samodisciplina

Možda je težak u početku, ali ovaj trik dovest će vas do željenog uspjeha

Jedan od najomraženijih pojmova među neorganiziranim osobama svakako je pojam samodiscipline. Najčešći razlog za protivljenje koje čujem u praksi je sputavanje kreativnosti i spontanosti.

 

Iako presudna za uspjeh u bilo čemu, samodisciplina je zahtjevna i u početku mnogima vrlo teška. Zato ju mnogi odbijaju uopće smatrati važnom za uspjeh, dajući si tako lažno opravdanje za izbjegavanje uvođenja nekih neželjenih promjena. No, na kraju dana, a u konačnici i života jedino što se mjeri su rezultati.

Jedan od najomraženijih pojmova među neorganiziranim osobama svakako je pojam samodiscipline. Najčešći razlog za protivljenje koje čujem u praksi je sputavanje kreativnosti i spontanosti. Srećom postoje vrlo uspješni kreativci koji svojim primjerima svakodnevno pobijaju ovu zabludu, jer svoju kreativnost duguju upravo samodisciplini.

 

SAMODISCIPLINA NIJE MUČENJE SAMOG SEBE

Kao prvo samodisciplina ima nezgodan naziv i tu je za mnoge problem već u startu. Umjesto da disciplinu smatraju pomoćnim alatom za pametnije postizanje željenih rezultata, mnogi ju smatraju ograničenjem i prisilom. Kad se još tome doda prefiks samo, uvjerenje da moramo sami sebe mučiti kojekakvim nemilim zadacima je potpuno.

Srećom samodisciplina izuzetno brzo donosi pozitivne promjene pa motivacija za njenim održavanjem s vremenom samo sve više raste. Samodisciplina dakle nije nikakav mazohistički životni stil nego elementarna vještina za postizanje bilo koje vrste uspjeha.

 

PROBLEM JE U POGREŠNIM RAZLOZIMA

Nije potrebno objašnjavati da samodisciplina ide ruku pod ruku s motivacijom. Motivacija pak dolazi od spoznaje što nam je istinski bitno u životu, a onda i u konkretnom projektu ili planu. To jednostavno znači da ćemo se lakše nositi s preprekama, ako nam je cilj nešto što smo sami odabrali na temelju vlastitih životnih vrijednosti i ciljeva.

 

Na primjer, ako ste odlučili pojačati svoju fizičku aktivnost jer ste tako pročitali u nekoj knjizi o uspješnim ljudima, imat ćete problema sa samodisciplinom vjerojatno već drugog ili trećeg dana. No, ako iza takve odluke stoji vaša čvrsta želja da budete zdravi radi sebe i svoje obitelji onda je to nešto sasvim drugo.

 

Velika većina ljudi uopće ne promišlja vlastite želje na iskren i smislen način. To znači da žive, rade i komuniciraju pod utjecajem nekih tuđih ciljeva i motivacija. Svaki pokušaj uvođenja samodiscipline uz takvo razmišljanje, unaprijed je osuđeno na neuspjeh.

 

MOĆ OKOLINE

Kao i kod kukanja, birajte društvo u kojem se krećete, naročito u početnoj fazi uvođenja samodiscipline. Ne trebaju vam negativni komentari, a još manje sažaljenje onih koji očito ne razumiju vaše motive.

Okružite se onima koji vas razumiju i podržavaju i prihvatite pomoć kad god vam je potrebna. To uopće nije tako teško kako vam se isprva može činiti.

 

ISTINA ZA KRAJ

Imate li problema s vlastitim organizacijskim vještinama to znači da prije svega imate problema s kontrolom vlastitih slabosti. Znati prepoznati te slabosti, a onda i uvesti način kako ih prevenirati nije ništa drugo nego imati samodisciplinu. Imati tu vještinu znači imati najvažniji preduvjet za uspjeh.

 

Ako želite poraditi na samodisciplini Slagalica je pravo mjesto za početak.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo