Spoznaja o važnosti svrhe može itekako koristiti pojedincu.
 Foto: iStock
Svima nam treba

Jeste li ikad razmišljali koja je vaša životna svrha?

Osjećaj svrhe u poslu ima velik utjecaj na naše zadovoljstvo poslom. Životna svrha je poput mape koja nam pokazuje u čemu smo dobri i čime želimo pridonijeti svijetu...

Piše: Iva Belé mr. oec. Certificirani trener Canfield metodologije i trener Načela uspjeha


Znate li svoju životnu svrhu? Jeste li je formulirali poput dobrog slogana i znate li je napamet? Ako još niste, ovo je prilika da saznate koliko je poznavanje sebe, vlastite svrhe i smisla doista važno. Bez obzira radimo li za poslodavca ili za vlastitu tvrtku, ako razumijemo viši smisao koji naš posao ima u široj slici, sretniji smo. Ključni sastojak treninga koje provodim je definiranje životne svrhe.

Kada pitam polaznike imaju li je i znaju li je, iznenade se, jer o njoj nikada nisu razmišljali. Kako bi svatko od nas formulirao svoju svrhu, koju duboko u sebi osjeća, koristim provjerene alate. Rezultati? Fantastični! Kao da ste nekome dali mapu kako stići do svog blaga.

Što utječe na zadovoljstvo poslom?

U publikaciji “Indeks zadovoljstva poslom 2015.”, objavljenoj na stranici www.happinessresearchin-stitute.com sa sjedištem u Danskoj, sumirana su istraživanja koja daju odgovor na pitanje što utječe na naše zadovoljstvo poslom.

Šest je glavnih čimbenika koji utječu na zadovoljstvo poslom.

  • Svrha: Osjećaj svrhe u našem poslu ima velik utjecaj na naše zadovoljstvo poslom. Moramo moći odrediti smisao i svrhu svog radnog mjesta kako bismo bili sretni.
  • Menadžment: menadžeri utječu na naše radne uvjete, od specifičnih zadataka koje dobivamo do komunikacijske kulture koju provode.
  • Osjećaj da imamo utjecaj na to kako, kada i s kime ćemo obaviti neki zadatak podiže razinu zadovoljstva poslom.
  • Postignuća: Bilo osobna ili zajednička, uspješno obavljeni projekti i završeni zadaci čine nas sretnijima na radnom mjestu.
  • Ravnoteža između vremena koje posvećujemo poslu i vremena koje nam ostaje za privatan život.
  • Odnosi na poslu: Kako na poslu često provodimo više vremena nego s obitelji, kvaliteta odnosa koje imamo s kolegama na poslu ima izravan utjecaj na naše zadovoljstvo poslom.

Najvažaniji čimbenik

Jesu li svi ovi čimbenici jednako važni? Utječu li u istoj mjeri na zadovoljstvo poslom? Odgovor je 'ne'. Čimbenik koji daleko najviše utječe na zadovoljstvo poslom je osjećaj da naš posao ima svrhu! Dvostruko slabiji utjecaj ima management, zatim ostali čimbenici, dok zadovoljstvo kolegama čini tek desetinu utjecaja koji čini svrha.

Znači, ako osvijestimo svrhu koju ima naš posao ili pronađemo posao koji predstavlja našu svrhu, koristimo čimbenik s najvećim utjecajem na našu životnu sreću. Promjena posla radi poticajnijeg menadžmenta ili simpatičnih kolega neće imati toliki utjecaj kao pronalazak svrhe.

Kako spoznaja o važnosti svrhe može koristiti poslodavcima?

Ako poslodavac informacije o poslovanju svoje tvrtke i njenim koristima za zajednicu uspješno predstavi internom komunikacijom, izravno će utjecati na osvještavanje svrhe tvrtke kod svojih zapolenika. Proizvodite, distribuirate ili promovirate proizvode koji su korisni ljudima? Pozovite zadovoljne korisnike da direktno kažu vašim zaposlenicima koliko su im proizvodi promije-nili život. Mogu se dogoditi čudesni preokreti nabolje i strelovit rast zadovoljstva poslom. Imate li loše vijesti za zaposlenike (smanjenje plaća ili neke druge mjere štednje)?

Ako zaposlenicima objasnite višu svrhu takvih mjera (npr. time će se sačuvati radna mjesta), ova će mjera biti prihvaćena puno blaže i s manje negodovanja. Pojasnite li zaposleniku koliko važno pridonosi tvrtki svojim učinkom i omogućite mu da vidi širi pozitivan utjecaj, to će sigurno povećati zadovoljstvo poslom.

Kako spoznaja o važnosti svrhe može koristiti pojedincu?

Ako u poslu kojim se bavite doista ne možete naći svrhu, pokušajte je naći u svojim hobijima. No, ako i ta mjera ne unese promjenu i dalje osjećate nezadovoljstvo životom, definirajte svoju životnu svrhu i slijedite je.Donedavno sam i sama bila iznenađena pitanjem - koja je tvoja životna svrha? Shvatila sam da je to nešto što se ne uči u školi, o čemu se ne razgovara jer većina ljudi živi po rutini - posao - kuća - posao - kuća - posao... Uvjerila sam se i koliko je važno da je odredim i znam, što svakome preporučujem.

Zašto je važno znati životnu svrhu?

Svatko treba znati svoju životnu svrhu iz istog razloga zbog kojeg je nekoj tvrtki važno znati misiju i viziju. Životna svrha je poput mape koja nam pokazuje u čemu smo dobri i čime želimo pridonijeti svijetu. Ako na nju nadogradimo ciljeve, stvaramo precizniji strateški plan kako tu svrhu provesti u djelo. Jeste li znali da se životna svrha uglavnom ne mijenja tijekom života? Mogu se mijenjati načini na koji je izražavamo, no naš poziv radi kojeg smo ovdje ostaje isti.

Linker
16. travanj 2024 19:11