Ivana Trpin sa suprugom i blizancima.
 Damir Krajac/Hanza Media
ŽENSKO ZDRAVLJE

Ivana je prva u Hrvatskoj koja je rodila unatoč biološkoj terapiji

Upalne reumatske bolesti ne moraju biti prepreka zdravoj trudnoći.

Liječnik mi je savjetovao biološku terapiju tijekom koje smijem ostati trudna i mogu iznijeti trudnoću. Danas sam majka šestomjesečnih blizanaca koji su zdravi i veseli, a ja sam pokretna i mogu se brinuti o svojoj djeci zajedno sa suprugom bez ikakvih problema jer je bolest zahvaljujući terapiji i dalje pod kontrolom. Presretna sam, kaže Ivana Trpin, majka blizanaca.


Planiranje trudnoće

Zahvaljujući napretku medicine upalne reumatske bolesti nisu više prijepor za trudnoću i njen uredan ishod, ali je potrebna koordinacija multidiscipliniranog tima liječnika.

- Postavljene su mi dvije dijagnoze upalnih bolesti, 2002. Crohnova bolest, a nakon toga 2007. spondiloartritis i tada sam se liječila terapijama zbog kojih nisam smjela ostati trudna. Kada smo suprug i ja odlučili da bismo voljeli imati djece, najprije smo se savjetovali s reumatologom, no zbog straha i nedovoljnih informacija inzistirali smo da probamo ostvariti trudnoću uz prekid moje terapije. Tijekom gotovo godinu dana nismo ostvarili trudnoću, no moja mi je reumatska bolest zadavala mnogo problema pa sam se ponovno javila liječniku za pomoć. Liječnik mi je savjetovao biološku terapiju tijekom koje smijem ostati trudna. Bolest se za neko vrijeme smirila, a ja sam ostala u drugom stanju - rekla je Ivana.


Podizanje svijesti

Kako bi se podigla svijest o važnosti planiranja trudnoće i informiranosti bolesnica u organizaciji Globalnog saveza za mišićno-koštano zdravlje Desetljeća kostiju i zglobova 2010.- 2020. i Hrvatskog reumatološkog društva pokrenut je projekt "Liječenje upalnih reumatskih bolesti kod žena reproduktivne dobi". Projekt je usmjeren i prema oboljelima (udrugama bolesnika), ali i prema liječnicima različitih specijalnosti koji sudjeluju u njihovom liječenju s ciljem učinkovitog savjetovanja o planiranju obitelji i mogućnostima liječenja te, u konačnici, boljih ishoda trudnoća.

Od sustavnih upalnih reumatskih bolesti (reumatoidnog artritisa, spondiloartritisa kao skupine bolesti, sustavnog eritemskog lupusa, Sjögrenovog sindroma, vaskulitisa i dr) češće obolijevaju žene, u Hrvatskoj više od 80 000 žena boluje od različitih oblika upalnih reumatskih bolesti, a dio njih je u mlađoj reproduktivnoj dobi.

- Kod svih upalnih reumatskih bolesti trudnoća bi trebala biti planirana u vrijeme kad je osnovna bolest "smirena" primjenom lijekova koji su dozvoljeni i tijekom trudnoće. Odgovarajuća kontrola bolesti prije i za vrijeme trudnoće ključna je za osiguranje najboljeg zdravlja majke i djeteta. Krovna europska udruga reumatologa preporučila je da sa svakom bolesnicom reproduktivne dobi treba najmanje jednom godišnje razgovarati o planiranju obitelji, a prije planirane trudnoće razmotriti prilagodbu terapije - rekla je prof. dr. sc. Jadranka Morović-Vergles, dr. med., spec. internist, subspecijalist reumatolog i klinički imunolog u KB Dubrava na nedavno održanom seminaru „Planiranje trudnoće kao imperativ za žene oboljele od upalnih reumatskih bolesti“ u organizaciji Udruge oboljelih Remisija.

Linker
15. travanj 2024 09:46