Dosta je bilo šutnje!

Iskrivljuje li vam se penis tijekom erekcije? Niste jedini...

Peyronijeva bolest manifestira se kao zakrivljenost penisa za vrijeme erekcije, zbog čega je spolni odnos često otežan i bolan.

 

Iako nije riječ o erektilnoj disfunkciji, mnogi oboljeli ističu da se radi o još težoj bolesti koja oboljele ispočetka zbunjuje, a kako se bolest razvija muškarci počinju osjećati sram, zatim strah i vrlo često depresiju, što se potom odražava i na odnose s partnerom, odnose u obitelji, a dugoročno i u širem okruženju oboljelog. Novi portal www.peyronie.hr donosi sve važne informacije o ovoj bolesti koja većinom pogađa muškarce u dobi od 40 do 60 godina. 

Peyronijeva bolest  manifestira se kao zakrivljenost penisa za vrijeme erekcije, zbog čega je spolni odnos često otežan i bolan.Zbog intimne prirode bolesti, nije čudno da se o njoj malo govori jer mnogi muškarci osjećaju sram i nevoljko pričaju o tome iako Peyronijeva bolest ima velik utjecaj na muško samopouzdanje i zdravlje.

 

Povećati svijest

U povodu pokretanja internetske stranice prof. dr. sc. Željko Kaštelan, predsjednik Hrvatskog androloškog društva Hrvatskog liječničkog zbora te predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, izjavio je: "Pozdravljam pokretanje ove stranice jer vjerujem da će, kao sveobuhvatni izvor kvalitetnih informacija, povećati svijest o Peyronijevoj bolesti i, najvažnije, potaknuti muškarce da potraže liječničku pomoć. Ova se bolest mora shvatiti ozbiljno, no dobra je vijest da postoje nove i neinvazivne metode liječenja koje mogu doprinijeti smanjenju zakrivljenosti penisa i ublažavanju boli, a samim time i vraćanju samopouzdanja oboljelih.“

Foto: iStock

Uzroci i simptomi Peyronijeve bolesti

Procjenjuje se da je 3 do 7 posto  muške populacije zahvaćeno Peyronijevom bolešću, ali brojka može biti i puno veća. Uzrok bolesti još uvijek nije poznat, no najčešće se spominje trauma do koje može doći tijekom spolnog odnosa. Peyronijevu bolest karakterizira stvaranje kolagenskog plaka ili ožiljnog tkiva na korijenu penisa.  

Sam plak nije vidljiv, ali može uzrokovati iskrivljenje penisa u erekciji, što može uzrokovati znatnu nelagodu i bol. Peyronijeva bolest može uzrokovati i druge probleme oboljelima, kao što su problemi s erekcijom te skraćivanje i sužavanje penisa.

Većinom pogađa muškarce u dobi od 40 do 60 godina, iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Malo je vjerojatno da će bolest nestati sama od sebe, a stanje se s vremenom može i pogoršati. Međutim, liječenje ne mora biti nužno ako bolest ne utječe na spolnu funkciju ili ako ne utječe značajno na kvalitetu života. U rjeđim se slučajevima stanje poboljša bez ikakvog liječenja.

 

Liječenje Peyronijeve bolesti

Ako postoji sumnja na Peyronijevu bolest, oboljeli treba obaviti pregled kod liječnika specijalista urologa, po mogućnosti subspecijalista androloga. Iako zasad ne postoji lijek za Peyronijevu bolest, dostupni su postupci koji mogu doprinijeti smanjenju zakrivljenosti penisa i ublažiti bol, a dijele se na minimalno invazivne, tj. nekirurške postupke, te kirurške intervencije, odnosno operacije.

Nekirurške metode liječenjauključuju noviji tretman ubrizgavanja lijeka s djelatnom tvari kolagenaza clostridium histolyticum u kolagenski plak koji uzrokuje iskrivljenje penisa. Ovisno o stupnju i jačini zakrivljenosti, ovaj se postupak može koristiti za ublažavanje boli i smanjivanje zakrivljenosti penisa. 

Dodatne, nekirurške metode liječenja, kojima nažalost većinom nedostaje znanstvenih dokaza za smanjenje zakrivljenosti, uključuju uzimanje lijekova kao i liječenje metodom trakcije, koja djeluje na principu mehaničkog rastezanja plaka s pomoću naprave za rastezanje koja se nosi nekoliko sati na dan.Postoji više kirurških metoda koje se koriste kao postupci liječenja Peyronijeve bolesti. Većinom se primjenjuju kod muškaraca kod kojih je bolest u stabilnoj fazi i kod kojih zakrivljenost penisa onemogućuje spolni odnos i normalan život te kod muškaraca s Peyronijevom bolešću koji imaju erektilnu disfunkciju.

 

Sve dodatne informacije o uzrocima, simptomima, dijagnostici i mogućnostima liječenja Peyronijeve bolesti dostupne su na internetskoj stranici www.peyronie.hr

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo