Vrijeme koje provodite skupa neka bude lišeno mobitela, televizije i računala. Ne mislite ni na poslovne obaveze niti što ste radili jučer ili što ćete trebati napraviti sutra. Misli usmjerite na sadašnji trenutak koji provodite sa svojom djecom.
 Getty Images
životni izazovi

Kako razviti samopouzdanje djeteta - 25 provjerenih savjeta psihologa i roditelja

Mnoštvo je savjeta koje roditelji mogu pronaći i primijeniti kako bi ohrabrili i ojačali djetetovo samopouzdanje. Psiholozi nude brojne alate, a mnoge su naučili i sami roditelji.

Jedan od najvažnijih roditeljskih zadataka (kasnije i učitelja) je pomoći djetetu da razvije samopouzdanje. Samopouzdano dijete lakše kroči kroz život jer vjeruje da može uspješno izaći na kraj sa svim izazovima u životu.

Djeca s visokim samopouzdanjem ne boje se izazova, novih stvari ni promjena, a djeca s niskim samopouzdanjem obično su povučena, nesigurna, ne vole promjene, nove zadatke ni izazove. Teško se nose s kritikama, neuspjehom i pogreškama. Roditelji su prvi koji djetetu mogu pomoći da se osjeća sposobno i samouvjereno, vrijedno i voljeno.


1. Bezuvjetna ljubav

Dijete se mora osjećati voljeno i prihvaćeno da bi se razvilo u samopouzdanu osobu. Pokažite im da ih volite i onda kada griješe i donose loše odluke te izbjegavajte kritiziranje i ne posramljujte ih. Iskažite poštovanje i interes za ono što dijete radi čak i kad mislite da je to nevažno. Često djetetu govorite “Volim te", "Tu sam za tebe", "Ti si meni važan/važna".


2. Ohrabrujte ih

I djeca i roditelji nerijetko upotrijebe negativne i obeshrabrujuće rečenice poput: “Ja to ne mogu”, “Ja sve loše napravim” ili “Što ne valja sa mnom?” Potaknite dijete na razmišljanje kako bi moglo poboljšati neku situaciju da bi postigao cilj. Pomažu pozitivne afirmacije.


3. Zovite ih imenom

Zvati dijete njegovim imenom snažan je i jednostavan način da mu pošaljete poruku da je važan. Još je bolje i da ga pogledate u oči dok mu govorite.


4. Dodijelite djetetu zadatke primjerene dobi

Neka dijete sudjeluje u zadacima koje mu dodijelite, ali neka oni budu u skladu s njegovom dobi. Tako ćete potaknuti u djeteta osjećaj da je koristan, odgovoran i kompetentan. Još je bolje ako pritom kažete da je to specijalan zadatak. To je veliki poticaj njegovom samopouzdanju. Kod kuće može pomoći oko kućnog ljubimca, mlađeg brata ili sestre ili može biti vaš asistent u kuhinji. U razredu može pomoći u dekoriranju prostorije, zalijevanju biljaka ili brisanju ploče.

5. Igrajte se

Pridružite se djeci u igri. Tijekom igre dozvolite im da izaberu aktivnost i prepustite im vodstvo. Tako im šaljete poruku da su vrijedna, da su ostvarena jer ste zainteresirani za to što oni rade. Ujedno ćete izgraditi bliskost, privrženost i povjerenje.


6. Ojačajte svoje samopouzdanje

Ovo nije savjet kojim ćete promijeniti stvari preko noći, ali je jedan od najnužnijih koji biste svakako trebali prihvatiti. Roditelji su djetetov prvi i dugo jedini model koji oponaša zato se potrudite izgraditi svoje samopouzdanje. Počnite tako što ćete pozitivno vrednovati sebe, partnera i ostale osobe u djetetovoj blizini. Nemojte se omalovažavati i okrivljavati.


7. Pitajte ih za savjet i mišljenje

U situacijama koje su primjerene njihovoj dobi pitajte ih što misle, jer im tako pokazujete da ih cijenite i da su vam važne njihove ideje. Također, pomažete njihovom samopouzdanju jer im pokazujete da i odrasli ponekad trebaju pomoć te da je sasvim u redu zatražiti je.


8. Posebno zajedničko vrijeme

Ljubav i prihvaćanje ključne su komponente samopoštovanja i samopouzdanja. Roditelji bi stoga trebali provoditi kvalitetno vrijeme s djecom kako bi im pokazala da su im vrijedna. Otiđite na izlet, jedite zajedno za obiteljskim stolom, igrajte se, izađite u park... uživajte u zajedničkim aktivnostima. Učitelji i nastavnici mogu pomoći djeci da se osjećaju voljeno i prihvaćeno tako da pokazuju interes za njihove aktivnosti ili hobije. Na primjer, možete koristiti osobna pitanja poput: “Ivana, kako je jučer bilo na treningu?” ili “Petre, ova knjiga o dinosaurima mogla bi ti se svidjeti”...

9. Naučite ih kako da postave i ostvare ciljeve

Postizanje ciljeva i savladavanje izazova pomaže djeci da se osjećaju kompetentna. U razgovoru s djetetom treba definirati ciljeve koji nisu preteški i neostvarivi, ali ni prelagani, jer time učimo dijete da će dobiti sve u životu uz minimalan trud i zalaganje. Ciljevi bi trebali biti pozitivan izazov za dijete.


10. Posvetite im se

Odredite vrijeme koje ćete posvetiti djeci nepodijeljene pažnje. Naime, djeca jako dobro prepoznaju kada ste umom negdje drugdje i kada niste prisutni. Vrijeme koje provodite skupa neka bude lišeno mobitela, televizije i računala. Ne mislite ni na poslovne obaveze niti što ste radili jučer ili što ćete trebati napraviti sutra. Misli usmjerite na sadašnji trenutak koji provodite sa svojom djecom.


11. Sat glume

Učenje glume i dramske grupe kao slobodne aktivnosti odličan su način jačanja samopouzdanja jer razbijaju strah od nastupa pred drugim ljudima. Učenje različitih uloga ohrabruje djecu da razmišljaju izvan zadanih okvira, tolerantnija su i manje sklona stresu.


12. Pohvalite ih

Bombardiranje djeteta pohvalama jednako je neučinkovito kao i da ga nikada ne pohvalite. Pohvalite dijete uvijek za uloženi trud. Djeca koju roditelji hvale zato što su marljiva i ustrajna, a ne jednostavno zato što su nadarena za nešto, shvate da onaj tko želi nešto naučiti ili svladati neku vještinu mora biti strpljiv i uložiti u to trud. Kad to nauči, vjerojatno će se s više samopouzdanja suočiti s novim izazovima.

Dad and daughter in front of computer. Shallow DOF. Developed from RAW; retouched with special care and attention; Small amount of grain added for best final impression. 16 bit Adobe RGB color profile.
Getty Images
Poticanje djece da budu samostalna, da pokušaju nešto novo i razviju nove vještine pomaže im da budu sigurni da će moći savladati sve životne poteškoće.

13. Neka čuju da ih hvalite pred drugima

Brzi način da ojačate djetetovo samopouzdanje je da vas “slučajno” čuje kada hvalite njegov trud, postignuća i uspjeh pred drugima. Djeca mogu biti skeptična ako ih često hvalite, a pohvala pred drugim ponekad im više znači.


14. Ne uspoređujte djecu

Usporedbe s drugom djecom poput: “Zašto ne možeš biti dobar kao...”, "Vidi kako je tvoja sestra dobra u školi, zašto i ti ne možeš tako...” potkopavaju djetetovo samopouzdanje jer smatraju da nikako ne mogu zadovoljiti vaša očekivanja i da nisu dovoljno dobra. Nikada nemojte djetetu govoriti da nešto ne može, da za to nije sposobno ili da je netko bolji od njega jer bi u to moglo povjerovati.

15. Kućanski poslovi

Kada djeca savladavaju male zadatke i izazove, osjećaju se vrijedno i korisno u obitelji, zajednici i grupi, što jača osjećaj važnosti i samouvjerenost. U dobi od 2-3 godine djeca mogu složiti igračke, pospremiti slikovnice, složiti svoju odjeću... S 4-5 godina mogu nahraniti kućne ljubimce, postaviti i pospremiti stol, obrisati i pospremiti posuđe, zaliti cvijeće, napraviti krevet. Sa 6-7 godina mogu oguliti krumpir i mrkvu, iznijeti smeće, pograbiti lišće, plijeviti vrt, razvrstati čarape, pospremiti sobu. S 8-9 mogu pospremiti namirnice, napuniti perilicu posuđa ili perilicu rublja, objesiti i složiti čisto rublje, umutiti jaja, obrisati prašinu... S 10-11 godina mogu pripremiti jednostavan obrok... Nemojte djecu lišavati osjećaja zadovoljstva i samopouzdanja obavljenim zadacima.


16. Istaknite fotografije

Osjećaj pripadnosti jačajte tako što ćete na vidljiva mjesta staviti portret djece i obiteljske fotografije te dječje crteže. Djeci to pomaže da se osjećaju prihvaćena, vrijedna i voljena.


17. Izbor

Omogućite djetetu da izabere što želi. Naravno i to se odnosi na primjerene izbore. Ne trebate baš sve kontrolirati. Ako želi odjenuti određenu majicu, dozvolite mu to. Neka samo bira što će jesti za doručak ili gdje će se igrati. Tako ih potičete da uče sami donositi odluke.


18. Ohrabrite ih da isprobaju nove stvari i savladaju izazove

Poticanje djece da budu samostalna, da pokušaju nešto novo i razviju nove vještine pomaže im da budu sigurni da će moći savladati sve životne poteškoće. Djeca s manje samopouzdanja srame se isprobati nešto novo i upustiti se u neki izazov jer se boje neuspjeha i kritike.


19. Pomozite im da otkriju što ih najviše zanima

Kada otkriju što vole i u čemu uživaju, grade samopouzdanje i vjeru u svoje sposobnosti.

20. Pomozite im prevladati strah od neuspjeha

Strah od pada i neuspjeha često koči djecu da se više potrude i dosegnu svoje potencijale, što ne pridonosi jačanju samopouzdanja. Učite ih da su pogreške, padovi i neuspjesi apsolutno prihvatljivi i nužan dio života i da nema uspjeha bez ponekih neuspjeha. Dijete će lakše nadvladati svoj strah od neuspjeha ako na drugim područjima osjeća dovoljno sigurnosti. Što je veći njegov osjećaj da je bezuvjetno voljeno, to će se bolje i mirnije moći suočiti s neuspjesima svake vrste. Strah od neuspjeha vrlo često dolazi od toga što dijete misli da će izgubiti ljubav i povjerenje roditelja (učitelja, trenera) ako ne uspije. Strah od neuspjeha često je vezan i uz činjenicu da dijete misli kako ne vrijedi, ako ne uspije (”Nisam uspio, ja sam dakle nesposobnjaković”). Učite dijete da se njegov život i njegova osoba ne svode na taj neuspjeh i ohrabrujte ga kod svake pobjede.


21. Pomozite im da izraze osjećaje

Kada kritizirate ili ignorirate ono što dijete osjeća šaljete mu poruku da emocije nisu važne, što dijete može shvatiti kao da ni ono nije važno. Djetetu treba dopustiti da osjeća i pozitivne i negativne emocije. Negativne emocije ne treba izbjegavati jer bez njihovog doživljaja nema potpunog emocionalnog razvoja. Roditelji imaju glavnu ulogu u razumijevanju emocija kod djece i važno je da ih uče kako da prepoznaju svoje emocije i izraze ih na primjeren način. Svaki način izražavanja određene emocije je dopušten, osim onaj kojim možemo povrijediti, na bilo koji način, sebe ili nekog drugog. Zrcalite emocije od najranije dobi, a to znači da mu kažete, primjerice, “Razbila ti se igračka, vidim da si tužan”; ili, ako dijete dođe iz škole i počne vikati da mrzi učiteljicu umjesto da mu kažete: "Nemoj to govoriti, mržnja nije dobra” jer tada negirate njegove osjećaj, recite: "Vidim da si jako ljut(a) na nju." (Zrcalite mu ono kako se zaista osjeća).


22. Pogrešno ponašanje, a ne dijete

Neka budu sigurni da vas mogu uzrujati neki njihovi postupci, a ne oni sami. Uvijek naglasite djetetu da ste uzrujani zbog toga što je učinilo, a ne zbog n j e g a samog. Izbjegavajte kritike: “Nisi dovoljno učio”, “Sve bi bilo lakše kad ne bi bio toliko lijen i nezainteresiran”. Dijete tada misli da ni u čemu nije dobro pa zašto da se trudi kad drugi bolje znaju. Djeca će bolje doživjeti izjave: “Vidim da si se potrudio, mislim da još možeš poraditi na tome”, “Ne dobivaš dobre ocjene, razmislit ćemo što ti otežava učenje”, “Smatram da ne radiš dovoljno, ali znam da možeš bolje i više, ja ću ti pomoći.”


23. Okolina je bitna

Okružite djecu s pozitivnim i samouvjerenim osobama jer će im to pomoći da i oni postanu takvi.


24. Ponosite se postignućima svoje djece

Kod kuće ili u razredu objesite na vidljivo mjesto dječje crteže, školske ocjene, medalje, trofeje i pohvalnice. Tako im pokazujete da ih cijenite i da ste ponosni na njihove uspjehe.

25. Grlite ih

I za kraj, ali ne manje bitno, grlite svoju djecu što češće. Govorite im da ih volite, da vjerujete njima i u njih. Kako kažu u zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece i mladih, ne bojte se da ćete ih time razmaziti jer razmaženost je kada umjesto njih radite njihove zadatke i obveze. Sasvim suprotno, mnoštvom zagrljaja i izraza ljubavi pomoći ćete im da odrastu u samopouzdane, sretne, samosvjesne i odgovorne osobe koje će biti u stanju donositi mudre i zrele odluke.

Linker
12. ožujak 2024 20:23