VAU VAU ORDINACIJA

Kako pse zaštititi od zime i zašto im ne bismo smjeli 'dati da se grudaju'

Kažu, snijeg samo što nije pao. A baš poput nas, uskoro će trebati izvaditi kaputiće i za naše dlakavce, odnosno, barem za one nježnije među njima, jer, iako ih većina obožava igru na snijegu, ne voli hladnoću i vlagu.

 

Kad je riječ o kućnim ljubimcima i utjecaju zime na njih, prvo pomislimo na pse jer su oni zajedno sa svojim vlasnikom najčešće izloženi naglim promjenama temperature i svim ostalim zimskim radostima i neugodnostima koje donosi. Tu su i oni psi koji nisu te sreće da 24 sata borave u kući ili stanu već većinu svog vremena provode na dvorištu i u boksevima.

Međutim, treba se zapitati i kako postupati s ostalim ljubimcima koji nam svakodnevno uljepšavaju život, počevši od mačaka, kunića, tvorova, zamorčića pa sve do ptičica i zlatnih ribica. Sve su to životinjice koje itekako osjećaju zimu i njezine posljedice.

 

Koliko velika kućica?

Ako je vaš pas jedan od onih manje sretnih pasa i većinu svog vremena iz bilo kojeg razloga provodi na dvorištu i spava u kućici ili boksu, obavezno morate provjeriti jesu li zidovi nastambe, a posebice krov, dobro izolirani i nepropusni.

Nemojte pretjerivati s veličinom kućice. Što je veća, to ju je teže zagrijati, točnije mora biti proporcionalna veličini psa jer će pas vlastitom toplinom lakše zagrijati manji prostor. Pod u kućici uvijek mora biti suh. Ulaz u kućicu okrenite prema jugu kako biste spriječili ulazak hladnog sjeverca u nastambu.

Ležaj mora biti uzdignut od poda kako bi zrak mogao cirkulirati, stavite u njega dodatnu deku ili neki jastuk. Psi koji spavaju na podu, posebice na betonu, puno češće obolijevaju od raznoraznih oboljenja zglobova, posebice u starijoj dobi.

Redovito kontrolirajte ima li vaš pas svježe vode. Hranu i vodu stavljajte im negdje u zavjetrinu. U posudu s vodom stavite neku manju lopticu koja će otežati smrzavanje vode u posudi ako je ne stignete zamijeniti. Pokušajte izbjeći metalne posudice za hranu i vodu jer metal kad se ohladi postaje ljepljiv!

Psi koji većinu vremena provode vani, troše više energije na održavanje tjelesne temperature pa im u skladu s vremenskim prilikama treba i povećati obroke i davati im kaloričniju hranu.

Foto: iStock

 

Kome kaputić?

Ako vaš pas ne spava u kućici na dvorištu, već u toplom stanu s vama, morate biti svjesni da nije navikao na nagle promjene temperature.

Ako ste vlasnik psa s kratkom dlakom ili neke od malih pasmina, kao što su maltezer, jorkširski terijer, pinč, mops, pudl - bez oklijevanja odjenite svom ljubimcu kaputić koji će, osim što će ga ugrijati, ujedno i zaštititi dlaku od močenja i prljanja.

Pri odabiru kaputića bilo bi idealno da imate jedan topli prozračan za suho vrijeme i jednu kabanicu u slučaju snijega ili kiše. Ako vam prilike ne dopuštaju da nabavite svom psu cijelu kolekciju jesen-zima, onda mu izaberite kaputić koji ima vanjski sloj od nekog nepropusnog materijala tako da ujedno posluži i kao kabanica.

Psima koji imaju gustu dlaku koja ih štiti od zime kaputići nisu potrebni, ali je zato potrebno redovito održavati dlaku češljanjem i četkanjem. Na taj način otklanjamo staru dlaku, masiramo kožu i time potičemo rast nove dlake. Raščešljana i čista dlaka osigurava puno bolju toplinsku izolaciju.

Poslije svake šetnje psa treba dobro obrisati ručnikom ili posušiti sušilom ako je jako mokar.

Foto: iStock

 

Isperite im šape

Idilične prizore zime gdje je sve oko nas zavijeno u bijeli snijeg možemo, na žalost, gledati još samo u filmovima. Danas se, pogotovo u gradovima, sve svodi na zaleđene pločnike i travnjake prekrivene ledom i bljuzgom.

Poslije svake šetnje posebnu pažnju obratite na šape koje bi trebalo dobro isprati od soli kojom su posipani pločnici. Nakon pranja šape dobro obrišite i posušite. Jastučiće na šapama i područje između prstiju namažite vazelinom ili nekom od zaštitnih krema koje se mogu nabaviti u svakom boljem dućanu za kućne ljubimce kako ne bi došlo do neželjenih iritacija i upale kože između prstiju, što zna biti vrlo bolno.

U slučaju jako niskih temperatura danas postoje čak i zaštitne šlapice koje će posebno dobro doći onim psima koji inače većinu vremena provode na toplom kauču pored svog vlasnika.

 

Ne grudajte se!

Psi su, kao i ljudi: neki ne vole snijeg i nisu oduševljeni šetnjom po hladnom, ali velika većina se naprosto raspameti kad dođe na snijeg i počnu kopati po njemu i valjati se. Svi vaši pokušaji da to spriječite bit će uzaludni.

Najčešća greška koju vlasnici u igri čine i nisu toga svjesni je grudanje s psom. U nedostatku drugih predmeta za igru vlasnici rade grude od snijega i bacaju ih psima umjesto štapa. Snijeg osim što je hladan, može u sebi sadržavati bakterije, viruse i parazite jer većina njih vrlo dobro podnosi hladnoću tako da je to najbrži način da vaš ljubimac uhvati upalu grla ili se čak teže razboli.

Da biste izbjegli takve komplikacije, u šetnju uvijek ponesite neku dobro vidljivu igračku koja će poslužiti umjesto grude snijega.

Dok ste u šetnji, pokušajte izbjegavati zamrznute lokve vode, na njihovu se dnu može nalaziti opasan sloj leda na koji se pas može i porezati.

Kad idete u dulje šetnje, ponesite sa sobom neki stari ručnik ako se vaš ljubimac negdje neplanirano smoči da ga možete odmah obrisati kako biste izbjegli pothlađivanje. Isto tako, sa sobom obavezno ponesite i nekoliko kolačića za nagradu i bocu sa svježom vodom kako biste barem smanjili potrebu da vaš pas jede snijeg što, kao što smo rekli, nikako nije dobro.

 

Je li im prevruće?

Vlasnici svoje ljubimce uglavnom shvaćaju zdravo za gotovo, smatrajući da je sve što je dobro za njih, dobro i za njihove četveronožne prijatelje. Tako se na primjer sigurno nitko nije zapitao može li životinjama u stanu biti prevruće? Odgovor je može, i tu nastaju veliki problemi. Ljudi često u stanovima zatvore sve prozore, otvore grijanje na maksimum i kad postane prevruće lijepo otvore prozor ili balkonska vrata da malo prozrače. Idealna je to prilika da se vaš pas ili mačka prehlade. Zbog toga je vrlo bitno da pri određivanju sobne temperature mislite i na svoje ljubimce koji su puno osjetljiviji na nagle temperaturne promjene.

 

Ako imate kunića, zamorčića ili neku sličnu malu životinjicu, pripazite gdje se nalazi njegova nastamba, ne smije biti izložena direktno toplom zraku iz grijalice ili klime ili ispod radijatora. Smjestite ih u dio kuće ili stana gdje su najmanje promjene temperature i gdje nema propuha.

Foto: iStock

 

A što je s kraljicom vašeg doma?

Mačkama centralno grijanje predstavlja poseban problem zbog kojeg dolazi do pojačanog linjanja, što može uzrokovati nakupljanje velike količine dlaka u probavnom sustavu i brojnih komplikacija vezanih uz probavu. Iz tog bi razloga bilo najbolje posaditi malo trave ili pšenice koju će one same po potrebi jesti i tako si olakšati.

Mace koje tijekom zimskog razdoblja ostaju cijelo vrijeme zatvorene u kući, manje se kreću i sklonije su debljanju tako da treba pripaziti koliko jedu i po potrebi malo smanjiti obroke i povećati njihovu aktivnost tako što ćete se više igrati s njima.

Obavezno nabavite grebalicu kako ne biste ostali bez nekog omiljenog komada namještaja. Mačke su društvene životinje i zato je jako bitno da uvijek imaju neku zanimaciju i da im nikad nije dosadno. Ako pak imate macu koja izlazi van na dvorište, morate biti jako pažljivi jer se mace zbog topline vole zavlačiti pod haube automobila.

Bilo bi dobro da mački osigurate neko povišeno mjesto s kojeg će sve moći nadzirati i neki skriveni kutak gdje će se moći sakriti jer mačke se vole zavlačiti i skrivati.

Pijesak za nuždu redovito čistite i po mogućnosti nabavite posudu zatvorenog tipa kako maca ne bi razbacivala pijesak po stanu.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo