Stres je postao naša svakodnevica, no ne mora biti tako. Ne dajte mu da vam zavlada životom i zdravljem!
 Foto: iStock
BOLEST 21. STOLJEĆA

Kako ublažiti simptome stresa kad više ni sami ne znate kako si pomoći

Glavni uzročnici stresa su umor i iscrpljenost. U stanjima psihičkog stresa, povećane napetosti i tjeskobe, samo jedna mala promjena može učiniti mnogo...

Iako kratkotrajan stres, kao prirodna reakcija tijela djeluje stimulirajuće, dugotrajna izloženost stresu može izazvati niz zdravstvenih tegoba i bolesti opasnih po život. No, već i mala promjena može učiniti pozitivan pomak...

Užurbani način života, brojne obveze i pritisci na poslu i u školi pretvorili su stres u svakodnevicu mnogih od nas te ga je Svjetska zdravstvena organizacija, ne bez razloga, još prije dvadesetak godina proglasila svjetskom epidemijom.

Uzročnici kroničnog stresa mogu biti različiti - od odnosa u obitelji, problema na poslu, gubitka voljene osobe, nedostatka prijateljske podrške… U stanju kroničnog psihičkog stresa, povećane napetosti i tjeskobe, situacija se dodatno komplicira pojavom umora i iscrpljenosti i osjećamo se kao da smo ušli u začarani krug.

Najbolji način kako smanjiti negativan utjecaj stresa na zdravlje je naučiti što raditi u situacijama koje nam uzrokuju stres i koje tehnike primjeniti za vraćanje u ravnotežu. A kako bismo mogli što bolje podnijeti cijeli proces, treba iskoristiti pomoć svih saveznika… Među njima su i hrana i voda koje će nam pružiti sve potrebne hranjive tvari za optimalno funkcioniranje organizma.

'Antistresni mineral'

U borbi protiv stresa osobito je važan magnezij, koji se ponekad naziva "antistresnim mineralom", zbog njegove uloge u reguliranju hormona stresa.

Jeste li znali?

  • Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, oko 80% građana Hrvatske povremeno ili redovito koristi lijekove za smirenje.
  • 50% studenata uglavnom je umorno*
  • 41% studenata osjeća se napeto ili nervozno*
  • Čak 50 do 60% svih izgubljenih radnih dana može se pripisati stresu povezanim s poslom.**

Umor i iscrpljenost mogu biti i uzrok i posljedica stresa. U stanjima psihičkog stresa, povećane napetosti i tjeskobe, koji mogu biti i posljedica smanjene razine staničnog magnezija, dovoljnim unosom magnezija mogu se ublažiti reakcije organizma na stresne podražaje.

Zašto je magnezij neophodan?

Magnezij je jedan od najvažnijih minerala za organizam, jer sudjeluje u više od 350 procesa bitnih za pravilno funkcioniranje organizma.

Novija istraživanja upućuju na utjecaj magnezija na ravnotežu serotonina, poznatog kao "hormona sreće", te njihovu međusobnu interakciju.

Za što je sve neophodan?

MAGNEZIJ DOPRINOSI SMANJENJU UMORA I ISCRPLJENOSTI

Magnezij sudjeluje u stvaranju energije u svakoj stanici našega tijela, njenom prijenosu i pohranjivanju. Na taj način direktno utječe na razinu stanične energije, a time i energetski status čitavog organizma. Njegov nedostatak može se manifestirati općom slabosti i sindromom kroničnog umora.

MAGNEZIJ DOPRINOSI NORMALNOJ PSIHOLOŠKOJ FUNKCIJI

Magnezij blokira oslobađanje neurotransmitera (kemijske tvari koje omogućavaju komunikaciju među živčanim stanicama) potaknutih aktivnošću kalcija i tako smanjuje pretjeranu aktivaciju živčanog sustava i mišića. Nedostatak magnezija i disbalans ostalih elektrolita povezuje se s razdražljivošću i slabijom koncentracijom.

MAGNEZIJ I GLAVOBOLJE

Magnezij opušta mišiće i omogućava pravilan rad živčanog sustava, što djeluje na smanjenje čimbenika koji mogu dovesti do glavobolje. Istraživanja su pokazala da osobe s glavoboljama, osobito migrenama, često imaju nedostatak magnezija.

Foto: iStock
Malo samodiscipline bi nam svima dobro došlo. Barem dok jedete ne sjedajte uz računalo, utišajte televiziju i mobitel...

Što se događa tijelu pod stresom

Dugotrajan stres iscrpljuje zalihe magnezija u tijelu, jer adrenalin utječe na rad srca, krvni tlak, suženje krvnih žila i kontrakciju mišića, koji zahtijevaju velike količine magnezija.

Zbog toga možemo osjetiti neke od ovih problema:

  • umor, slabost i nedostatak energije
  • nervozu i razdražljivost
  • emotivnu preosjetljivost
  • depresiju
  • probleme s koncentracijom
  • nesanicu
  • glavobolju

Prema europskoj regulativi, preporučeni unos magnezija za odraslu osobu iznosi 375 mg/dan.

Kako bismo tijelo opskrbili dnevno potrebnom količinom magnezija, idealno je odabrati vodu bogatu magnezijem. Mg Mivela je prirodna mineralna voda koja sadrži 343 mg magnezija u topivom obliku, pa ga organizam lako apsorbira u krvotok te ga može iskoristiti za vitalne životne funkcije ne izazivajući laksativan učinak.

Međutim, tijelo ne može samo stvoriti magnezij pa je neophodno osigurati svakodnevni unos odgovarajuće količine magnezija, najbolje iz prirodnih izvora, hrane i vode.

Savjet više!

Organizmu je najbolje osigurati magnezij pravilnom prehranom, odabirom hrane i vode koji ga sadrže. Pijenjem vode, koja sadrži magnezij, u nekoliko navrata tijekom dana tijelu ćemo pružiti kontinuirani izvor minerala za odvijanje vitalnih funkcija.


Izvori:

* Kovčo Vukadin I. i sur. (2014) Ispitivanje kvalitete života studenata u Republici Hrvatskoj. Sveučilište u Zagrebu.
** Cox, T. et. al. (2000) Research on work-related stress. European Agency for Safety and Health at Work, Luxemburg.

Promo

Linker
25. travanj 2024 08:23