Naš dom trebao bi nam biti utočište, a ne skladište. Je li?
 Foto: iStock
Utječe na zdravlje

Možda jesu kreativnije, ali neuredne osobe mnogo riskiraju tim stilom života

Organiziranje je jedan od najboljih primjera kako naizgled male stvari mogu imati drastičan učinak na naše zdravlje. Pitanje je samo da li je taj učinak dobar ili loš. U nastavku saznajte kako organizacijom prostora i vremena možete značajno smanjiti stres i poboljšati mnoge aspekte svog zdravlja.

Živjeti bez stresa danas je teže no ikad, no nažalost često sami nepotrebno pogoršavamo vlastitu situaciju. Pretrpani ormari, police ili radne plohe te loše sastavljene liste obaveza pravi su okidači stresa, a konkretni učinci na zdravlje su ogromni.

3 NAJVEĆE ZDRAVSTVENE KORISTI OD ORGANIZIRANJA

1. PSIHIČKO RASTEREĆENJE

Prva i najintenzivnija posljedica bolje organiziranosti je osjećaj "pada kamena sa srca". Bez obzira da li vas muče stvari s kojima se nikako ne možete rastati (stara odjeća, uspomene po ormarima, naslijeđene nekretnine i troškovi s tim u vezi) ili pak konstantno hvatate zaostatke u danu i tjednu (nedostatak planiranja), organiziranje je najbolji lijek.

Hrpe stvari po ormarima i obaveze koje ne stižete obaviti vrlo često su samo vanjska slika puno ozbiljnijih problema koji izazivaju osjećaj nervoze, grižnje savjesti, a nerijetko dovode i do potpune bezvoljnosti i depresije. Jednom kad uvedete dobar sustav optimalnog korištenja svog prostora i vremena osjetit ćete ogromno olakšanje i pitat ćete se kako ste uopće mogli izdržati toliko dugo pod takvim stresom. No, trebate znati prepoznati svoje prave razloge problema i uhvatiti se s njima u koštac. Mentalni mir koji možete postići vrijedan je svake minute vašeg truda.

2. KVALITETNIJI SAN

Ne trebate biti medicinski stručnjak da biste razumjeli vezu između zdravlja i kvalitete spavanja. Čak i ako ste među rijetkim sretnicima koji mogu funkcionirati sa šest sati spavanja ili manje, jasno je da nije presudan broj sati spavanja nego kvaliteta sna.

U organizacijskom smislu, osoba koja nema pod kontrolom svoje vrijeme i/ili živi u pretrpanom i nefunkcionalnom prostoru nikako ne može imati uvjete za kvalitetan odmor. Briga oko djece, problemi na poslu ili s novcem već su sasvim dovoljni za loše spavanje, a kad u priču uđe i gubljenje stvari, zaboravljanje i kašnjenje, problemi sa spavanjem mogu postati kronični i vrlo ozbiljni po zdravlje.

3. GUBITAK VIŠKA KILOGRAMA

Sve veći broj profesionalnih organizatora ističe među svojim klijentima one kojima je organizacija ormara ili općenito raščišćavanje prostora donijela i izrazito pozitivne pomake u regulaciji viška kilograma.

Primjeri poput:

  • ... raskrčila sam svoj dnevni boravak i dobila volju za vježbanjem kod kuće
  • ... organizirala sam svoje kuhanje i nabavku i počela zdravije jesti
  • ... savladala sam planiranje i sada redovito odlazim na pilates

samo su neki od onih koji rezultiraju spontanim uvođenjem novih i zdravih navika, a time i gubitkom suvišnih kilograma.

Zato ako vam je vlastito zdravlje visoko na listi prioriteta, a trebalo bi biti, razmislite krije li se trajni lijek za vaše probleme upravo među vašim stvarima i u vašem rokovniku. Počnite tretirati svoj dom kao utočište, a ne skladište, savladajte vještinu planiranja i krenite od vlastitog ponašanja. Vrlo brzo osjetit ćete opisane pozitivne promjene, a time i volju za nekim novim, boljim stvarima u svom životu.

Linker
15. travanj 2024 21:46