Kako starimo, neki iz dana u dan sve više žive punim plućima, a drugi u sve većem strahu. Nemojte biti jedni od njih.
 Foto: iStock
Razmišljate li i vi pro-aging?

Jednom kad prihvatite svoje godine dogodit će se i ovih 5 moćnih promjena

Ako je vaš stav “anti-age” i ako mislite da se morate boriti protiv prirodnog procesa te starenje doživljavate negativno, sve to može loše utjecati na vaše zdravlje i raspoloženje.

Način na koji doživljavate starenje može zaista i utjecati na vaše vlastito starenje. Pozitivni i negativni stavovi prema tome mogu utjecati na naše ponašanje, na psihu, pa i na tjelesno zdravlje.

Pod utjecajem "pro-age" stava, odnosno zadovoljstva time kako starite, vjerojatno ćete prihvatiti zdravije oblike ponašanja, naučiti prepoznavati signale tijela i pravilno na njih odgovarati, pa čak i poboljšati zdravlje u nekim segmentima. Ako je vaš stav "anti-age" i ako mislite da se morate boriti protiv prirodnog procesa te starenje doživljavate negativno, sve to može loše utjecati na vaše zdravlje i raspoloženje.

Navodimo pet moćnih dobrobiti koje donosi "pro-aging" razmišljanje:


Može vam pomoći da živite dulje

Znanstvenici s Yalea i Harvarda istraživali su 660 osoba iz Ohia starih između 50 i 80 godina. U studiji koja se bavila starenjem i životom u mirovini, mjereno je i kako vlastita percepcija starenja utječe na životni vijek tijekom razdoblja od 22,6 godina. Sudionici koji su bili pozitivniji prema svom starenju, koji su i dalje bili sretni i osjećali se korisno, živjeli su u prosjeku sedam i pol godina dulje od ostalih. Pokazalo se da percepcija starenja utječe na duljinu životnog vijeka jače nego vrijednost krvnog tlaka, razina kolesterola, indeks tjelesne mase ili količina tjelovježbe.


Produljuje sposobnosti

Strah od gubitka samostalnosti i neovisnosti među najvećim je strahovima većine starijih osoba. Tjelesnom i umnom aktivnošću moguće se boriti protiv nesposobnosti. Važno je pritom i doživljavanje vlastitog starenja. U već spomenutoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u publikaciji Journal of Gerontology: Psychological Sciences, sudionici koji su zadržali pozitivan pogled na vlastito starenje bili su sposobniji obavljati dnevne aktivnosti kroz 18-ogodišnji period praćenja, i to bez obzira na njihovo funkcionalno zdravlje na početku studije.


Djeluje kao prevencija

Preventivna ponašanja, dokazano je, konstantno utječu na poboljšanje zdravlja i podizanje kvalitete života u svakoj dobi, pa ipak, starije odrasle osobe teško ih prihvaćaju. Zablude u vezi starenja, kao što je stav da su bolesti srca i krvnih žila neizbježne, mogu oslabiti motivaciju za uvođenjem i održavanjem zdravih životnih navika. Slično tome, i negativan doživljaj starenja može nepovoljno utjecati na životne navike. Već spomenuta studija pokazala je i da je kod osoba s pozitivnijim stavom prema starenju značajno veća vjerojatnost da će redovito vježbati, uravnoteženo se hraniti te uzimati propisanu terapiju.


Bolje ćete pamtiti

Pazite što mislite. Studija provedena u Baltimoreu koja je pratila sudionike stare 60 godina i više čak 38 godina pokazala je da očekivanje mentalnog pada pogoduje mentalnom padu. Sudionici koji su imali negativne stereotipe o kognitivnom starenju imali su 30,2 posto slabije pamćenje od onih koji nisu bili opterećeni takvim stereotipima.


Dobro je za srce

Negativan doživljaj starenja može povećati i rizik od razvoja srčanih bolesti. Kada se takvi stavovi formiraju ramo u životu, štetno djeluju na zdravlje desetljećima kasnije. Spomenuta baltimorska studija pokazala je da će mlađe odrasle osobe koje negativno razmiljaju o starenju značajno vjerojatnije u promatranom razdoblju doživjeti srčane tegobe od onih koje imaju pozitivan stav. No, kada te osobe uspiju promijeniti kut gledanja i počnu vedrije gledati na budućnost, rizik za doživljenje srčanih teškoća opada čak 80 posto.

Linker
10. travanj 2024 03:37