Bez obzira na metodu koju primjenjujete zapamtite da maska može pomoći samo ako se pridržavate i ostalih mjera zaštite
 Getty Images
zaista djeluje

Magle vam se naočale dok nosite masku? Tri provjerena trika koja će taj problem riješiti u trenu

Uspješnost trikova ovisi o obliku zaštitne maske, ali i obliku lica, temperaturi zraka i drugim faktorima

U nekim zemljama zdravstvene vlasti preporučuju nošenje zaštitne maske u javnosti u nastojanjima obuzdavanja širenja novog koronavirusa, u drugima, kao i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, smatraju da 'nema dokaza da je nošenje maske u javnosti onemogućilo da se zaraze zdravi ljudi'. No, moglo bi se reći da ih većina ljudi danas nosi kad napuštaju sigurnost doma, što dovodi i do nekih tehničkih problema, posebno za one koji nose naočale.

Topla magličasta isparavanja u dahu izlaze s gornje strane maske koja ne prianja potpuno uz lice i neizbježno zamagljuju leće naočala na kojima se kondenziraju, isto se događa kada s hladnoće ulazimo u zagrijani prostor.

Postoji nekoliko trikova kojima se to zamagljivanje može izbjeći, ili barem umanjiti, a uspješnost će ovisiti o obliku zaštitne maske, ali i obliku lica, temperaturi zraka i drugim faktorima. Bez obzira na metodu koju primjenjujete zapamtite da maska može pomoći samo ako se pridržavate i ostalih mjera zaštite - izbjegavate društvene kontakte, često perete ruke te pravilno stavljate i skidate masku.


1. Operite stakla naočala sapunicom

Neposredno prije stavljanja maske isperite naočale sapunicom i otresite višak. Ostavite ih da se osuše ili ih nježno posušite mekanom krpicom, savjetuje se u studiji koja je objavljena u Annals of The Royal College of Surgeons of England, a provedena je kako bi se otkrilo koje metode sprečavaju zamagljivanje naočala liječnika tijekom operacije.

Sapunica na površini naočalnih leća stvara tanki film koji otežava kondenziranje pare. Ova metoda neće djelovati cijeli dan, ali ako izlazite na nekoliko sati trebala bi biti dovoljna. Naravno, možete primijeniti i sredstvo protiv zamagljivanja naočala za plivanje, ali sapunica je puno dostupnija.


2. Presavinite gornji dio maske

Tokijska policija preporučuje da, ako vam maska ne priliježe dovoljno dobro uz lice, jednostavno presavinete gornju četvrtinu ili petinu maske prema unutra prije stavljanja na lice. Tako će bolje pristajati uz lice, a između maske i naočala bit će dovoljno prostora da se para iz daha rasprši prije nego što dospije do stakala naočala. Ovo ne vrijedi za maske s posebno oblikovanim dijelom za nos. Problem je i što se ovime smanjuje površina maske, pa ako ustanovite da vam u tom slučaju maska ne pokriva i nos i usta, ne primjenjujte ovu metodu.


3. Umetnite maramicu

Papirnatu maramicu presavinutu u deblji pravokutnik pričvrstite s unutrašnje strane maske, kako bi vam sjela na greben nosa. Pomoći će upiti vlagu iz daha sprečavajući kondenzaciju.

Linker
19. travanj 2024 16:58