Još odmalena Ivona je imala veliku želju raditi nešto vezano za bebe i malu djecu.
 Snimila: Sandra Šimunović/Hanza Media
Nije lako, ali je moguće

Kad sam odlučila slijediti svoje snove 'rodila' se Tulita

Novopečena mama Ivona Čuturić, zasitila se ekrana i ureda te odlučila pokrenuti nešto svoje. Osmislila je personaliziranu slikovnicu Tulitu, s kojom oduševljava kupce, ali i svoju kćerkicu Doru, koja knjižicu samo želi pojesti :)

Puno sam razmišljala kako zarađivati za život, a pri tome raditi nešto kreativno i zanimljivo, plus, najbitnije, biti više doma sa svojom bebom. Kako sam u to vrijeme istraživala sve na temu beba i djece, slučajno sam naišla na pojam "Tiha knjiga" (nikad prije nisam za to čula) i ideja o tome me oduševila na prvu, rekla nam je Ivona Čuturić (29).

Ova rođena Osječanka stoji iza Tulite, ručno rađene edukativne slikovnica za djecu različite dobi. Izrađena je od tkanina, gumba, trakica, svega i svačega. Upravo joj je njena kćerkica Dora bila okidač da se odvaži na ovaj korak.

Zasitila se ureda

Još odmalena Ivona je imala veliku želju raditi nešto vezano za bebe i malu djecu, te je planirala upisati Predškolski odgoj na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Ali kako je njena druga velika ljubav bila informatika, u kojoj je "budućnost", ipak je odlučila krenuti u tome smjeru. Nakon nekoliko godina rada u struci, zasitila se ureda i ekrana, te priznala sama sebi da joj to i nije baš 'posao iz snova', koliko god perspektivan bio.

Snimila: Sandra Šimunović/Hanza Media
Zanimljivo je da nikada prije u životu Ivona nije ni dotaknula šivaću mašinu.

U međuvremenu se udala, ostala u drugom stanju, i otišla na porodiljni dopust. I tada se, početkom 2016. rodila ideja za Tulitu, 'curicu' na tepajućem jeziku. Zanimljivo je da nikada prije u životu Ivona nije ni dotaknula šivaću mašinu.

- Bez ikakvog iskustva u šivanju, kupila sam nešto materijala i, sumnjičava sama prema sebi, krenula u izradu prve knjige. Kad sam završila, svi koji su je vidjeli, baš svi, bili su oduševljeni! Mene je to izuzetno potaknulo i motiviralo, pa sam zaključila da me 'ništa ne košta' probati. Od tada sam izradila oko 50 knjiga, konstantno stižu narudžbe i nailazim na mnoge simpatije među mamama - rekla nam je.

Za pohvatati neke osnove na mašini trebalo joj je nekoliko dana, a za detalje je potrebna praksa. U svakom slučaju se, kaže Ivona, može vidjeti veliku razliku između prve i posljednje knjige. Dodaje da nema serijsku proizvodnju, te radi sama u svom dnevnom boravku i svakoj knjižici se zaista potpuno posveti.

Snimila: Sandra Šimunović/Hanza Media
'Poslala sam nekolicini prijatelja grupnu poruku da mi šalju ideje za ime. Jedna je frendica predložila 'tulita', i to je bilo to.'

Treba joj dva dana

- Knjige su i personalizirane pa se s kupcima (mamama, tetkama, kumama, bakama...) dosta dogovaram oko specifičnosti određene knjige. Takav način proizvodnje zahtjeva puno vremena i truda, pa mi za izradu jedne knjige treba, ovisno o broju stranica, i do dva radna dana. Kad završim knjigu nerijetko ukućanima prokomentiram da bih si ju najradije ostavila, s obzirom koliko sam energije i vremena u nju uložila - smije se. Zbog malog početnog uloga financijski rizik joj je bio minimalan, pa joj se, kaže, i nije bilo teško odvažiti na taj korak.

- Osim toga, kod mene je financijska situacija dosta dobra, jer suprug radi, pa smo si mogli priuštiti to neko vrijeme 'zaleta' u kojem nema dobiti - govori. Dodaje da smatra da bi sve to moglo biti puno isplativije uz bolju organizaciju. Trenutno uređuje radni prostor za Tulitu, tako da će uskoro 16-mjesečna kćerkica Dora u jaslice, a mama u radionu.

Snimila: Sandra Šimunović/Hanza Media
Tiha knjiga ima za cilj razviti finu motoriku, koordinaciju ruke i oka djeteta (ne ljubimaca :)), spretnost u svakodnevnim zadacima, te pretvoriti učenje u igru.

- Tada očekujem da će se financijski isplatiti i da će to biti jedna pristojna mjesečna plaća – kaže Ivona. Njenoj Dori je, dodaje, od svega najdraža etiketa slikovnice i samo gleda kako da ju pojede (smijeh).

Izazovi

Izazov mi je postići određenu kvalitetu i prepoznatljivost na tržištu, tj. stvoriti nešto jedinstveno u velikom moru koje svašta nudi, a zove se Internet trgovina. Osim toga - birokracija!

Promjena okoline

Ivonu je prije tri godine ljubav dovela u Zagreb, a danas se ovdje osjeća kao doma.

- Naučila sam da ipak nisam toliki 'ziheraš' kako sam o sebi mislila, te da ipak u meni ima ponešto hrabrosti i odvažnosti - zaključila je.

Snimila: Sandra Šimunović/Hanza Media
Knjige su personalizirane pa se Ivona s kupcima dosta dogovara oko specifičnosti svake.

Linker
26. travanj 2024 06:31