Kako prizvati zaboravljena sjećanja, proživljene trenutke, kako se ponovo povezati s najbližima i mogu li se još jednom potaknuti kognitivne funkcije?
 Foto: iStock
Brojne emocije

Jedinstven projekt za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti

Tri zagrebačka muzeja su za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti pripremila odabrane eksponate kojima se pokušalo potaknuti njihova sjećanja. Glazba, popularni automobil Fićo ili marama koju su nosile seoske žene izazvali su sjećanja, ali i brojne emocije sudionika.

Kako prizvati zaboravljena sjećanja, proživljene trenutke, kako se ponovo povezati s najbližima i mogu li se još jednom potaknuti kognitivne funkcije? Pitanja su to na koja se pokušalo odgovoriti u projektu pod nazivom 'Album', a kojeg je u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i Etnografskim muzejom Zagreb pokrenuo Tiflološki muzej. U programu su sudjelovale osobe oboljele od Alzheimerove bolesti iz Doma za starije i nemoćne osobe Villa Brezovica i Doma za starije osobe Medeveščak.

Tri zagrebačka muzeja su za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti pripremila odabrane eksponate kojima se pokušalo potaknuti njihova sjećanja.

Sjećanja na dom i obitelj

- Istraživanja pokazuju da osobe koje gube sjećanja u trećoj životnoj dobi često odbijaju aktivnosti koje im pomažu u održavanju uspješnih mentalnih sposobnosti. Atmosfera muzejskog prostora omogućuje da se aktivnosti provode na ugodan i zabavan način u muzeju je ostvarivo prisjetiti se poznatih predmeta i radnji.

Sudionici su prepoznali popularni automobil Fiću te su ih sjećanja odvela do izleta, društva, prijatelja, a nisu ih ravnodušnima ostavile ni popularne pjesme koje su bile slušane sredinom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Ponovo su u rukama imali vinil ploču, prepoznali su gramofon koji je proizveden 1966. u RIZ-u (Radio Industrija Zagreb).

Vez kojim je ukrašena marama, a koja se čuva u Etnografskom muzeju prizvao je sjećanje na dom i obitelj iz djetinjstva i još mnogo sjećanja - pojašnjava autorica projekta, muzejska pedagoginja savjetnica Tiflološkog muzeja Zagreb, Željka Sušić.

Sudionici su prepoznali popularni automobil Fiću te su ih sjećanja odvela do izleta, društva, prijatelja. (Foto: promo)

Oko 80.000 oboljelih

Pilot projekt 'Album' ostvaren je uz pomoć sredstava Ministarstva kulture, a potvrđuje da muzeji sa svojim eksponatima imaju snažan potencijal koji se može koristiti na način da pridonese boljem općem stanju oboljelih.

Projekt je započeo na Međunarodni dan Alzheimerove bolesti 21. 9. 2017. i traje do 10. 11. 2017. Autori projekta nadaju se da će započeti program uskoro moći proširiti i na druge muzeje i ustanove koje imaju mogućnosti za rad s osobama oboljelima od demencije.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj danas ima oko 80 tisuća osoba koje boluju od demencije među kojima je i Alzheimerova bolest. Osobe oboljele od mentalnih bolesti među najranjivijim su skupinama društva i zahtijevaju stalnu skrb najbližih, ali i društva u cjelini.

Linker
16. travanj 2024 06:11