Getty Images
Istraživanje

Kad premalo spavamo smanjujemo svoje pozitivne osjećaje

Pokazalo se da je ljudima već nakon jedne noći u kojoj nisu dovoljno spavali smanjena sposobnost pozitivnog stava kad se nađu u emocionalno izazovnim situacijama

Dovoljan broj sati sna pomaže nam da ostanemo u ravnoteži i uživamo u dobrim stranama života. Istraživanja pokazuju da su mnoge bolesti povezane s nedostatkom sna, a nova studija Sveučilišta British Columbia u Vancouveru istraživala je njegove psihičke posljedice. Pokazalo se da je ljudima već nakon jedne noći u kojoj nisu dovoljno spavali smanjena sposobnost pozitivnog stava kad se nađu u emocionalno izazovnim situacijama, a smanjena je i sposobnost uživanja u pozitivnim iskustvima.

Pozitivne emocije

- Kad ljudi dožive nešto pozitivno, recimo zagrljaj s dragom osobom ili boravak u prirodi, uobičajeno je da toga dana budu sretniji. No, ako su premalo spavali, neće doživjeti veći rast pozitivnih emocija - rekla je voditeljica istraživanja, psihologinja Nancy Sin. Odraslima se preporučuje spavati najmanje sedam sati noću, ali svaki treći to ne postiže.

Pomućen osjećaj

U istraživanju su Sin i kolege analizirali ranije prikupljene podatke 1982 osobe, 57 posto bile su žene. Ispitanici su na početku dali svoje sociodemografske i zdravstvene podatke, a potom su vodili dnevnik. Tijekom osam dana pratili su koliko su sati spavali noću, opisivali što su loše i dobro doživjeli i kako su se zbog toga osjećali. Istraživači su uočili obrazac prema kojem je ispitanicima koji su malo spavali bila smanjena sposobnost pozitivnih osjećaja, a kad bi im se dogodilo nešto dobro, osjećaj radosti bio im je pomućen.

Linker
18. travanj 2024 07:14