Kako nam tehnologija može pomoći da brinemo o sebi?
 Getty Images
rad na sebi

Isprobala sam aplikacije za mentalno zdravlje, vježbanje, prehranu... Slobodno kopirajte moj popis

Tehnologija je svuda oko nas. Zašto je ne bismo iskoristili za unaprijeđenje svog psihičkog i fizičkog zdravlja


Piše: Sara Peranić, autorica bloga Sluša-Lica te magistra socijalne pedagogije i edukantica psihoterapije


Zamisli da postoji aplikacija koja ti može pomoći u nošenju sa stresom, prekidanju negativnih misli, ili podizanju razine sreće? Ne samo da već postoji, nego sam dio njih probala, a ovdje ti nudim popis onih koje bih preporučila.


Kako nam tehnologija može pomoći da brinemo o sebi?

U užurbanosti dana i kroničnom nedostatku vremena, zaboravljamo koliko je važno brinuti o sebi. Briga o psihičkom i fizičkom zdravlju većini postaje prioritet tek kad je to narušeno. Što ako se uz pomoć aplikacija možemo podsjetiti na sljedeće: zapitati se kako smo, duboko disati, redovito i uravnoteženo jesti, kretati se i prorađivati emocije?

Rasporedila sam aplikacije u 4 kategorije:

  • Mindfulness
  • Mentalno zdravlje
  • Tjelovježba i prehrana
  • Organizacija vremena


Mindfulness

Mindfulness označava svjesnu prisutnost u trenutku. Pretjerano razmišljanje o prošlosti ili strah od budućnosti mogu izazivati nezadovoljstvo, anksioznost itd. Mindfulness tehnike slične su meditaciji, uče nas biti ovdje i sada. O pozitivnim učincima postoji mali milijun članaka - ukratko: već 10 min dnevno prakticiranja ove rutine donosi poboljšanje nakon samo 2 tjedna. Isprobano!

Aplikacija Calm

Aplikacija za meditaciju, tehnike disanja te relaksirajuću glazbu. Prilagođavaš glazbu i vrijeme svojem ritmu. I ja sam mislila da „nemam vremena za to“ dok nisam shvatila da mi je najpotrebnija onda kada imam najmanje vremena, jer što je više obveza, to je manje fokusa. Aplikacija prati tvoje navike, računa koliko si vremena meditirao/la i podsjeća te da uzmeš nekoliko minuta za sebe.

Aplikacija Breathe

Tko bi rekao da će nam trebati podsjetnik da dišemo? Naravno, ne radi se o bilo kakvom disanju. Dišemo svi, ali nitko nas nije naučio kako disati, pa većina nas diše pogrešno: plitko. Zbog toga naši organi ne dobivaju dovoljno kisika, a kad je u pitanju mozak, brže se umaramo.

Ispravno disanje je ono duboko i iz trbuha. Zato ova aplikacija šalje kratke dnevne podsjetnike: diši! U knjizi “Kako koristiti tijelo” duboko disanje je lijepo opisano kao masaža unutarnjih organa.


2. Mentalno zdravlje

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo bolesti, što znači da ovisi o kvaliteti i zadovoljstvu u životu. Ako osoba ima neku od psihičkih bolesti, tada može potražiti aplikaciju samo za to (npr. za OKP, depresiju, poremećaje hranjenja…). Naglasila bih da mislim da je to koristan usputni alat, ali ne i jedino sredstvo nošenja sa psihičkim teškoćama - ne zamjenjuje psihoterapiju!

Svi ostali mogu također raditi na unaprjeđenju mentalnog zdravlja, tj. na kvaliteti života, a za to bih preporučila sljedeće aplikacije:

Gratitude journal - private diary

Vođenje dnevnika zahvalnosti dokazano podiže razinu zadovoljstva i sreće.

Kako? Na kraju dana napišemo 3 stvari na kojima smo zahvalni. To nas navodi da se usmjeravamo na pozitivno, što dugoročno utječe na promjenu percepcije i zadovoljstvo životom.

Ponekad prilikom vođenja dnevnika zahvalnosti dođe do zasićenja pa se tada preporučuje smanjiti pisanje na npr. 1x tjedno – nema smisla ovo “odrađivati”. Ova aplikacija ti ujutro i navečer postavlja pitanje na čemu si zahvalan te ti pokloni jutarnji motivirajući citat za bolji početak dana.

Osobno više volim pisati u dnevnik (izbjegavam mobitel prije spavanja i odmah nakon buđenja). Ipak, ako još nemaš ovu naviku, ova aplikacija ti svojim podsjetnicima može biti od velike koristi.

Happify

Aplikacija za redukciju stresa, prekidanje negativnih misli, usmjeravanje na pozitivno. Kroz jednostavne vježbe svakodnevno radiš na sebi, svojim uvjerenjima, mislima i osjećajima.

Za nekoga tko nema vremena ili financija za razne edukacije, radionice ili savjetovanje, ovo je idealan alat za osobni razvoj. Jednostavno, primjenjivo i podržavajuće.


3. Tjelovježba i prehrana

Koliko često čujemo/govorimo da nemamo ideju što kuhati ili da nemamo vremena vježbati? Iako znamo koliko je zdravo, čekamo novi ponedjeljak, 1.1… Mislim da su psihičko i fizičko zdravlje snažno povezani i da nam fizička aktivnost i zdrava prehrana itekako mogu utjecati na stanje uma.

Za steći rutinu, dobro je pomoći si aplikacijom (YouTube ima gomilu ideja za vježbe).

Pedometar

Brojač koraka: ova je aplikacija korisna za početnike, za one koji ne vole vježbati i treba im motivacije. Ako želite početi s fizičkom aktivnošću i skidanjem kila, preporučuje se minimalno 10 000 koraka dnevno, a kad imate mjerač, lakše ćete odlučiti barem jednu stanicu propješačiti.

Usput možete slušati podcast (preporučujem skinuti podcast player) ili e-book pa ćete uz kondiciju steći i mnogo znanja iz različitih područja.

Healthy Meal Planner

Ova aplikacija ne služi tome da se opterećujemo brojem kalorija i pretjeranim razmišljanjem o hrani već obrnuto. Olakšava nam planiranje obroka što je dvostruka korist: dobivamo ideje i izbjegavamo nezdrave brze obroke kad pregladnimo.

Omogućuje nam raspoređivanje obroka kroz dan kako bi tijelo bilo u ravnoteži, a time i naše raspoloženje ne bi naglo padalo zbog pada tlaka, dehidracije ili pak osjećaja težine i nadutosti nakon naglog unosa veće količine hrane.


4. Organizacija vremena

Rokovnik

Zamisli nekoga tko ti je uzor u svemu što radi, on ima istih 24 h dnevno na raspolaganju. Manjak vremena znači nedostatak organizacije i slaganja prioriteta. Rokovnik nam pomaže da organiziramo svoj dan tako da izbjegnemo stres zbog kašnjenja ili nezadovoljstvo jer nismo sve obavili što smo planirali (pa i one nerealne ciljeve koji zahtijevaju barem 3 radna dana).

Organizacijom dobivamo više vremena za obveze i užitke, a one osobe s manjkom aktivnosti može barem malo motivirati da potraže aktualna događanja kako bi popunili svoj planner.

Diary

Osobni rokovnik koji osim kao mjesečni planner i dnevni podsjetnik služi i kako bi postavili ciljeve, vodili bilješke (ideje, misli, sastanke, preglede), a uz to nam omogućuje da pratimo koliko smo čaša vode popili (što često zaboravljamo, a vrlo je važno).

Osobno osim aplikacije koristim podsjetnike u kalendaru koji dolaze kao obavijesti na mobitel, što je super praktično za podsjećanje na dnevne, tjedne ili mjesečne podsjetnike (npr. platiti stanarinu, kredit, popiti tabletu - a ponavljanja se podese po potrebi).

S druge strane, postoji niz aplikacija koje mogu, uz niz pozitivnih, imati i negativne učinke.


Kako Instagram može negativno utjecati na naše samopouzdanje?

Istraživanja pokazuju kako već nakon samo jedne reklame ili fotografije super modela naše samopouzdanje može biti poljuljano.

Nezadovoljstvo vlastitim izgledom definira se kao razlika očekivanog (temeljem sadržaja iz medija; Instagram, jumbo plakati…) i percipiranog (odraz u ogledalu).

Prilikom te analize naš mozak ne razmišlja o photoshopu i filterima kroz koje je fotografija prošla pa nam se naše tijelo može učiniti „nedovoljno dobrim“.

Zašto ne možemo prestati scrollati?

Ljudski mozak ima potrebu za dovršavanjem stvari. Infinity skrolanje na instagramu je u potpunoj suprotnosti tome, pa tako gubimo sate i sate tjedno pregledavajući naslovnicu.

Nije rješenje isključiti se iz virtualnog svijeta, već si odrediti mjeru i sadržaj. Prednost je što možemo birati kakav sadržaj želimo da dolazi do nas.

Preporučujem Screen time - mjerač vremena provedenog na mobitelu. Kad vidiš da nema sata da nisi na mobitelu, poprilično te osvijesti, zaprepasti i motivira da smanjiš.

Moje je iskustvo s biranjem aplikacija i sadržaja na mobitelu vrlo pozitivno, nadam se da ćeš i ti isprobati!


Saru možete pratiti i na Instagramu.

Linker
17. travanj 2024 12:18