Studentica Katarina

Imala je moždani sa samo 17 godina: 'Ako sam to mogla preživjeti, mogu sve'

Katarini se na božićno jutro oduzela cijela desna strana. Liječnici nisu bili sigurni hoće li preživjeti prvih 24 sata i koje će posljedice moždani udar ostaviti.

 

Studentica Katarina Sudarić (22) je na prvi pogled sasvim 'obična' djevojka, širokog osmijeha, duge guste kose, brbljava, vesela, 'rastrgana' na sto strana…

Pri susretu s njom teško nam je bilo povjerovati da je ova djevojka s nepunih 18 godina dobila najveću bitku - onu životnu. I u šali sama zna reći, da od tada slavi dva rođendana. Naime, Katarina je na božićno jutro 2013. doživjela moždani udar. Između smijeha, božićnih pjesama, kolačića i trganja ukrasnog papira, njen svijet je tada stao.

 

Višak krvnih žila u mozgu

- Počela mi je trnuti ruka, idem pisati poruku i ne ide. Digla sam se kako bih se prošetala, a kad sam opet sjela na kauč, shvatila sam da više ne mogu na noge. Desna strana mi je bila potpuno oduzeta - prisjeća se Katarina. Tata ju je nosio do auto i otišli su u vinkovačku bolnicu. Katarina je i dalje svega bila svjesna, govor nije izgubila, lice joj se nije oduzelo.

- Na kraju su me prebacili u Osijek. Nisam vjerovala da je riječ o nečem ozbiljnom, o čemu pričamo, pa ja sam još razmišljala hoću li moći navečer izaći. U Osijeku je, nakon CT-a došla dijagnoza - moždani udar.

Imala sam višak krvnih žila u mozgu, a to se jedino moglo otkriti da sam u nekom periodu života otišla na MR. Nikad nisam imala nikakve simptome, poput glavobolja ili nesvjestice, ništa što bi moglo ukazivati na problem. Imala sam normalno djetinjstvo, doduše bila sam dosta miran tip, nisam se bavila sportom, možda da jesam bi mi se to i prije dogodilo, pod nekim pritiskom - govori.

Dodaje da se tog perioda u bolnici slabo sjeća, imala je mučnine, povraćala je… Doktor je njenim roditeljima rekao da je stanje vrlo ozbiljno, hematom je bio jako velik i bilo je upitno hoće li preživjeti prvih 24 sata, a ako uspije izgurati drugih 48, moći će se razgovarati o tome kako dalje i koje će posljedice ostati. Naime, lijeva strana mozga zadužena je za razmišljanje, logiku… Katarina je, srećom, nakon nekoliko dana došla sebi. Prve stvari koje se sjeća je rođendan koji joj pada 31.12.

- Osoblje je bilo predivno, čak su mi i napuhali balone - rekla je. Doktori su bili iznimno zadovoljni napretkom te su je nakon tri tjedna ležanja, prebacili na zagrebačko Rebro gdje su joj htjeli napraviti embolizaciju, svojevrsno popunjavanje oštećenih krvnih žila, koje ondje nisu zapravo trebale ni biti. Od ove opcije, doktori su brzo odustali jer je hematom i dalje bio velik. Pustili su je kući za dva tjedna.

- Sjećam se da sam pitala doktoricu: 'A što sad, mogu li ići u školu, ili moram ležati cijelo vrijeme, kako dalje…?' Bila sam zbunjena. Rečeno mi je da lagano šetam, škola nikako, nikakav stres, televizija, čitanje… I kad sam došla doma, sve mi se vratilo, više nisam bila tako jaka - iskrena je Katarina.

Dodaje da je imala napadaje panike, koji su dugo trajali. Psihijatrica joj je preporučila antidepresive.

- Nisam bježala od toga, trebala mi je pomoć, jer kao da sam pucala po šavovima. Svi moji prijatelji su se stresirali oko mature, a ja sam vodila borbu s ponovnim proživljavanjem traume. No, podrška obitelji i prijatelja pomogla mi je i da to izguram, i da iz svega izađem jača nego ikada - kaže. Katarini je na kraju u travnju 2014. obavljena embolizacija, a u kolovozu zračenje kako bi se uklonile preostale krvne žile. Zahvaljujući profesorima i starim ocjenama, završila je razred.

Foto: Boris Kovačev/Hanza media

Epilepsija kao posljedica

Jedina posljedica s kojom se suočava zbog moždanog udara je epilepsija koju kontrolira terapijom i redovitim pregledima na Rebru.

 

Moždani udar Katarinu nije spriječio da nastavi normalno sa svojim životom. Godine 2015. došla je u Zagreb te je završila preddiplomski studij međunarodnih odnosa i diplomacije. Upisala je i diplomski studij upravljanja ljudskim potencijalima.

 

- Mislim da je ovo sve teže palo mojim roditeljima, nego meni. Ja nisam bila ni svjesna da mi život visi o niti. Ovo me je formiralo, naučila sam da se zaista ne treba nervirati oko sitnica, nije da sam popila svu mudrost svijeta, ali zaista vjerujem da ako sam ovo mogla preživjeti, mogu sve. Naučila sam da mogu puno, jer zapravo čovjek ni ne zna koliko je jak dok mu se nešto strašno ne dogodi - zaključila je.

Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara krenulo je kampanjom pod nazivom ‘Pobijedi vrijeme#spasi mozak’ u koju se i Katarina uključila.

- Osjetila sam potrebu da ispričam svoju priču, kao neku odgovornost da nekome možda pomognem - kaže.

Moždani udar moguće je liječiti i spriječiti’ poruka je kampanje s ciljem ukazivanja na važnost prevencije, ranog prepoznavanja simptoma i liječenja moždanog udara, kako bi se spriječio ili umanjio stupanj onesposobljenosti oboljelih osoba

Ključno je prepoznati simptome i brzo zatražiti pomoć liječnika koji mogu spasiti život i zdravlje od teških posljedica moždanog udara koji je u Hrvatskoj prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti te jedan od glavnih uzroka demencije.

Najčešći simptomi moždanog udara su:

  • utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela
  • poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano, odnosno potpuno nerazumijevanje govora druge osobe
  • naglo zamagljenje ili gubitak vida, osobito na jednom oku ili u polovini vidnog polja
  • naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka
  • gubitak ravnoteže, omaglice ili vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima

OVDJE možete izračunati rizik od moždanog udara, a više o kampanji ‘Pobijedi vrijeme#spasi mozak’ čitajte na OVOJ stranici.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo