Dani su kraći, magle sve češće, a život nam se vrti oko posla i obaveza kod kuće... Potpuno je normalno da nam nedostaje energije.
 Getty Images/iStockphoto
Nije neobično

Još jučer ste bili puni života, a danas vas 'pere' neobjašnjiva depresija - evo što vam se događa

Što se to događa s našim organizmom, zašto se s prvim tmurnim jutrima javljaju neraspoloženja, melankolija i manjak radne i životne energije? Ako ne prolazi i potraje duže, treba potražiti liječničku pomoć, savjetuju stručnjaci.

Još prije koji tjedan kupali smo se u moru i uživali u ljetnom godišnjem odmoru, a već sada kao da se nismo ni odmarali, umorni smo i iscrpljeni. Ovakav osjećaj tijekom rujna nije nepoznat. Što se to događa s našim organizmom, zašto se s prvim tmurnim jutrima javljaju neraspoloženja, melankolija i manjak radne i životne energije?

Nekoliko je razloga koji mogu biti potencijalni uzroci takvih stanja organizma.

Tijekom ljeta i godišnjih odmora, uz visoke temperature, bili smo aktivniji, često smo lijegali kasnije, a većina nas je bogatije i obilnije jela i pila u večernjim satima. Povratkom s godišnjeg odmora potpuno mijenjamo životni ritam, a takve promjene naše tijelo dovode u svojevrsno stanje stresa, remete njegovu prirodnu homeostazu. Uslijed takvih oscilacija dolazi do disbalansa elektrolita, naročito kalija i natrija, čiji je odnos važan za održavanje krvnog tlaka i acidobazne ravnoteže u organizmu.


Šećeri nas zakiseljuju

Poremećaje u acidobaznoj ravnoteži i pad kalija osjećamo kao opću slabost, neuobičajen umor koji često prate grčevi i bolovi u mišićima. Velik utjecaj na to ima prehrana, pa konzumiranje hrane koja stvara kiselost u tijelu dodatno otežava situaciju. Prevelika zastupljenost mesa i mesnih prerađevina te prehrana u kojoj prevladavaju rafinirani šećeri i zasićene masti stvara kiselu reakciju u krvi koja nas čini još umornijima razdražljivijima.

Dolazak tmurnijeg vremena, kraći dani i manje sunčeva svjetla utječu na promjene hormona, što se očituje u smanjenom lučenju serotonina i pojačanom lučenju melatonina koji utječu na naš prirodni bioritam. Lučenje serotonina drži nas budnima i puni životnom energijom, pa je normalno da pri njegovu smanjenju s nedostatkom sunca osjećamo umor, pospanost i nedostatak energije.

No, to je prolazno stanje poznato pod nazivom "jesenski blues" koji ne bi smjelo potrajati više od dva mjeseca. Ako ne prolazi i potraje duže, treba potražiti liječničku pomoć, savjetuju stručnjaci.

Foto: iStock
Čim više vremena provodite na otvorenom, u prirodi. Šetajte, trčite, vozite bicikl...


Kako si pomoći?

  • Jedite redovito, i to dobro izbalansirane obroke.
  • Konzumirajte što veće količine svježeg voća i povrća bogatog kalijem: špinat, rajčica, celer, rikula, banana, maline, borovnice, marelice te sušenog voća koje je još bogatije kalijem, poput suhih smokava, šljiva, datulja te lješnjaka.
  • Svaki dan odradite laganu aerobnu tjelovježbu.
  • Što više šećite u prirodi i općenito što češće boravite na otvorenom.
  • Radite u svijetlim prostorijama, ako je moguće, uz prozor.
  • Jednom tjedno odite na aromaterapijsku masažu koja pokreće energetske centre.
  • Jednom tjedno priredite si aromaterapijsku kupku.
  • U radnom prostoru koristite aromalampu s uljem slatke naranče ili grejpa.
  • Dnevno morate unijeti barem onoliko tekućine koliko ste izgubili znojenjem i mokrenjem; podijelite svoju tjelesnu težinu izraženu u kilogramima s osam i dobit ćete broj čaša od 2 dl koliko trebate popiti tijekom dana.


Najbolje iz ulja

Ne smije se zaboraviti da su za zdravlje i normalnu funkciju te jačanje oslabljenog organizma nužne esencijalne masne kiseline omega-3 i omega-6 koje svakodnevno prehranom moramo unositi u naš organizam, a osobito kad je iscrpljen. Najbolji izvori esencijalnih masnih kiselina su prirodna, biljna, hladno prešana ulja crnog kima, divljeg lana, konoplje, sjemenki grožđa koja su, uz to, bogata mnoštvom prirodnih antioksidansa, vitamina, minerala i ljekovitih aktivnih komponenti.

Ako ste u ovom periodu, uz pojačani umor, skloniji virozama i alergijama, razmislite o čišćenju jetre. Jesen je pravo vrijeme za detoksikaciju organizma.

Popijte dnevno dvije šalice čaja od mente jer on će potaknuti rad jetre i gušterače, a čaj od korijenja maslačka pokrenut će usporenu probavu i čišćenje jetre.

Masaže uljima

Aromaterapijske masaže ciljanim esencijalnim uljima bijelog bora, crne smreke, ravensare, limuna, ružina drva, mandarine stimulirat će i potaknuti rad nadbubrežne žlijezde, osloboditi vas napetosti i tjeskobe te ojačati imunosni sustav.

Vrlo su korisni pripravci s adaptogenim biljkama ginsenga, sibirskog ginsenga i rhodiolole koji podižu energiju i sprečavaju osjećaj umora, a za njihovu se upotrebu posavjetujte sa stručnom osobom, liječnikom ili fitoaromaterapeutom.

Ulje protiv jesenske depresije

Sastojci:

20 kapi eteričnog ulja slatke naranče
20 kapi esencijalnog ulja lavande
10 kapi eteričnog ulja grejpa
5 kapi eteričnog ulja limete
5 kapi eteričnog ulja ružmarina
2 kapi eteričnog ulja jasmina absolute


Priprema:

  1. Pomiješajte ulja i spremite u tamnu staklenu bočicu.
  2. Mirisnu mješavinu ukapajte u aromalampu u prostoriji u kojoj boravite ili nakapajte nekoliko kapi na papirnati ubrus i udišite mirisnu rapsodiju koja će vam potaknuti životnu energiju, odagnati negativne misli i loše raspoloženje.

Linker
23. travanj 2024 09:55