Treba paziti na posebne metode čišćenja kakve neki materijali i površine zahtijevaju.
 Getty Images/iStockphoto
Čišćenje bez greške

MOGU NAS SKUPO STAJATI! 10 najčešćih grešaka koje radimo prilikom čišćenja

Ne vodite li računa o posebnostima pojedinih kućanskih predmeta i aparata skratit ćete im vijek trajanja. A to sigurno ne želite

U vremenima u kojima smo prisiljeni ostajati kod kuće i u kojima je potreba za održavanjem čistoće doma posebno naglašena, mnogi će prionuti pojačanom čišćenju, što je dobro. Ali i dalje treba paziti na posebne metode čišćenja kakve neki materijali i površine zahtijevaju.


Više deterdženta za rublje nije uvijek i bolje

Možda mislite da ćete s više deterdženta bolje oprati rublje u perilici, ali to nije točno. Upotrebljavate li količine deterdženta veće od preporučenih za određenu količinu i stupanj zaprljanosti odjeće, višak se možda neće potpuno otopiti pa će ostavljati tragove na odjeći, a može se i taložiti na motoru i drugim radnim dijelovima perilice.


Može li toalet biti čist, ako četka nije

Nehigijenski je nakon čišćenja toaleta mokru, a možda i zaprljanu, četku za WC ostaviti na njenom držaču, jer takvo vlažno okruženje savršena je podloga za razvoj bakterija. Kako biste tome stali na kraj i zaustavili razmnožavanje bakterija, potrebno je redovito četku namakati u dezinfekcijskom sredstvu, i to na nekoliko sati.


A bakterije na zubnim četkicama?

Prema podacima Američke udruge stomatologa (American Dental Association, ADA), zubne četkice u našim kupaonicama pune su bakterija, uključujući i fekalne bakterije koje do četkica stižu zrakom, nakon što pustimo vodu na toaletu. A zahodske školjke često su vrlo blizu umivaonicima. Naravno, zubne četkice ne treba posebno čistit nakon svake upotrebe, ali ADA preporučuje povremeno ispiranje vodicama za usta koje sadrže alkohol. Preporuka je i promijeniti četkicu svaka tri mjeseca, ali i ranije, ako se dlačice saviju ili pohabaju.


Ne treba ispirati stakleno posuđe prije pranja u perilici

Možda vam je navika isprati posuđe prije nego što ga složite u perilicu, ali to ne biste trebali činiti sa staklenim posuđem, jer će tako deterdžent predugo djelovati izravno na staklenu površinu i s vremenom će se pojaviti mikroskopske ogrebotine zbog kojih će staklo izgledati mutno, premda je čisto. Jednako će se dogoditi i ako upotrebljavate previše deterdženta.


Čišćenje usisavača više je od čišćenja četki

Ne čistite li redovito usisavač, ostaci nečistoća mogu se nakupljati na ventilacijskom otvoru, pa i vraćati u zrak. Još gore, ako je usisavač djelomično začepljen može se pregrijavati u radu, pa može stradati motor. Kako biste to spriječili praznite vrećicu ili spremnik kada su napola puni. Uz to, svaka dva-tri mjeseca rastavite usisavač i očistite sve unutrašnje dijelove blagim rastvorom deterdženta za posuđe i mekanom krpicom.


Spriječite razvoj plijesni na zavjesama za tuš

Na plastičnim zavjesama za tuš s vremenom se može razviti plijesan koju je ružno vidjeti, a može i pogoršati zdravstveno stanje kod alergičnih i astmatičnih osoba. Zato zavjese treba redovito prati u perilici rublja, a s njima ubacite i nekoliko bijelih ručnika – u zajedničkoj vrtnji pomoći će skidanju naslaga sa zavjesa.


Ne želite mrlje na staklima prozora

Sunčane zrake koje otkrivaju nečistoću na prozorima mogu vas potaknuti da uzmete u ruke krpu i sredstvo za čišćenje stakla, ali ne žurite. Pranje prozora odgodite za oblačniji dan, jer sunce koje grije staklo može osušiti sredstvo za čišćenje i vodu prije nego što ih uspijete obrisati, ostavljajući za sobom nelijepe pruge i mrlje. Dodirnite staklo prstima prije početka pranja – ako je hladno, prozorska okna će nakon pranja vjerojatno blistati.


Drvene daske za rezanje ne idu u perilicu

Najlakše je sve zaprljano posuđe staviti u perilicu, ali ima izuzetaka. Ako drvene daske za rezanje hrane natopite vodom drvena vlakna u njima počet će se iskrivljavati i razdvajati. S vremenom će u daskama nastajati sitne pukotine u kojima će zaostajati ostaci hrane, što je preduvjet za razvoj bakterija. Umjesto u perilici, daske operite ručno, vrućom vodom i deterdžentom za posuđe te ih dodatno očistite alkoholom ili alkoholnim octom.


Ispiranje lončića za kavu nije dovoljno

Ako želite spriječiti stvaranje naslaga kamenca u lončiću za kavu, trebate ga oprati deterdžentom za posuđe poslije svake upotrebe, samo ispiranje vodom nije dovoljno. Koristite li kućni aparat za kavu, naslage uklonite prokuhavanjem vode u koju ste dodali alkoholni ocat.


Pažljivo birajte krpe za pranje automobila

Možda se ovih dana odlučite i za pranje automobila ispred kuće. No, pritom za pranje vanjskih dijelova nemojte koristiti kuhinjske niti frotirske ručnike jer mogu napraviti sićušne ogrebotine zbog kojih će boja s vremenom izgubiti sjaj. Umjesto toga, upotrebljavajte krpe od mikrovlakana koje su nježne prema vosku i boji.


Čuvajte sebe i druge te se priključite akciji #OSTAJEMDOMA


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
25. travanj 2024 03:58