Iskustvo jedne mame

Koliko je rutina bitna u majčinstvu?

Rekla bih - od krucijalne je važnosti. Ne mora se slijepo pratiti svaka minuta u danu, no shvatila sam da djeca puno bolje funkcioniraju kada imaju rutinu, nego kada se sve stihijski odrađuje.

 

Ne mislim da svaki dan mora biti identičan, daleko od toga, ali za dobrobit djeteta, ali i majke, dobro je slijediti neki obrazac dnevnog funkcioniranja. Vikendom si, naravno, malo damo oduška, no i dalje pratimo djetetov ritam, jer ako za to nemamo sluha, dan vrlo brzo može otići u krivom smjeru.

 

Kako kod mene izgleda rutina?

Budimo se ujutro i dok se muž sprema za posao, Lota se igra na podu, a ja pomognem Lukasa srediti do kraja za vrtić. Nakon što oni odu, operem kosu i malo se uredim te pripremim Lotu za izlazak. Nanošenje make-upa mi je dosta bitno. Ne u smislu da me nitko ne smije vidjeti bez šminke, već vrlo rijetko nešto radim za sebe pa ovako bar malo doprinesem da se dobro osjećam.

Dok Lota spava u kolicima, ja obavim shopping za taj dan i ako se gospođica ne probudi, popijem kratku kavicu (čitaj: 10 minuta) negdje u kvartu. U to vrijeme, kod kuće mi usisava Roomba pa kad se vratimo, taj dio posla je gotov.

Bitno mi je da mi Lota bude na zraku, a i volim prošetati, čisto da budem u kakvoj-takvoj formi. A i bitno mi je da je doma usisano jer mi je Lota u fazi propuzavanja i stalno je na podu.

U hodu doma počistim ako nešto treba, objesim veš, složim suhi, a prije nego li je Loti vrijeme za spavanje, poigramo se zajedno na podu i malo radimo baby fitness i masažu. To obožava.

Kad ona ode spavati, ja se bacam na kuhanje ručka i taman kad završim, već je vrijeme za polazak po bracu u vrtić. Kad se nas troje skupimo kod kuće, uvijek je dogovor da nakon što ručamo, idemo van do parka ili u šetnju, vožnju romobilom, kod bake i dede, bilo što. U principu popodne nikada nismo doma. Živimo u stanu i volim da su djeca što više na zraku, a što manje pred televizorom. Volim misliti da su zato tako društveni, a i budu umorniji navečer pa lakše zaspu.

Zahvaljući Roombi uštedila sam jako puno vremena (Foto: Privatni album)

 

Ušteda vremena

Iz izlaska se vraćamo predvečer kad tata stiže s posla, a onda imamo kupanje i zajedno večeramo, a zatim spavanac. Što se toga tiče, jako nam je bitno da idu na vrijeme spavati jer ako im malo prekoračimo, sutradan bude kaos.

 

Kad uspavamo djecu (muž najčešće zaspi s njima), ja odoh pod tuš i zatim sredim kuhinju jer ne volim da me ujutro dočeka prljavo. Obavezno na kraju dana uključim perilicu suđa i veša da me ujutro to dočeka čisto.

 

Za nekakva temeljita čišćenja preko tjedna nemam baš puno vremena, pa to odradim vikendom (npr. kupaona, prozori i sl.). Obzirom da imam dvogodišnjaka koji samo mrvi i malu gmizavicu od 6 mjeseci koja dane provodi na podu, bitno mi je da svaki dan usisam i baš iz tog razloga sam kupila Roombu jer meni štedi jako puno vremena preko tjedna.

Eto, možda ne stignem upola stvari kao neka druga mama, možda napravim više od neke druge mame, nismo sve jednake. Nisu nam djeca jednaka. No, ono što je bitno jest pratiti djetetov ritam, zna se dogoditi da ponekad imamo fiksnih obaveza oko kojih se onda planira dan, no primijetila sam tada da mi djeca budu nervoznija nego inače.

Ja se vodim onom da je uvijek bolje imati sretnu djecu i pokušavam se držati naše rutine.

I mame nekad trebaju pet minuta samo za sebe... (Foto: Privatni album)

 

Previše vremena (zapravo nimalo vremena) nemam za neke svoje gušte, no jako volim dane kad mi ostane ručak od jučer, pa tih sat vremena dok Lota spava malo sjednem i dignem noge u zrak, pogledam blog, odgovorim na komentare i zaljubljeno gledam svoj robot usisavač koji mi dopušta da ipak imam malo vremena za sebe.

Jer, i mame nekad trebaju pet minuta samo za sebe, bez malih ručica koje se penju po nama i milih glasića koji 50 puta za redom ponove 'mama'.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo