Ako u nekom predmetu vidite sentimentalnu vrijednost, a to znači da je ta vrijednost za vas zapravo neprocjenjiva, onda bi i način na koji se odnosite prema tom predmetu trebao biti u skladu s time.
 Foto: camila villafane/unsplash
nemojte da skupljaju prašinu

Kreativne ideje za čuvanje uspomena i sentimentalnih vrijednosti

Saznajte koje to praktične ideje mogu vašim zaboravljenim i prašnjavim uspomenama udahnuti novi život.

Čuvanje uspomena i sentimentalnih vrijednosti često se svodi na zaboravljene kutije u dnu ormara ili na nekoj prašnjavoj podrumskoj polici.

Osobni predmeti dragih nam ljudi, fotografije i dječji crteži, odjeća i obuća, sve su to stvari kojima pridajemo sentimentalnu vrijednost i od kojih se teško rastajemo. No, neke od njih moguće je vrlo kreativno čuvati i tako nastaviti uživati u njima, umjesto da u nekom mračnom kutu skupljaju prašinu.

KREATIVNO ČUVANJE NAJČEŠĆIH VRSTA USPOMENA

1. FOTOGRAFIJE I OSTALE PAPIRNATE USPOMENE

Osim digitaliziranja i pretvaranja u još jednu datoteku u vašem računalu, stare fotografije i druge uspomene na papiru možete pretvoriti u zanimljive ukrasne ili upotrebne predmete. Na primjer mogli biste:

• plastificirati i prenamijeniti u podložak za blagovaonski stol

• preslikati dragu fotografiju na majicu, platnenu torbu, jastučnicu ili neki drugi tekstil koji koristite

• umetnuti ispod stakla na stoliću za kavu (ako imate takav stolić)

• izraditi dekorativnu knjigu fotografija ili papirnatih isječaka ("scrapbook”)

2. ODJEĆA I OBUĆA

Poseban odjevni predmet ili cipele moguće je vrlo lako smjestiti u duboki okvir za sliku i držati na zidu. Najčešće su to prvi odjevni predmeti bebe ili malog djeteta, papučice ili cipelice.

No, imala sam klijenticu koja je tako u svom dnevnom boravku izložila prekrasne starinske salonke svoje bake i tako svakodnevno uživala u prisjećanju na neka draga vremena i događaje.

Uz to, majice i recimo prekrivače lako možete prekrojiti u torbe, jastučnice ili mekane pernice.

3. MANJI UKRASNI PREDMETI

Uz vrlo malo spretnosti i pokoju plastičnu kuglicu iz hobi trgovine, male ukrasne predmete koje želite sačuvati možete jednostavno pretvoriti u božićne kuglice. Pustite mašti na volju i ujedno sačuvajte drage ukrase od lomljenja.

4. STARE ŠALICE I ZDJELICE

Osim redovitog korištenja za njihovu primarnu namjenu, ove manje predmete kojih se uvijek nađe previše po ormarima možete i drugačije koristiti.

Zdjelice mogu poslužiti za odlaganje nakita na noćnom ormariću ili ključeva na stoliću u hodniku. Šalice mogu biti praktične za čuvanje četki za kosu ili kistova za make-up.

ŠTO GOVORI VAŠ ODNOS PREMA USPOMENAMA

Ako u nekom predmetu vidite sentimentalnu vrijednost, a to znači da je ta vrijednost za vas zapravo neprocjenjiva, onda bi i način na koji se odnosite prema tom predmetu trebao biti u skladu s time. Adekvatno pohranjivanje, korištenje i briga spadaju u poželjni način odnošenja prema materijalnim uspomenama. U suprotnom, to su samo hrpe predmeta koje vam očito nisu potrebne u životu.

Zapitajte se zato kakav je vaš odnos prema stvarima koje nazivate svojim uspomenama i sentimentima.

Linker
12. travanj 2024 03:01