I koža voli voće
 Getty Images/iStockphoto
Prirodna ljekarna

Isprobane hranjive maske i pilinzi za ruke. A sve što za njih trebate imate u kuhinji

Možete kombinirati jeftine i jednostavne sastojke koje već vjerojatno imate u svom hladnjaku ili smočnici. Obratite posebnu pozornost na suhe dijelove kože kako bi se pojačala cirkulacija

Piše Goranka Jelinčić


Proteklih mjeseci doista smo vrlo često koristili razna sredstva za pranje ruku, pa je vrijeme da koži ruku pružimo i njegu. Donosimo recepte za hranjive maske iz kućne radinosti. Možete kombinirati jeftine i jednostavne sastojke koje već vjerojatno imate u svom hladnjaku ili smočnici. Obratite posebnu pozornost na suha područja kako bi se pojačala cirkulacija. Dok čekate da sastojci izvedu svoju čaroliju, odmarajte se, opustite i uživajte.

Piling za ruke od limuna i šećera

Prednosti pilinga od limuna i šećera su brojne. Limun je prirodni izvor vitamina C koji pomaže u posvjetljavanju tamnih mrlja od izlaganja suncu i drugih promjena boje. Šećer je prirodni piling i odličan je za uklanjanje mrtvih stanica kože.

Sastojci:

  • 85 g šećera
  • 32 g kokosova ili maslinova ulja
  • 1 limun

Polako ulijevajte ulje u šećer pa dodajte sok jednog limuna. Dobro promiješajte, nanesite na ruke i lagano utrljajte. Isperite i nanesite hranjivu kremu za ruke. Ostatak smjese spremite u hladnjak i koristite po potrebi.

Maska od avokada, jogurta i meda

Avokado je izvor biotina, koji pomaže u omekšavanju suhe kože. Jogurt sadrži mliječnu kiselinu koja hidratizira.

Sastojci:

  • 1 zreli avokado
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 žličice običnog jogurta

Sve sastojke pomiješajte u blenderu. Nanesite na ruke. Prvo umotajte ruke u plastične vrećice ili rukavice od lateksa, a zatim u ručnik kako bi se sastojci maske ​​što bolje upili u kožu. Ostavite da djeluje 10-20 minuta, višak isperite.

Tretman s kokosovim uljem


Kokosovo ulje izvor je zasićenih masnih kiselina i zahvaljujući tome je nevjerojatna pomoć za kožu. Laurinska kiselina u kokosovu ulju djeluje antibakterijski, antivirusno i protuupalno. Kemijske tvari pak, uključujući fitonutrijente i polifenole, djeluju među ostalim i kao antioksidansi. Istraživanja pokazuju da je zbog ovih korisnih svojstava kokosovo ulje snažan ovlaživač, a pomaže i u smanjenju bakterija povezanih s aknama, infekcijama i drugim kožnim bolestima te može ubrzati zacjeljivanje rana jer potiče umrežavanje kolagena.
Utrljajte jednu žličicu organskog kokosovog ulja u ruke i nokte. Umotajte svaku ruku u mali ručnik. Ostavite da ulje djeluje najmanje pet minuta. Obrišite višak (ne ispirite) i ruke namažite kremom.

Maska od banane: Pomiješajte jednu bananu, 4 žlice zobene kaše i žlicu meda. Nanesite masku na ruke i ostavite da djeluje oko 15 minuta. Zatim isperite s puno vode.

Rižina maska

Ovaj recept bit će vam najbolji saveznik koji vlaži, izbjeljuje i poboljšava teksturu kože. Izgnječite šalicu kuhane riže dok ne dobijete grube granule i dodajte pola šalice pirea od svježih krastavaca i pola čajne žličice maslinova ulja. Umasirajte u ruke. Ako imate vrlo suhe ruke, navucite plastične rukavice i držite masku pola sata.

Maska od žumanca

Umutite žumance i pomiješajte ga sa žlicom maslinova ulja i žlicom meda. Ovaj koktel vratit će vašim rukama ljepotu i mekoću.

Ružina vodica: Za posebno oštećene ruke - suhe i ispucale - pokušajte napraviti ružinu vodu maceriranjem ružinih latica (možda je imate u svom vrtu ili vam je netko poklonio buket). Latice stavite u staklenu bocu s pola litre destilirane vode i držite najmanje 24 sata. Pomiješajte nekoliko kapi glicerina u pola čaše ružine vode. Nanesite na ruke. Neka se osuši na zraku i odmah ćete primijetiti poboljšanje.

Sol, žumance i badem


Ako su vam ruke vrlo suhe i hrapave, namačite ih u vrućoj slanoj vodi 4-5 minuta. Zatim umiješajte žumance i ulje slatkog badema. Nanesite na ruke i ostavite da djeluje dok se ne osuši. Na kraju isperite masku s puno vode, pažljivo osušite ruke i namažite ih svojom uobičajenom hidratantnom kremom. Kao prevenciju i da vam ruke uvijek budu meke, ponavljajte ovaj ritual ljepote za ruke jednom tjedno.

Maska od jagoda


Nasjeckajte tri jagode i zdrobite ih vilicom. Dodajte dvije žlice grčkog jogurta. Ovu jednostavnu masku koristite kao piling. Primijetit ćete kako koža postaje glađa i sjajnija.

Linker
19. travanj 2024 02:46