Getty Images/iStockphoto
Više od estetike

I uređenje doma utječe na naše zdravlje

Stručnjaci za interijere najčešće ističu tri važne stvari na koje treba obratiti pažnju

U prostoru u kojem boravimo treba nam biti ugodno, no uz to što ima estetsku funkciju, uređenje doma može utjecati i na naše zdravlje. Stručnjaci za interijere najčešće ističu tri važne stvari.

1. Prirodni materijali - veza s prirodom: Uređenjem je u posljednje vrijeme zavladao trend zdravih interijera u kojima prevladavaju potpuno prirodni materijali - različite vrste drva i biorazgradivi materijali koji nemaju štetan utjecaj na zdravlje.

Prirodno drvo, osim što ne šteti zdravlju, pruža osjećaj povezanosti s prirodom i ugođaj prirodnog okruženja, a poznato je i da priroda liječi.

2. Biljke u prostoru - kućna oaza kisika: Prostor u kojem boravite uvijek oplemenite biljkama jer su one puno više nego detalji koji podiže prostor. Biljke pročišćavaju zrak i daju mu svježinu, a osim te blagodati za naša pluća i mozak, njega kućnih biljaka opušta i oslobađa od stresa.

Ako imate terasu, savjetuje se uzgojiti aromatično i začinsko bilje jer si tako možete osigurati svježe začine i ljekovite biljke koje će obogatiti vaša jela i pića, ali će vam i zamirisati dok se opuštate.

3. Prirodna svjetlost - za mentalno zdravlje: Tamni i nedovoljno osvijetljeni prostori utječu na raspoloženje, a dugoročno nedovoljna osvijetljenost dovodi i do narušenosti psihičkog zdravlja. Mračne prostorije dovode do depresije i anksioznosti, dok prostori s prirodnom svjetlosti pridonose dobrom raspoloženju i pozitivno utječu na psihu.

Pobrinite se da prostor u kojem boravite ima prirodni izvor svjetlosti, a ako je prozor malen, birajte svjetlije i prozračnije materijale kojima ćete ukrasiti dom (boja zidova, zavjese, namještaj, ukrasni jastuci...).

Linker
20. travanj 2024 01:34