Grudnjak treba oprati nakon 2 ili 3 nošenja ili jednom u 1 ili 2 tjedna ako ga ne nosite svaki dan
 Getty Images/iStockphoto
riječ stručnjaka

Koliko često zaista trebamo prati grudnjake, traperice i džempere

Koliko često trebamo oprati određenu odjeću? Mišljenja se mogu razlikovati ovisno o tome koga pitate


Piše: Goranka Jelinčić


Insider je razgovarao sa stručnjacima za rublje o tome koliko često trebate oprati grudnjak, traperice, džempere i drugo. Ako želite da grudnjaci duže traju i ne morate ih mijenjati, obratite pažnju na savjete za pranje. Grudnjak ne trebate prati svaki put kad ga nosite. Treba ga oprati nakon 2 ili 3 nošenja ili jednom u 1 ili 2 tjedna ako ga ne nosite svaki dan.

Stručnjakinja za donje rublje Laura Henny iz Brooklyna, objasnila je da su gotovo svi grudnjaci ručno rađeni, te ih uvijek morate ručno oprati. Ako se ipak odlučite za perilicu svakako ih treba staviti u vrećicu za rublje. Većina žena pere otkopčane grudnjake, što može biti veliki problem jer se zapetlja s ostalom odjećom i teško je raspetljati. Zato ga treba zakopčati i, po mogućnosti, svakako staviti u vrećicu. Time i žice ostanu u svojem obliku. Važno je i odabrati nježno pranje s niskom temperaturom i laganim centrifugiranjem. Nakon pranja, objesite grudnjake bez kopčanja i stavite ih na pola čime ćete izbjeći deformiranje. U slučaju vjetra možete se poslužiti kvačicama.

Ako se pak odlučite za ručno pranje, samo napunite sudoper hladnom vodom i nježnim deterdžentom (bez alkohola ili izbjeljivača), namočite grudnjake i pustite ih da se odmaču dok pogledate omiljenu seriju. Zatim isperite i osušite.


Prati ili ne prati?

Kruže brojni mitovi o pranju traperica. Perite ih što je rjeđe moguće kako biste sačuvali njihov izgled.

Levisov direktor Chip Bergh jednom je prilikom rekao da nikada ne pere svoje traperice. To, dakako, ne dolazi u obzir jer nije higijenski.

Wayne Edelman, izvršni direktor tvrtke za njegu odjeće Meurice, rekao je da neoprane traperice mogu postati leglo bakterija. On je preporučio hladno pranje traperica tako da se izokrenu i objesiti da se osuše kako se boja na suncu ne bi promijenila.

No, postoje iznimke u pravilima. "Za traperice s rupama , što ih više perete, više se istroše i ljepše izgledaju", rekao je Edelman.

Stručnjaci za njegu odjeće slažu se da traper treba namočiti prije pranja, prati izokrenute izvana prema unutra, a ako vaša perilica nije opremljena programom za pranje trapera, perite ih na 40° C u ciklusu nježnog okretanja.


Što s džemperima

Bilo da su vuneni ili od akrila džemperi su uvijek omiljena zimska odjeća. Čišćenje džempera kod kuće lakše je nego što mislite.

Džemperi mogu poprimiti neugodan miris nakon samo nekoliko nošenja. No, mnogi se ustručavaju oprati pulovere kod kuće, te ih nose na kemijsko čišćenje. Događalo se da se skupe uslijed nepravilnog pranja ili izgube oblik zbog “lošeg” sušenja.

Jeste li znali da možete spasiti čak i onaj džemper, koji se skupio, izgubio oblik i za koji ste mislili da ste ga uništili zauvijek. U kućnoj varijanti možete prati džempere od vune, akrila, pamuka, pa čak i kašmira.

Ako perete u perilici morate prije obavezno namočiti mrlje. Prilikom pranja koristite najnižu temperaturu, perite ih na manje obrtaja ili bez centrifuge.

Džemper je najbolje staviti u vrećicu za pranje odjeće ili jastučnicu. No, džemper se nikada ne stavlja u sušilicu! Najbolje ga je istresti, poravnati i staviti na stol na kojem je ručnik ili neku drugu podlogu da se posuši. Nikako ga ne smijete vješati na uže s kvačicama jer će se otegnuti i deformirati. Najbolje ga je staviti na ručnik i par puta zarolati i potom izravnati.

Ako perete džemper ručno ne koristite puno deterdženta, jer ćete ga teško isprati. Treba koristiti tekući, jer praškasti u vlaknima ostane, što može iritirati kožu. Najbolje je koristiti hladnu ili mlaku vodu. Džemper treba potopiti i pustiti sat vremena da se namače. Nemojte ga trljati jer možete oštetiti vlakna. Dovoljno ga je zgnječiti par puta.

Džemper nikada ne odlažite na vješalicu. Treba ga složiti.


DOBRO JE ZNATI

  • Grudnjak treba oprati nakon 2 ili 3 nošenja ili jednom u 1 ili 2 tjedna ako ga ne nosite svaki dan. Ručno operite grudnjak nakon nekoliko uzastopnih nošenja
  • Operite traperice što je rjeđe moguće, kako bi očuvali što duže originalnu boju
  • Pulovere perite onoliko često koliko je potrebno, ali pripazite da ih ne rastežete dok se suše
  • Pranje nakon svakog odijevanja pravilo je za svakodnevne majice i odjeću u kojoj vježbate, no to se ne odnosi na cijeli vaš ormar
  • Posebnu pažnju treba posvetiti pranju donjeg rublja, plahti i ručnika. Ono se obavezno pere na visokim temperaturama budući da je “bogato” izvorima zaraze, posebice tijekom bolesti i različitih infekcija
Linker
25. travanj 2024 07:42