Zapamtite da stavljanje sebe na prvo mjesto nije znak sebičnosti.
 Foto: Istock
Pa kud puklo

Kako vam jedna 'nepoželjna' osobina može promijeniti život

Dugoročno gledano, za zadovoljstvo, sreću i osjećaj samopouzdanja trebate brinuti o drugima i biti velikodušni, ali istovremeno paziti da se to ne kosi s vašim potrebama i željama.

Suprotno uvriježenom mišljenju kako se sebični ljudi ružno ponašaju prema drugima, nemaju prijatelje i često su u lošijim ljubavnim vezama, stručnjaci tvrde kako je realnost ipak malo drugačija. Dugoročno gledano, za zadovoljstvo, sreću i osjećaj samopouzdanja trebate brinuti o drugima i biti velikodušni, ali istovremeno paziti da se to ne kosi s vašim potrebama i željama.

I doza sebičnosti je itekako dobrodošla.

Ako prije svega mislite na svoju dobrobit, imate ćete puno više energije kako biste i drugima pomogli. Žene nerijetko uvijek druge stavljaju na prvo mjesto i brinu o svima u svojoj okolini. I to je nešto što se događa refleksno.

I kako onda u ovom ludom i ubrzanom načinu života postati malo sebičan. Imamo nekoliko prijedloga

Uzmite dan, jutro ili barem sat vremena samo za sebe

I napravite to barem jednom tjedno. I ne, nemojte reći da ne možete 'ukrasti' barem jedan sat. Možda ćete otići u kino ili se opustiti u kadi uz dobru knjigu ili časopis. Ili otići na tu kavu koju odgađate već tjednima. Bitno je da napravite nešto što vas čini sretnim i da ste za to vrijeme, ostatku svijeta - nedostupni.

Potrošite koju kunu i na sebe

I kad to napravite, nemojte odmah osjećati grižnju savjesti. Ako gledate taj sat već mjesecima, počastite se i kupite si ga (naravno, ako vas to neće baciti u debeli minus). I ne morate se nikome opravdati na što trošite svoj novac, jer, na kraju krajeva, vi ste ga zaradili.

Foto: Istock
Određena doza sebičnosti samo vam može donijeti dobre stvari.

Nađite vremena za nešto novo i zabavno (i izađite iz zone komfora)

Što ste oduvijek htjeli napraviti, a za to nikad niste imali vremena? Vrijeme da to ispravite te da 'bit će vremena' rečenicu konačno izbacite iz vokabulara.

Dokle god ste spremni maknuti se izvan zone komfora, onda ste na dobrome putu. Upišite tečaj salse, naučite novi strani jezik, eksperimentirajte u kuhinji… Nove prilike su svuda oko vas, samo treba otvoriti oči.

Trenirajte sebičnost nakon posla

Odredite si vrijeme kad ne radite ništa vezano za posao i posvetite se obitelji i prijateljima. Jedino tako možete biti produktivni i odmorni, pa nakon što dođete kući probajte ne provjeravati mejlove…

Zapamtite da stavljanje sebe na prvo mjesto nije znak sebičnosti. To je jednostavno potrebno kako bismo živjeli sretan i produktivan život.

Linker
20. travanj 2024 18:34