Malo surfanja i nekoliko razgovora s prijateljicama i donijela sam najbolju odluku u životu!
 Foto: iStock
Iz prve ruke

Kako su mi male stvari promijenile život

Naša novinarka grcala je u hrpi obaveza koje bi je čekala nakon što bi došla kući s posla. Uz novog dečka i kućnog ljubimca, kućanski poslovi uzimali su joj sve više vremena, pa je odlučila uzeti stvari u svoje ruke. Evo što je promijenila.

Ulaskom u novu godinu, odlučila sam samoj sebi napokon olakšati život. Naime, kraj godine donio mi je puno toga novog u životu. Prije svega ljubav! Da, napokon sam opet sretno zaljubljena, a moj novi muškarac odlučio je sve češće boraviti u mom stanu što i ne bi bilo tako loše da ga je odgajala moja majka kod koje se uvijek znalo gdje je mjesto čistom, a gdje prljavom rublju i posuđu, ili kada je vrijeme za usisavanje i brisanje prašine... A tu je i Lunjo. On je tek prava ljubav. Ali dlakava ljubav. To slatko čupavo stvorenje uvuklo mi se toliko pod kožu da sam ga odlučila udomiti iako pušta dlaku u nemjerljivim količinama.

Sve ima svoje granice

No svaka, pa i moja ljubav, ima granice. Postala sam luda od stalnog čišćenja za mojim ljubavima. Već nakon dva, tri tjedna zajedničkog života, osjećala sam se iscrpljeno i frustrirano.

Koristeći male stvari te uvodeći neke nove navike koje ne zahtijevaju puno truda, odmah sam na prvu osjetila pozitivnu promjenu. Nisam neki control freak, ali me neuredna okolina demotivira za obavljanjem ostalih zadataka.

Bilo je period kada sam razmišljala platiti čistačicu da mi dovede kuću u red, ali sam ipak odlučila preuzeti stvar u svoje ruke.

Kako sam konačno shvatila da je "vrijeme novac" i da se multitasking itekako isplati, odlučila sam uložiti u svoju budućnost i slobodno vrijeme. Nakon puno googlanja i žustrih rasprava na tu temu s prijateljicama, odlučila sam na nagovor jedne od njih prvo kupiti robotski usisavač.

Ta, na prvi pogled, čudna svemirska sprava je najkorisnija stvar koju sam ikada imala u svom domu! Samo ga isprogramiram, uključim i on sve obavi umjesto mene.

Što sam dobila

Zbog njega sam dobila više slobodnog vremena kojeg sam onda pametnije mogla iskoristiti bilo vezano uz posao, kuću, ili moje dvije ljubavi. Tako sam, primjerice, uredno stizala odvesti psa u šetnju ili u miru popiti kavicu s dragim nakon posla, dok je robot čistio kuhinjski pod i kupio dlake s tepiha.

Pomislila sam si kako je divno kada netko obavlja dio tvojih dužnosti dok ti obavljaš svoju preostalu hrpetinu obveza ili, naprosto, uživaš..

S obzirom na to da je i moj novi dečko vrlo zaposlen, ni njemu nažalost nisam mogla dodijeliti obvezu pranja suđa nakon večere. Tu je ponovno uskočila tehnologija. Za ubaciti prljavo suđe u perilicu ne treba previše vremena, svega tri-četiri minute. Tako sam već bila u "punom pogonu" za svojim radnim stolom dok je perilica proizvodila zvuk pranja suđa.

Više o slobodnom vremenu, kako ga 'dobiti' i zašto nam treba - čitajte u našem velikom specijalu.


Dobra organizacija

Ipak, za najbolju uštedu vremena ključ je dobra organizacija. Odnedavno sam počela pisati sve što trebam napraviti na papir kojeg bih onda zalijepila na hladnjak kako bi me podsjetio na moje obveze.

Ali, nije ni to sve. Ove male stvari promijenile su moj život na bolje, jer napokon imam više vremena za bitnije stvari:

  • Još jedna navika koja mi je ušla u rutinu prije odlaska na posao jest pravljenje sendviča. Dan je uvijek dobro započeti zdravim obrokom, pa mi tako ne treba puno vremena da si na brzinu složim ukusni sendvič s namirnicama koje volim. Osim što mi to uštedi vrijeme jer ne moram onda trčati za okolnim pekarama po gradu, uštedi mi i novac u džepu.
  • Kupila sam i posudu za filtriranje vode, pa svaki dan filtriram barem litru vode, koju onda ohladim u hladnjaku i ponesem gdje god idem. Na taj način više ne moram trošiti novac na kupovnu vodu, niti gubiti vrijeme da bih "skoknula" do trgovine.
  • Uložila sam i u termosicu. Iako su me i samu nekad izluđivali oni ljudi koji hodaju po cijele dane sa svojom termosicom u ruci, primijetila sam kako dosta vremena i novca trošim na odlaske na kavu, iako za to nema druge potrebe osim samog čina ispijanja kave. Pa je i ova maca došla na vratanca! Sada si ujutro napravim svoju omiljenu kavu (kakve nema u kafiću), utočim je u svoju novu šarenu termosicu i pijem je kad god poželim bez da igdje idem i to dodatno plaćam.

Načini kako si olakšati život

  1. Izdvojite novac za korisne kućanske aparate. Robotski usisavač umjesto vas čisti cijelu kuću, briše podove i kupi dlake za vašim ljubimcima, a uz perilicu za suđe ne morate gubiti vrijeme na pranje i stajanje na nogama.
  2. Organizirajte si vrijeme jer je to ključ njegove uštede. Pišite obveze na papir i stavite ih na vidljivo mjesto kako bi vas podsjetile što morate obaviti taj dan.
  3. Uštedite ne samo vrijeme, nego i novac, pripremajući si stvari dok još niste izašli iz kuće. Priprema sendviča ili kave od doma može biti vrlo korisna jer kasnije nećete morati jurcati po gradu za nezdravim obrocima.

http://apps.jutarnji.hr/roomba-specijal/

Promo

Linker
17. travanj 2024 12:11