Gdje smo to stavili potpis na - lako je isključiti mozak i furati se kroz život na autopilotu?
 Foto: joanna nix/unsplash
životne upute

Jesmo li i prije Googlea apsolutno sve provjeravali ili smo ipak vjerovali sebi

Fascinantna je činjenica u kolikoj mjeri se oslanjamo na tuđe znanje i koliko smo se prestali koristiti svojim. Kao da onome što smo sami naučili kroz život i školovanje nešto fali, pa moramo na sve strane provjeriti.

Moram vam zapravo reći da se svakodnevno osjećam bombardirano svim tim „uputama“ kako živjeti, što jesti, kako vježbati, kako meditirati, kako se odijevati, kako se šminkati, gdje izlaziti, s kime se družiti, kako razmišljati… pobogu nastavite niz!

U knjižarama svakog dana niču novi naslovi uputa o svemu. Od kako ispeći jaje na oko pa do kako izgraditi nuklearku.

Za one koji ne vole knjige, tu su i videa about everything na popularnom You Tube-u. Ispada da sami ne znamo ništa ili je samo stvar da su mnogi toliko postali komforni u svojim modernim životima, da su jednostavno lijeni razmišljati?

Čudom sam se čudila za što su sve moje prijateljice tražile savjete posljednjih dana, a ako ih nisu brzopotezno pronašle u našim malim chat sobama, za koje imamo na izbor isto par desetaka (meni znanih) platformi, jer čemu nekog nazvati kad možeš tipkati, tako su samo brzinom munje otišle drugom sveznajućem modernom Bogu - Googleu.

Moderni život pružio im je svaki oblik komfora

Fascinantna je činjenica u kolikoj mjeri se oslanjamo na tuđe znanje i koliko smo se prestali koristiti svojim. Kao da onome što smo sami naučili kroz život i školovanje nešto fali, pa moramo na sve strane provjeriti.

  • Koliko bibera u juhu? A koliko soli da stavim na pileći file?
  • Kako da promijenim žarulju?
  • Koliko je ono 9 x 6? Ček sad ću na mobu naći kalkulator!

Pa halo, nije li tablica množenja nešto što smo u osnovnoj školi toliko puta ponovili da smo ju doslovno cijelu mogli pjevati i kad bi nas probudili u tri ujutro? Gdje je nestala ta želja za učenjem? Gdje smo to stavili potpis na - lako je isključiti mozak i furati se kroz život na autopilotu?

Danas se djeca više ne znaju igrati sama. Stalno im treba mobitel u ruci s uključenim igricama, jer se drugačije ne znaju zabavljati. Nije istina da ne mogu, jednostavno ne žele.

Moderni život pružio im je svaki oblik komfora, a na sve strane im se prikazuje kako u životu trebaš samo biti lijep i znati napraviti profil na Instagramu i to je to! Uspjeh i bogatstvo su ti zagarantirani.

Kad ih pitaš što žele biti kad odrastu, ne dobiješ odgovore koje smo mi davali kao djeca. Više nema doktora i astronauta, sada su tu riječi poput vloger i influencer. A svaki drugi klinac jednostavno kaže da želi biti slavan. I to je sve. Ne zna ni po čemu slavan, ali zna da je to ono što on želi biti i čime se želi baviti - svojom slavom.

Vi ste svoj najveći učitelj

Prije više od deset godina, moj je sad već pokojni susjed rekao da čovječanstvo kakvo poznajemo izumire. Gledala sam ga tad zbunjeno, a on mi je rekao: „Znaš malena koja je naša budućnost kao vrste? Za nekih sto godina imat ćemo ogromne glave kao alieni i duge ruke s kojima ćemo samo mahati po tipkovnicama, tijela će nam potpuno zakržljati, jer ćemo samo sjediti i tipkati. Sve će biti na gumb pa nećemo morati puno misliti.“

Bilo mi je to tada smiješno. Sada mi izgleda realno, jer već odavno idemo u tom smjeru.

Imamo toliko uputa kako napraviti ovo i ono. Toliko uputa kako biti ovo i ono i izgledati ovako i onako, ali najvažniju uputu kako živjeti svoj život i ispuniti svoj potencijal, onaj pravi, onaj od kojeg osjećamo gorljivu strast za nešto napraviti, za nešto ostvariti, to nemamo. Nemamo jer to tražimo posvuda. I svakog pitamo.

Guglamo, čitamo, gledamo video snimke, pa iznova guglamo, ali najvažnijeg učitelja ne pitamo. Sebe.

Recite mi iskreno može li itko na svijetu znati što je za vas najbolje? Može li itko napisati knjigu u kojoj će pisati vizija vašeg savršenog života? Vaša svrha, vaša sreća i strast? Može li vas itko naučiti da budete vi?

Ne može. Vi ste svoj najveći učitelj i osoba koju trebate pitati - a što ti za sebe želiš? Što bi te najviše usrećilo?

I onda kad to saznate, krenite ispisati knjigu svog života. Možda se začudite vrlo skoro, kakvo je to zapravo remek djelo!

Linker
23. travanj 2024 07:24