Kinezi vole hodati unatrag. To im pomaže kod bolova u leđima.
 Foto: iStock
Kineski način života

Ljubav i povezanost su ključ dugog života, a hodanje unatrag liječi sve

Vježbanje u parku, uravnotežena prehrana, čaj, osmijeh na licu, smirenost... Kinezi znaju kako uspostaviti životnu harmoniju. Pa zašto ne bismo neke od njihovih savjeta i primijenili. Zaista je jednostavno!

Na spomen Kine većina prvo pomisli na čaroban Kineski zid, smog, na 'fejk' torbice i odjeću, piletinu sumnjivog porijekla… Pljuvanje po ulici, žohari i škorpioni nabodeni na štapiće na pekinškoj tržnici, ali se još uvijek miču. Svježi su, kaže prodavač. I čaj, gdje god da se okreneš - zeleni čaj. I crni i žuti, bijeli… Da, sve je to Kina. Ali ona je mnogo više od toga.

Futuristički Šangaj, sivi Peking, zeleni Suzhou i Hangzhou, fascinantni Xian, grad u kojem pronađeno 6000 glinenih statua vojnika i konja prirodne veličine... Ono što svi imaju zajedničko su principi zdravog načina života.


Uspostavljanje ravnoteže

Vježbanje, uravnotežena prehrana, čaj, osmijeh na licu, smirenost… Čak i na prometnici s milijardu automobila.

Ono što me posebno iznenadilo je količina ljudi koja vježba u gradskim parkovima. Na ulicama u 7, 8 ujutro ćete vidjeti na stotine Kineza koji vježbaju Tai Chi, plešu, igraju badminton, rastežu se, meditiraju… Većina ih je starija od 65 godina.

Nevjerojatno su vitalni te je zaista teško procijeniti njihove godine. Kinezi vjeruju da je tajna zdravog i dugog života ravnoteža yina i yanga, starog i novoga, ženske i muške energije, unutarnjeg i vanjskog, te upravo na ove spomenute načine prakticiraju svoje vjerovanje u red i rutinu.

Privatni album
Kod Kineza nema krivih pokreta

Ono što je posebno zanimljivo je da u Kini ne postoji ispravno i pogrešno vježbanje. Glavno je da se krećete i ta je ideja duboko ukorijenjena u kinesku kulturu. Prednosti jutarnjeg vježbanja su brojne. One pokreću krv kroz tijelo nakon spavanja, bude cirkulaciju, pune vas energijom.

Tai Chi je vrlo popularan, a riječ je o laganim vježbama za um i tijelo. Svakodnevno vježbanje dovodi do poboljšanja općeg tjelesnog i psihičkog stanja.

Privatni album
Tijekom vježbanja koriste i mnoge rekvizite.

Prednosti:

  • ublažava stres
  • potiče cirkulaciju
  • regulira šećer u krvi
  • jača srčani mišić
  • poboljšava koncentraciju
  • veća kontrola ravnoteže
  • stabilizira emocije


Životna harmonija

Ako vas put ikad odvede u Kinu, nemojte se iznenaditi kad vidite ljude koji hodaju unatrag. Takva vrsta rekreacije pomaže kod boli u donjem dijelu leđa, ali zato morate napraviti 100 koraka. Vjeruju da je to bolje od trčanja, te da pomaže kod gubitka kilograma.

Kod Kineza se sve svodi na uspostavljanje ravnoteže i harmonije u životu jer smatraju da su to ključne stvari za zdravlje i blagostanje, dok su ljubav i povezanost ključ dugog života. Zvuči tako jednostavno, zar ne?

Linker
15. travanj 2024 23:32