Promjena razmišljanja i prilagođavanje vašeg pristupa nije nešto što zaslužuje sram ili osjećaj krivnje. Mislite malo na sebe!
 Foto: iStock
Pričajmo o tome

Imamo li se pravo predomisliti ili moramo trpjeti loš brak i prijateljstva?

Sigurno ste za sebe u nekom razdoblju života imali ideje i planove kako bi vaš život trebao izgledati. Možda ste, nekada davno, dali zavjet 'voljet ću te zauvijek'. Ili ste obećali svojoj tada najboljoj prijateljici da ćete uvijek ostati najbolje prijateljice. Možda ste prije par dana nekome obećali odraditi uslugu tijekom nadolazećeg vikenda. U tom trenutku ste se tako osjećali, razmišljali i vjerovali ste u to što govorite. No, što kada život donose nove situacije i uvide? Imate li se pravo predomisliti?

Dvadeset godina kasnije možda se i dalje slijepo držite neke ideje ili obećanja, bez obzira na to što je sadašnja situacija bitno različita od trenutka kada ste sebi i drugima obećavali da ćete nekoga zauvijek voljeti i da se nikada nećete rastati. Situacije, događaji, ljudi, osjećaji se mijenjaju, a mi se i dalje slijepo držimo ideje jer smo nekada davno obećali nešto drugo.

No, da ne libimo sa zaključkom: da, itekako se imate pravo predomisliti.

U trenutku kada smo nekome obećavali vjernost, tada smo u to duboko vjerovali i to je bila sušta istina. Ali, okolnosti života se mijenjaju, situacija se mijenja, mi se mijenjamo.

Možda ste u nekom trenutku prijatelju obećali pomoći oko nečega. A sada vam je teško od toga odustati jer ste dali svoju riječ. Obvezali ste se i ne želite ga razočarati. No i u tom se slučaju imate itekakvo pravo predomisliti.

Često čujem pitanja: 'Ali što je s obvezom, davanjem riječi, ostajanjem na putu za kojeg sam davno obećao/obećala da ću na njemu biti? Kakav sam ja to čovjek koji ne drži svoju riječ i koji skreće s puta kojeg sam sebi namijenio?' Možda vam se čini da je iznevjeriti nekoga vrlo nemoralno. A možda je i do toga da ste rekli 'da', a zapravo ste u tom trenutku duboko u sebi osjećali 'ne'.

Nastojeći biti u skladu s dobrim odgojem i mišlju kako ne želimo povrijediti drugu osobu zapravo povređujemo sebe i zanemarujemo svoje potrebe. Jer, realno, silimo se da radimo nešto što nam se objektivno ne radi, a sve zbog toga jer smo dali riječ i ne želimo iznevjeriti ljude oko sebe. To što će nama samima tijekom ili nakon toga biti teško ili žao, stavljamo 'pod tepih'.

Stoga treba imati na umu da promjena mišljenja doista nije isto što i neodgovorno ponašanje. Čak dapače, to znači da pratite sebe i svoje potrebe.

Ostati dosljedan čak i kada nema smisla?

Sigurno ste se našli u situaciji u kojoj vam se čini da od sebe ili drugih tražite dosljednost i ostajanje na zadanom cilju ili riječi, čak i kada to više nema smisla. Možda i jest bilo važno i istinito prije deset ili dvadeset godina, ali sada je drugačije. No, vi i tome pristupate na jednak način.

Promjena razmišljanja i prilagođavanje vašeg pristupa nije nešto što zaslužuje sram ili osjećaj krivnje. Umjesto toga trebate prihvatiti činjenicu da je to prirodni dio vašeg rasta i razvoja. Potpuno je razumljivo (pa čak i preporučeno) da saznate što vam se sviđa, napustite ono što vam se ne sviđa i da s te točke nastavite sa svojim promjenama.

Odaberite dobro za sebe

Ono što sigurno znam jest da imate puno pravo odabrati ono što je u tom trenutku najbolje za vas. Mijenjati mišljenje (pa i razmišljanje) ne znači djelovati neodgovorno - upravo suprotno. Kada shvatite da ostajanje u situaciji u kojoj ne želite biti nije dobro za vas, vi donosite najvažniju odluku za koju ste spremni prihvatiti sve posljedice.

Svakoga dana osluškujte sebe, svoje potrebe i osjećaje. Kada osjetite da ste pod utjecajem onoga što drugi misle o vama, znajte da vas to sprečava u življenju života kojeg ste pozvani živjeti. Ukoliko donesete neke odluke koje neće biti baš po volji vašem dečku, djevojci, vašim prijateljima, majci ili ocu, svijet i dalje ostati na svojem mjestu. Ništa se neće raspasti. Ljudi koji vas uistinu vole žele da vi prvi volite sebe. I kada postanete svjesniji toga tko ste doista i koje su vaše potrebe, moći ćete još bolje odlučivati o tome što je za vas najbolje u danom trenutku.

Tražite drugo mišljenje, novu perspektivu, a ne znate kako i od kuda krenuti?

Javite mi se.

Ivanka

Linker
25. travanj 2024 08:21