Reci rukama - možemo zagovarati aktivnosti koje će poboljšati stope preživljenja! Koja je vaša?
 Foto: Živim.hr
Svjetski dan borbe protiv raka

Mi možemo. Ja mogu. A ti?

Predstavljena je nacionalna javnozdravstvena kampanja «Mi možemo. Ja mogu“ kojom se Hrvatska pridružila globalnoj kampanji borbe protiv raka.

U sklopu Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) pokrenuta je trogodišnja globalna kampanja 2016. - 2018., kojoj smo se pridružili s kampanjom na nacionalnoj razini pod imenom "Reci rukama" (Talking hands). Poruka kampanje "Mi možemo. Ja mogu." temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i svaki pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka.

Kampanjom se želi podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. Na konferenciji je istaknuta potreba donošenja i implementacija sveobuhvatnog Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu, za razliku od drugih članica EU.

Crna statistika

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na godinu u našoj zemlji od raka oboli 21434 osoba, a umre ih 13939, to jest svaki dan od raka umre 38 osoba.

Glavna tajnica udruge SVE ZA NJU Ljiljana Vukota upozorila je da je smrtnost od onkoloških bolesti među najvišima u Europi: "Dugoročni cilj naše javnozdravstvene akcije "Mi možemo. Ja mogu." jest smanjenje smrtnosti i uspostava registara ishoda liječenja. To neće biti moguće bez Nacionalnog plana borbe protiv raka i zato pozivam zdravstvenu administraciju i nove političke strukture da shvate kako je to ključni nacionalni interes", istaknula je Vukota.

Ideja nacionalne kampanje je priključivanje globalnim naporima da se proširi poruka "Mi možemo. Ja mogu." i da poduzmemo nešto za prevenciju, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje i sveobuhvatnu skrb za oboljele.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina pozvao je na aktivno uključivanje pacijenata u proces donošenja i implementacije Nacionalnog plana borbe protiv raka.

Uvođenje inovativnih rješenja

"Svima nam je zajednički cilj smanjivanje broja oboljelih i umrlih od raka i poboljšanje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji. Zajedničkim naporima možemo poboljšati rezultate preventivnih programa i programa ranog otkrivanja bolesti, te pravovremene i ujednačene dostupnosti zdravstvene zaštite i uvođenje inovativnih načina liječenja i inovativnih lijekova za bolje ishode liječenja i veće zadovoljstvo pacijenata i medicinskog osoblja", istaknuo je Belina.

O kampanji "Mi možemo. Ja mogu."

Ideja nacionalne kampanje je priključivanje globalnim naporima da se proširi poruka "Mi možemo. Ja mogu." i da poduzmemo nešto za prevenciju, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje i sveobuhvatnu skrb za oboljele. To je poziv svima da se uključe jer svaka aktivnost se računa i svi možemo nešto učiniti.

Nacionalna javnozdravstvena kampanja u Hrvatskoj provodit će se na dvije razine, elektroničkoj na društvenim mrežama i mrežnim stranicama kampanje i kroz javne promocije u državnim, zdravstvenim i akademskim ustanovama, te u četiri glavna regionalna centra Hrvatske.

Dodatna aktivnost koja će osvježiti koncept kampanje jest tematska e-razglednica (epostcard) Hrvatske pošte, kojom svoju poruku šaljete na fizičku adresu odabrane osobe u obliku razglednice s personaliziranom fotografijom i porukom, što je doprinos Hrvatske pošte koja je prepoznala potrebu da se uključi u kampanju.

Podrška nacionalnoj kampanji iskazuje se pisanjem poruke na ruku i slanjem na www.mi-mozemo-ja-mogu.hr ili #MiMožemoJaMogu, odnosno na www.worldcancerday.org.

Linker
18. travanj 2024 07:22