Getty Images
Zaslužili ste!

Izbjegnite praznični stres u 18 koraka i uživajte cijelo vrijeme

Iako bi blagdani trebali biti razdoblje sreće i opuštanja, svi zanmo da to često nije tako. Prijatelji i rodbina dolaze u goste, pripremamo svečane obroke, pospremamo stan... Sve to može izazvati stres - a ne bi tako moralo biti.

Koliko god da ih volimo, blagdani donose i određenu količinu stresa. No dobra je vijest da se taj stres može ibjeći. Evo kako...

Pažljivo birajte tulume na koje ćete otići

Potvrdite svoj dolazak samo na zabave na kojima možete i želite biti. Drugim riječima, ne osjećajte se obaveznima otići na neki party samo zato što ste primili poziv. Ako tako postupite, nitko vas neće rastezati i nećete biti prisiljeni na čavrljanje s ljudima kiji vas uopće ne zanimaju.

Dobro jedite

Potrebno vam je dovoljno energije da sigiuno prođete kroz najužurbaniji dio godine, pa neka vam prioritet bude priprema i jedenje zdravih namirnica koje će vam pružiti sve potrebne hranjiv sastojke. Planirate li odlazak na neki party, ne odlazite tamo praznog želuca. Pojedite neki lagan obrok bogar vlaknima i proteinima prije polaska kako biste održali stabilnima razine šećera u krvi. A i kako ne biste ovisili isključivo o hrani koju će vam ponuditi na tulumu – tko zna što su spremili?!

Izbjegnite strku, odaberite odjeću ranije

Strku uoči božićnih, novogodišnjih i inih partyja žene često navode kao najveći izvor stresa u ovo doba. Što obući, ovu haljinu su već svi vidjeli, koje cipele spojiti s onom kombinacijom... takva i slična pitanja znaju izluditi, zato si učinite uslugu i organizirajte svoj garderobni ormar prije nego što sezona partyja počne. Ili barem prije nego što se zahukta. Isplanirajte outfit za svaku priliku koja vas očekuje, pa prema tome zabilježite treba li što oprati, izglačati, kupiti, dokupiti... Tako vam se neće dogoditi da u posljednji trenutak otkrijete kako vam omiljena haljina ima mrlju ili joj je otišao patentni zatvarač.

Isplanirajte jelovnik

Ako ste vi domaćica ili domaćin zabave, isplanirajte jelovnik u detalje nekoliko tjedana ranije kako biste izbjegli glavobolju i kupnju u zadnji tren. Povrće očistite i narežite dan ranije, trajne kolače također pripremite ranije. Ili još bolje, neka se svaki gost pobrine za neki dio jelovnika, a vi odredite što je čiji zadatak kako se ne bi dogodilo da ostanete bez, recimo, salate ili vina.

Zagreb, 211117.
Jela za zimska blagdanska druzenja pripremile su Mateja Domitrovic, Suncana Barusic, a prostor i stol je stilizirala Slavica Sagolj.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Vodite mali dnevnik

Kako biste vidjeli koliko kontrole možete imati nad nekim dijelovima života, iskoristite sljedeći trik: zapišite svaki dan tri stvari koje su bile dobre za vas tijekom današnjeg dana, bez obzira koliko malene bile. Opišite situaciju i zabilježite svoju ulogu u ostvarenju tih sretnih trenutaka. Postajat ćete sve svjesniji kontrole koju imate nad svijetklim točkama u svom životu. Ovo, naravno, vrijedi za svako doba godine.

Odmarajte se

Spavate li noću barem sedam i pol sati tri noći zaredom osigurat ćete si najmanje pet punih ciklusa spavanja i dobiti sve dobrobiti svih stupnjeva spavanja, što znači da ćete biti dobro odmoreni i da će vam se cijelo tijelo osvježiti. Takav ritam soavanja godit će i vašem imunosnom sustavu. Pred vama su tulumi i noći bez sna, zato si sada priuštite što uredniji ritam spavanja.

Putovat ćete? Spakirajte se unaprijed

Nemojte čekati večer prije putovanja kako biste se počeli pakirati. Napravite popis potrebnih stvari i spremite kovčege nekoliko dana unaprijed, tako da imate vremena razmisliti što vam još treba, a bez čega možete tih nekoliko dana odmora.

Priuštite si topli tuš

Ponekad topli tuš stvarno radi čuda. Osim što će vas opustiti, ugrijati i poboljšati cirkulaciju, pomoći će i da vam se otčepe dišni putevi. Pojačajte učinak gelom za tuširanje s eukaliptusom.

Ne preskačite vježbanje

Tjelovježba prva ispada iz rasporeda u danima predblagdanske i blagdanske jurnjave, a upravo je tada vrlo važna kako biste se riješili mentalne i fizičke napetosti. Ne morate možda vježbati kao inače, ali nekoliko vježbi joge svaki dan činit će vam dobro.

Donirajte i pomažite

Lako je u svoj toj gužvi zaboraviti da je ovo i sezona davanja. Doniranje ili volontiranje stvorit će vam dobar osjećaj, bolji nego kad si kupite nove traperice, a to dokazuju i studije. Na Sveučilištu British Columbia ustanovili su da su se osobe koje su nekome dale pet dolara osjećale mjerljivo bolje nego one koje su kupile sebi nešto u toj vrijednosti.

Zagreb, 211117.
Jela za zimska blagdanska druzenja pripremile su Mateja Domitrovic, Suncana Barusic, a prostor i stol je stilizirala Slavica Sagolj.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Spriječite obiteljske svađe

Svako praznično okupljanje ima svog Grincha, ali ako za nešto nemate vremena to je negativna energija. Predvidite gdje bi moglo doći do problema, vi najbolje poznajete svoju obitelj, i svojim pozitivnim raspoloženjem ne dopustite da se svađe rasplamsaju.

Razumno kupujte darove

Napravite popis darova za sve svoje drage, pa ga provjerite još jednom. Kupite ih na vrijeme kako biste izbjegli jurnjavu zadnjih dana. Tako ćete imati vremena i informirati se gdje su bolji popusti.

Držite se provjerenih jela

Proslave praznika na kojima se okuplja mnogo ljudi nisu vrijeme za eksperimentiranje u kuhinji. Skuhajte jela u kojima ste vješti i koja dobro pripremate. Purica s mlincima ili bakalar na bijelo tradicionalna su jela koja, može se reći, svi vole, pa nema razloga ne pripremiti te obiteljske favorite (ili neke druge koji dobro kotiraju u vašoj obitelji).

Stvorite opuštajuću atmosferu

Dekorirajte prostor jednostavno i brzo izabirući jedan element (recimo, obojene kamenčiće u staklenoj zdjeli) i koristite ga obilno. Za nježnu rasvjetu upotrijebite dekorativne svijeće. Sve upotpunite glazbom, primjerice, laganim funkyjem.

Meditirajte

U svoj toj jurnjavi poželjet ćete razbistriti misli i pročistiti glavu. Redovitim meditiranjem popravit ćete raapoloženje, umanjiti stres, pa i ublažiti žudnju za nekom hranom.

Postavite stol večer prije

To je vrlo pametan potez – riješit ćete se velikog zadatka, a i stvoriti još slavljeničkiju atmosferu na taj važan dan. Neki mali zadatak, recimo, stavljanje salveta u prstene, ostavite gostima koji prvi dođu kako bi se osjetili korisnima i “ufurali” u proslavu.

Treba vam i seks

Seks ne samo da popravlja raspoloženje, pomoći će i radu imunosnog sustava, ublažit će bol, dakle, djelovat će na svim poljima važnima u ovoj ubrzanoj sezoni. Nažalost, zbog svih obaveza često preskačemo intimnosti, a upravo nam one trebaju da se osjetimo bolje i življe.

Zatražite pomoć

Ne morate baš sve sami. Ako zamolite svoje goste za pomoć, nitko neće pomisliti da ste loš domaćin/domaćica. Zadužite ih za donošenje, deserta, vina, posuđa, za primanje kaputa od drugih gostiju isl. Vjerujte, oni žele pomoći.

Linker
19. travanj 2024 12:58