'sa u djetinjstvu.


Kate cijeni klasiku, ali voli i nove okuse

Kate Middleton cijeni klasičnije obroke. Voli jela s curryjem, i jesti i pripremati, ne samo za svoju obitelj, nego i za goste. U tjednima prije udaje za princa Williama godine 2011. Kate se strogo pridržavala dijete bogate proteinima i siromašne ugljikohidratima. Nakon rođenja kćeri Charlotte, Kate je, tvrde upućeni, uvela mnogo više voćnih i povrtnih jela u redovnu prehranu. Najdraži su joj lubenice, goji bobice, bademovo mlijeko, gaspačo i tabule (libanonska salata od bulgura, peršina i drugih sastojaka), ne samo zbog okusa, nego i zbog pomoći kod skidanja viška kilograma. Ako ga je bilo. Poznato je, naime, da se Kate u trudnoćama propisno namučila zbog trudničke hiperemeze (neprestane mučnine i povraćanja), pa drugi izvori navode da si je tih mjeseci pomagala zdravom hranom kao što avokado, bobičasto voće, zobena kaša.

Kate je i tradicionalistica, pa za blagdane radi jela čiji se recepti u familiji Middleton prenose s koljena na koljeno. Za svoj prvi Božić u kraljevskoj obitelji darovala je kraljici staklenku domaćeg chutneya koji je sama pripremila, a dodala je i bakin recept. Ipak, priznaje da nije najbolja kuharica.

Na putovanjima voli kušati nove namirnice, a kad je doma ne preskače popodnevni čaj, najradije s biskvitnom roladom s džemom ili sočnim biskvitom s karamel preljevom.

Njeno najstarije dijete, šestogodišnji George, navodno voli talijansku kuhinju, posebno tjesteninu i pizze, godinu mlađa Charlotte slaba je na masline, a još ne znamo preferencije dvogodišnjeg Louisa.


Četiri na dan

Kraljica Elizabeta II svaki dan doručkuje jednako. Na meniju su kukuruzne pahuljice, kajgana s dimljenim lososom i ribanim tartufima te šalica čaja s keksima. No, kako navodi kraljičin bivši kuhar Darren McGrady, kraljica je uvijek bila preskromna (ili preškrta) da bi tražila svježe tartufe, pa u njima uživa samo za Božić, kada ih dobije na dar.

Inače, Elizabeta II voli karipsku kuhinju, a od voća preferira mango i navodno uvijek zna koliko komada tog voća ima u hladnjaku u Buckinghamskoj palači.

Prije ručka kraljica popije aperitiv, a najčešće ruča ribu i povrće. Škrobne namirnice ne jede gotovo nikada.

Popodne jede sendviče, a posluga mora ukloniti koricu s kruha. Za sendvič po kraljičinom ukusu štrucu trebaju prerezati po dužini, obje unutrašnje strane namazati maslacem, dodati mješavinu tunjevine, majoneze i tanko narezanog krastavca uz sasvim malo svježe mljevenog papra. Tada preklope sendvič, uklone koru i krajeve kruha i narežu ga na osam jednakih trokuta. Uz sendviče kraljica popije i pićence.

Večera je slična ručku, povrće i riba ili meso (koje mora biti jako dobro pečeno). Pije se martini, a za desert je tamna čokolada u različitim oblicima, jer kraljica je jednostavno obožava. Nakon deserta slijedi šampanjac, četvrto i posljednje kraljičino pićence u danu.


Sitničavi Charles

Meghanin i Katein svekar princ Charles pokazuje sitničavu narav kad je riječ o jajima - svaki njegov doručak uključuje jaje kuhano točno četiri minute, kao i šalicu čaja s mlijekom i medom. Ovaj vječiti prijestolonasljednik voli jesti raznorazne sireve, obavezno domaće, a nastoji što češće jesti organsku hranu.

Linker
14. travanj 2024 10:12