Ne propustite

Loparska noć jedinstvena je manifestacija koja već 13 godina privlači na tisuće posjetitelja

Loparska noć oživljava i prezentira stare zanate i umijeća kojima su se Loparani bavili, autentične alate kojima su se koristili, njihove davne prehrambene navike.

 

Loparska noć - povratak korijenima manifestacija je koja već 13 godina privlači na tisuće posjetitelja, a ove će godine u ponedjeljak, 12. kolovoza s početkom u 20 sati u Luci Lopar okupljenima prikazati kako su nekada živjeli Loparani. Više od 130 kostimiranih protagonista zanimljivim radionicama, predstavama i prezentacijom starih zanata građane i posjetitelje Općine Lopar na jedan će dan vratiti u povijest ovoga mjesta.


Tradicija

Turističko-baštinska manifestacija postala je tradicija Lopara koja predstavlja zaboravljene zanate i alate te tako mlađim generacijama kao i brojnim turistima i posjetiteljima prenosi tradicijske običaje ovog kvarnerskog mjesta.

- Loparska noć poseban je događaj za našu Općinu i građane, a vjerujem i za posjetitelje. Ulažemo u razvoj Lopara, brinemo za okoliš i nastojimo što više napredovati na svim područjima, no nikako ne smijemo zaboraviti naše korijene i običaje. Zato i postoji ova manifestacija - da svi posjetitelji na trenutak dožive našu tradiciju i kako se živjelo nekad, a na nama je da ju njegujemo i prenosimo na generacije - staknuo je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

Organizatori su pripremili bogat program pa će tako svi posjetitelji moći naučiti kako se preša grožđe, kleše kamen, krpa mreža, melje žito žrnima, pravi salsa od pumidora, vjenčići od smokava i sve ostale loparske običaje. Poseban će doživljaj zasigurno pružiti i lokalni ribari koji će na plaži Mel upriličiti tradicionalni ribolov mrežom pregačom, odnosno pokazati kako se nekada lovila riba.

 

Uz to, okupljeni će moći uživati u domaćim autohtonim proizvodima lokalnih udruga i OPG-ova kao i bogatoj gastronomskoj ponudi koju je pripremio Imperial d.o.o.


Zaštitnik Lopara

Vrhunac Loparske noći je ispraćaj sv. Marina, kamenoklesara koji je osnovao Republiku San Marino, a koji je po legendi rođen upravo u Loparu. Loparani se njime iznimno ponose, a i danas se smatra jednim od zaštitnika Lopara. Nakon ispraćaja slijedi vatromet, a posjetitelje će do dugo u noć na pozornici zabavljati grupa Saturnus.

Više možete pronaći na službenoj web stranici.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo