Ne ignorirajte

Kako prepoznati razliku: je li napadaj panike ili srčani udar?

Simptomi napadaja panike i srčanog udara mogu biti vrlo slični i teško je otkriti razliku, no važno je znati da napadaj panike neće izazvati srčani udar.

 

Prepoznati razliku između paničnog napadaja i srčanog udara može biti vrlo teško, pogotovo ako osoba nikad prije nije doživjela slične simptome.

 

Međutim nekoliko elemenata stvara bitnu razliku između ova dva stanja:

 1. Karakteristike boli: Iako je bol u prsima uobičajena i za napadaj panike i za srčani udar, karakteristike boli često se razlikuju. Tijekom napadaja panike bol u prsima obično je oštra ili probadajuća i lokalizirana na sredini prsnog koša. Bol u prsima uslijed srčanog udara podsjeća na pritisak ili osjećaj stiskanja. Također započinje u središtu prsnog koša, ali se može potom širiti iz prsa do ruku, čeljusti ili lopatica.
 2. Početak: Pojava simptoma pomoći će osobi da prepozna radi li se o napadaju panike ili srčanom udaru. Premda se oba stanja mogu pojaviti iznenada i bez upozorenja, ipak postoje razlike. Ponekad do srčanih udara dolazi i zbog fizičkog napora kao što je penjanje po stubama. Panični napadaj dolazi sa spontanim i naglim osjećajem intenzivnog straha ili užasa.
 3. Trajanje: Trajanje simptoma pomaže u razlikovanju srčanog udara i napadaja panike. Iako može varirati, većina paničnih napadaja traje 20 do 30 minuta. Ako se radi o srčanom udaru, simptomi obično traju duže i pogoršavaju se. Na primjer, bol u prsima na samom početku zna biti lagana, ali nakon nekoliko minuta postaje snažna. 
 4. Panični napadaj neće uzrokovati srčani udar, već ga uzrokuje zastoj u jednoj ili više krvnih žila u srcu, što dovodi do prekida protoka krvi. Iako on sami po sebi neće uzrokovati srčani udar, stres i anksioznost imaju ulogu u razvoju bolesti koronarnih arterija, što u konačnici dovodi i do srčanog udara.  
 5. Budući da su simptomi napadaja panike i srčanog udara slični, u slučaju sumnje uvijek je najbolje zatražiti hitnu medicinsku pomoć.
 6. Vrlo je važno potražiti hitnu medicinsku pomoć ako se pojavi bilo koji od sljedećih simptoma:
  ● iznenadna jaka bol u prsima
  ● pritisak u prsima koji traje duže od dvije ili tri minute
  ● bol u prsima koja se širi niz ruku ili u čeljust.  

 

Nemojte propustiti: od srijede je na kioscima Doktor plus - srce, na čak sto stranica!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo