Naučite reagirati ispravno. Nije tako teško kao što se čini.
 Foto: iStock
Isprobajte ga

Jeste li čuli za pravilo 90/10? Tako jednostavno, a utječe na cijeli naš život

Samo 10 posto događaja u našim životima ne možemo kontrolirati, a ostalih 90 su rezultat naših reakcija u određenoj situaciji.

Rijetko se oslanjamo na slučajnosti u svakodnevnom životu i većinom sami odlučujemo kakav će nam biti dan. Spisatelj Stephen Covey nazvao je ovo 'pravilom 90/10' i jednostavnim primjerom je pokazao kako to zapravo funkcionira.

Što je pravilo 90/10?

Stvar je u tome da mi zapravo ne možemo kontrolirati samo 10 posto događaja u našim životima. Ne možemo utjecati na to hoće li nam se neki uređaj pokvariti ili let otkazati. S druge strane, ostalih 90 posto događaja su rezultat naših reakcija, odnosno kako se ponašamo kad smo iznervirani ili pod stresom.

Zamislite ovo

Doručkujete sa svojom obitelji i vaša kćer/sin slučajno prolije kavu po vašoj košulji. Skočite sa stolice i počnete glasno vikati na nju, a onda i na suprugu/supruga zato je stavio/la šalicu preblizu ruba. Žurite se presvući, a kad se vratite vidite uplakanu kćerkicu, koja nije završila doručak, a niti se spremila za školu. Naravno da već kasnite. Vi na posao, ona u školu. Propustila je autobus i vi je morate voziti.

Kad konačno krenete, u pola vožnje se sjetite da su vam važni papir ostali doma. Početak dana je bio loš, a tako se i nastavio. Ne možete dočekati da završi. Kad dođete doma, pozdravljate ukućane koji su također lošeg raspoloženja i između vas se osjećaju tenzije.

Zašto ste imali loš dan?

A) Zato što je vaše dijete prolilo kavu

B) Zato što je zakasnilo na autobus, pa ste je vi vozili u školu

C) Zato što je bila gužva u prometu i zakasnili ste na posao

D) Zato što ste u datoj situaciji imali pogrešnu reakciju

Foto: iStock
Ne isplati se gubiti energiju na stvari na koje ne možemo utjecati.

Točan odgovor je D. Svojom reakcijom ste pokvarili cijeli dan sebi, ali i svojoj obitelji. U vezi prolivene kave niste mogli ništa učiniti, ali ste zato mogli iskontrolirati svoje emocije.

Sve je moglo biti drugačije

Kava se prolila po vama, a vaše dijete je na rubu suza. Vi nježno kažete: 'Sve je u redu, samo sljedeći put budi pažljivija.' Presvučete se i uzmete sve što vam je potrebno za posao. Zatim se vraćate u blagovaonicu, a ono vam maše i odlazi u školu. Pozdravljate suprugu/supruga i na posao dolazite 5 minuta ranije i dobro raspoloženi pozdravljate kolege.

Dva različita scenarija koja su počela na sličan način. Sve se zapravo vrti oko od vaših reakcija na događaje. Naravno, možete stalno kriviti druge za vaše nevolje i probleme, no da li vam je to ikada pomoglo?

Naučite reagirati ispravno

Koliko često se živcirate u prometu? Puno, ha? Ako vam netko oduzme prednost, pustite ga. Nemojte ga juriti, psovati. Ne trošite energiju na to. Raspalite glazbu i radije glasno pjevajte.

Što kad vam let kasni. Nema smisla galamiti na osoblje, jer to nije njihova greška i avion tada neće doći na vrijeme. Samo ćete se bespotrebno i još dodatno naživcirati.

Isprobajte ovo pravilo. Vjerujemo da će vas rezultat iznenaditi.

Linker
19. travanj 2024 17:42