Kombinacija novih saznanja i znanstvena postignuća dozvoljavaju povratak sportskim aktivnosti nakon teških operacija ramena i lakta.
 Foto: Istock
velika postignuća

Kod nas su kiruški zahvati ramena i lakta na razini najrazvijenijih zemalja

Napredak je ogroman kod osobno dizajniranih implantanata za svaki individualan slučaj, koriste se 3D printeri i na osnovu njih izrađuju personalizirani implantati.

U organizaciji međunarodno poznatog ortopeda prof. dr. Nikole Čička, u Zagrebu, u Hotelu Antunović se po šesti puta, održao međunarodni simpozij pod nazivom '6th Zagreb shoulder and elbow course'.

Velik napredak u novim tehnologijama

Edukacija je bila podijeljena na dva intenzivna dana predavanja, izlaganja kliničkih studija, prikaz slučajeva, radionica i diskusija. Samu važnost ovakve vrste edukacija potvrđuje velik broj sudionika iz struke, a kvalitetu sadržaja jamče stručnjaci iz osam zemalja koji su svojim dolaskom obogatili simpozij.

Jedan od predavača je ortoped Emilio Calvo, koji Zagreb u ulozi stručnjaka posjećuje već po četvrti put. Calvo je direktor odjela ortopedije i traumatologije Sveučilišne bolnice Fundacion Jimenez Diaz u Madridu. Uže područje djelovanja dr. Calva je rame i lakat.

Doktor se na struku i inovaciju u medicinskoj tehnologiji osvrnuo velik je napredak u novim tehnologijama, a pogotovo na području ramena i lakta, zahvaljujući njima danas su moguće operacije bez da se otvara zglob, što je jako dobro za pacijenta.

- Napredak je ogroman kod osobno dizajniranih implantanata za svaki individualan slučaj, koriste se 3D printeri i na osnovu njih izrađuju personalizirani implantati. Rekao bih da je ovaj tečaj na znanstvenoj razini i da se u posljednjih osam godina primjećuje vidan napredak. U Hrvatskoj je razina kvalitete izvođenja kirurških zahvata ramena i lakta na razini najrazvijenijih zapadnih zemalja Europske Unije i Sjedinjenih Američkih Država - rekao je.

- Kombinacija novih saznanja i znanstvena postignuća dozvoljavaju povratak sportskim aktivnosti nakon teških operacija ramena i lakta - nadopunio je ortoped profesor Mehmet Demirhan iz sveučilišne bolnice Koç iz Istanbula, Turska, predsjednik Europskog udruženja za kirurgiju ramena i lakta.

Foto: Promo
Međunarodni simpozij '6th Zagreb shoulder and elbow course'.

Zdravstveni turizam

- Hrvatskoj stručnoj kirurškoj sceni nedostaje edukacija poput ovih, stoga od 2008. redovito svake druge godine organiziram ovaj simpozij, odnosno od samog početka rada bolnice Akromion. Dovođenjem vodećih stručnjaka iz Europe pruža se jedinstvena mogućnost svim sudionicima simpozija da u kratkom vremenu čuju nova saznanja iz područja ortopedije i traumatologije, a isto tako mogu predstaviti vlastita dostignuća. Jednako tako, koliko god kirurg bio iskusan uvijek čuje nešto novo, kao što sam i ja naučio nešto novo. Krucijalna je redovita edukacija liječnika bilo doma ili u inozemstvu - rekao je prof. dr. Čičak o razlozima organizacije šeste po redu međunarodne edukacije stručnjaka s područja ortopedije i traumatologije

Na svjetskom turističkom tržištu Hrvatska je u procesu profiliranja kao destinacija zdravstvenog turizma. Brendiranje naše zemlje kao mjesta privlačnog za korištenje usluga na području zdravstva prepoznaje sve više Europljana koji upravo našim liječnicima poklanjaju povjerenje.

- Zdravstveni turizam uključuje medicinski turizam, lječilište i wellness. Istaknuo bih da za sada samo Krapinske Toplice kao destinacija zadovoljava sva tri aspekta ponude. Medicinski turizam podrazumijeva pružanje vrhunsku medicinske uslugu što bolnica Akromion već godinama radi - zaključio je prof. dr. Čičak.

Linker
15. travanj 2024 15:33