Najveća prepreka za čišćenje vašeg doma je započinjanje rada, sve nakon toga je poprilično jednostavno.
 Foto: Istock
sTAN KOJI OSLOBAĐA

Kako se motivirati za čišćenje? Lako, imamo čak 10 trikova

Dokazano je da čista kuća vodi do sretnijeg života. No, najveći problem s kojim se svi susrećemo kad želimo svoj dom dovesti u red je kako se motivirati za čišćenje i raščišćavanje?

Piše: Tea Barić


Dok su neki ljudi fanatici za sport, čitanje ili neke druge stvari, ja sam fanatik za čišćenje i organizaciju. Da, može se reći da sam doslovno opsjednuta time! I osjećam veliki žar u prenošenju na druge saznanja do kojih sam došla i koja sam isprobala u svom životu.

Jer je organiziranje vlastitog doma puno više od stavljanja stvari na svoje mjesto. Radi se o stvaranju produktivnog života koji dovodi do jasnoće i osjećaja opuštenosti i mira. Istina je, ako ne znate kako organizirati svoju fizičku okolinu, nećete biti produktivni koliko biste mogli biti.

Kad sam bila u potrazi za jasnoćom u svom životu, shvatila sam da to ne mogu postići ako moja fizička okolina nije "smirena".

Postoji jedna stara poslovica koja kaže: 'Pretrpan stol je znak pretrpanog uma', to isto vrijedi i za vaš dom ili ured. Jednom kad sam postigla da okoliš u kojem živim odiše mirnoćom i slobodom, i ja sam se iznutra osjetila mirnom i zatim sam se mogla usredotočiti na stvari koje sam željela.

No, najveći problem s kojim se svi susrećemo kad želimo svoj dom dovesti u red je kako se motivirati za čišćenje i raščišćavanje?

Kako bih vam pomogla da ovu prepreku prevladate i pokrenete se u čišćenje nereda, ovdje ću vam navesti nekoliko najdražih savjeta kojima se koristim.

No u tome je važno da imate snažnu želju da zaista očistite svoj dom.

1. Prvo je prvo (morate započeti negdje)

Jeste li primijetili da kad dugo vremena želite nešto napraviti i onda to konačno napravite, da to i nije tako teško kako ste mislili da će biti!? Najveća prepreka za čišćenje vašeg doma je započinjanje rada, sve nakon toga je poprilično jednostavno.

To je nešto poput odlaska u teretanu ili na vježbanje. Odlučiti se da krenete i zaista otići je teško, ali kad jednom odete, sve postaje lakše nego što se činilo.

2. Čišćenje ujutro

Shvatila sam da ako najteži zadatak vašeg dana obavite na početku dana, to će biti brže obavljeno. A dodatni bonus ovog pristupa je i što tada možete proći kroz ostatak dana s prekrasnim osjećajem postignuća!

3. Odredite svoj termin i držite ga se

Ako sami sebi unaprijed odredite vrijeme za obavljanje nekog zadatka, on će imati veće šanse da bude obavljen.

Odlučite da ćete sat vremena svaki tjedan posvetiti čišćenju i unaprijed upišite taj sat u svoj raspored. Za mene je to obično subota ujutro oko 10 sati. Tako nikad se ne moram brinuti kada ću krenuti čistiti. Ako vam pomaže, možete čak napraviti detaljan popis toga što želite ostvariti tijekom svog sata.

Ponekad kad prođe taj jedan sat čišćenja, ako se dobro osjećam, nastavim čistiti i dalje, ali ako ne, moj zadatak od 1 sat je ostvaren!

4. Pripremite pribor

Sav svoj alat i sredstva za čišćenje imajte sa sobom na jednom mjestu (možete ih staviti u veću plastičnu posudu ili "kanticu") i pobrinite se unaprijed da sve bude spremno za rad. Jer ćete inače, hodajući po prostoru amo tamo samo nepotrebno trošiti vrijeme.

5. Kreirajte svoju rutinu postupaka

Odličan način da učinkovito iskoristite svoje vrijeme tijekom čišćenja je da uspostavite rutinu - popis zadataka čišćenja koje ćete pratiti kako bi vam pomogli da ostanete na pravom putu. Mislite o tome kao o karti za čišćenje - pomoći će vam da se brže i učinkovitije organizirate!

Bilo bi dobro da napravite malo istraživanje unaprijed kako biste saznali neke tehnike za pojedine stavke. Tako ćete smanjiti frustracije tijekom čišćenja.

Na YouTube kanalima možete pronaći puno praktičnih savjeta.

6. Izbjegavajte razna ometanja

Danas imamo više ometanja neko ikada. Dok provjeravate tekstualne poruke, što traje 10 sekundi, već ste izgubili fokus. I onda ponovno morate proći kroz proces pokretanja.

Kako biste izbjegli iskušenja, za vrijeme čišćenja isključite mobitel, TV, laptop, tablet i sl. Neka to bude vrijeme za brigu o vašem domu! Lijepo je uzeti pauzu od tih ometanja.

7. Pustite si glazbu

Glazba podiže vašu vibraciju! Pustite da svira vaša omiljena melodija i pretvorite čin čišćenja u plesnu zabavu. Uživajte!

8. Nije važno biti savršen

Zapamtite da ne čistite zato što vam u posjet dolazi predsjednica države. Odvojite nekoliko sati svaki tjedan i očistite što je više moguće, bez trošenja previše vremena na detalje. Nemojte ribati mrlju na tepihu 20 min, kada biste za to vrijeme mogli usisati pola svoga doma, spremiti krevet ili očistiti nered iz dnevnog boravka.

Što više toga stignete, osjećat ćete se bolje! Frustrirajuće je da zbog jedne male mrlje izgubite interes za cijeli proces - to je ono što želimo izbjeći!

9. Neka vam netko pomogne

Sve sam isprike već čula: 'Nikad neću moći svoju djecu natjerati da mi pomognu čistiti' ili 'Moj partner nema vremena da mi pomogne'. Možda je to istinito, ali možda samo sebe uvjeravate da je tome tako.

Možda je vrijeme za preispitivanje sudjelovanja u čistoći kuće, jer svatko tko je u stanju čistiti, trebao bi dati svoj doprinos.

Da vam i samo jedna osoba pomogne, to je već pola čišćenja!

10. Nagradite se

Svi prečesto ostvarujemo svoje zadatke, a da se nikada ne nagradimo. Kad završite s jednom akcijom čišćenja, to je savršeno vrijeme da se nagradite odlaskom na ručak ili gledanjem dobrog filma, možda čak i popijte fini koktel ili čašu vina kako biste se odmarali u svom urednom dnevnom boravku!

Osim toga, to je važan dio čitavog procesa, jer ćete se sljedeći tjedan, kad ponovo krenete čistiti, sjetiti da vas čeka nagrada!

Razmislite o svim pozitivnim rezultatima čišćenja. Dokazano je da čista kuća vodi do sretnijeg života. Dakle, proces čišćenja zapravo je proces izgradnje zadovoljnijeg života i vjerujte mi da je puno lakše uživati u vašem vremenu u bilo kojem prostoru, bilo da je životni prostor ili vaš radni prostor, kada je čist!

Sretno čišćenje!

Sjajna radionica

Pridružite se Teinoj jedinstvenoj radionici kreiranja "stana koji oslobađa"!

Ova radionica je savršena prilika da otkrijete mnoštvo važnih malih tajni za kreiranje blagotvornog ambijenta i uz jasno i iskusno vodstvo, korak po korak, pretvorite svoj dom u mjesto u kojem ćete se osjećati rasterećeno i slobodno!

Voditeljica Tea Barić kombinira svoju strast za kreiranjem "stana koji oslobađa" s feng shui znanjima koja je stekla u Centru SRETAN DAN i nenadmašna je u inspiriranju na akciju!

Na ovoj radionici ćete naučiti i odmah primijeniti u praksi:

  • Brz i učinkovit način da dovedete svoj dom u predivan red
  • Recepte za najmudriju organizaciju i male trikove za motivaciju
  • Jednostavne tips&tricks da si olakšate život
  • Konkretne savjete za mnoge uštede (primjerice doznajte kako je Tea sasvim regularno platila plin za grijanje za siječanj samo 27kn)
  • Kako pridobiti ukućane da se uključe i pridržavaju dogovorenog
  • Kako se riješiti navike gomilanja stvari i s lakoćom otpustiti višak
  • Najbolja, najučinkovitija i najpovoljnija prirodna sredstva za dom
  • Zaboravit ćete na ispriku: nemam vremena
  • Unijet ćete mir u svoj dom
  • Uz Teinu pomoć pronaći ćete najbolja rješenja za sve što vas je do sada mučilo
  • Uz radionicu dobivate poklon - individualni sat savjetovanja u vašem domu

POČETAK: srijeda 21. veljače 17:30-19:30 (5 srijeda za redom)

MJESTO: Centar Sretan dan, Zvonimirova 20, Zagreb

CIJENA: 100 kn po dolasku

U cijenu je uključen i jedan sat individualnog savjetovanja u vašem prostoru!

VODITELJICA: Tea Barić

PRIJAVE: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Tel. 091/2333505

Linker
23. travanj 2024 20:44