Možete li zamisliti trideset slojeva pudera na koži ili, primjerice, isto toliko slojeva maskare na svojim trepavicama?
 Foto: Shutterstock
Ovakvo lice ne želimo...

Eksperiment koji ne bismo isprobali: mjesec dana nije skidala šminku s lica!?

Novinarka Anna Pursglove izvela je na sebi rizičan pokus - nije skidala make-up mjesec dana; rezultati eksperimenta upozorenje su svim ženama koje su prelijene da očiste lice prije odlaska na počinak.

Iako sve dobro znamo da to nije dobro za kožu, ponekad ipak odlazimo u krevet da ne skinemo make-up s lica. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da čak trećina žena barem dva puta tjedno odlazi na spavanje, a da prethodno nije očistila lice. A na jednoj on-line anketi koju je proveo Daily Mail čak 75 posto ispitanica priznalo je da također povremeno radi istu pogrešku.

Opasan eksperiment

No, što bi se dogodilo kad bismo potpuno prestale skidati make up-prije odlaska na spavanje? To danas znamo zahvaljujući novinarki Daily Maila Anni Pursglove, koja je napravila upravo takav eksperiment i rezultati su bili jezivi!

Anna Pursglove se 30 dana suzdržavala od pranja lica, ali je svakodnevno iznova šminkala lice, što je dovelo do nekih vrlo ružnih posljedica.

Koža joj je postala izuzetno suha i osjetljiva, trepavice su joj počele ispadati u pramenovima, a pore su se, osim što su se začepile, i povećale za čak pet posto! Što je još gore, oči su joj otekle, a razvila se i neobična pojava koju je ona nazvala perut trepavica.

- Vrlo je loše odlaziti na spavanje sa šminkom na licu jer ona zatvara pore te može doći do raznih upalnih procesa - kaže dermatologinja dr. Jeanine Downie te dodaje da je odavno poznato da spavanje sa šminkom može izazvati nekoliko različitih vrsta upala oka. Dr. Downie je rekla da je imala nekoliko pacijentica koje su "izgrebale" rožnicu kad su usred noći trljale oči, a prethodno nisu skinule maskaru s trepavica.

Foto: Daily Mail
Fotografije najbolje pokazuju koliko se koža lica britanske novinarke "umorila" od šminke u samo mjesec dana.

Deset godina starija

Anna Pursglove također je primijetila da su se bore na njezinu licu znatno produbile. Jedno od mogućih objašnjenja za to moglo bi biti to što neki make-up proizvodi, pogotovo oni na bazi talka, mogu jako isušiti kožu.

- Isušenost kože naglašava vidljivost bora i pora te stvara izgled starije kože - kaže dermatologinja dr. Vivian Bucay. No, važno je naglasiti i da neki make-up proizvodi mogu sadržavati toksične sastojke kao što su živa i olovo, a ostavljanje tih tvari na koži dulje vrijeme može biti naročito rizično. Nakon eksperimenta stručnjaci su zaključili da je Anna Pursglove postarala svoju kožu najmanje za jedno desetljeće, no srećom, nije izazvala nikakvo trajnije i nepopravljivo oštećenje tijekom jednomjesečnog eksperimenta. Ipak, njezin odlazak u krajnost trebao bi svim ženama poslužiti kao zastrašujući podsjetnik na to zbog čega je ostavljanje šminke na licu preko noći vrlo loš potez.

Čini vam se da nemate vremena ukloniti šminku? Naravno, maramice za uklanjanje šminke bolje su nego ništa, ali najbolji način je ipak korištenje sredstva za uklanjanje šminke i tople vode. I još jedan savjet, kad birate maramice za skidanje šminke, uzmite one na kojima piše da su blage, hipoalergene, da su prošle oftalmološka i dermatološka testiranja te da ne sadrže parfeme.

Tri načina da vaša šminka ostane svježa

Ako svi vaši pokušaji da se šminkom uljepšate baš i ne uspijevaju, možda je razlog tome to što su proizvodi koje koristite stari ili im je čak istekao rok trajanja. Vizažistica Natalie Ventola objašnjava kako da od svojih dragocjenih, a možda i skupocjenih, make-up proizvoda izvučete što više, odnosno kako da što dulje ostanu svježi i učinkoviti.

• Pazite da ne ulazi zrak: Maskare i tekuće tuševe za oči treba promijeniti svaka tri mjeseca. Osim toga, pazite da jako dobro zatvorite poklopce na tim proizvodima i da u njih ne ulazi previše zraka kad vadite i vraćate četkicu.

• Stara sjajila: Osim što isušuju usne, stara sjajila mogu sadržavati bakterije koje onda mogu završiti i u vašim ustima. Neizbježno je da dio proizvoda uđe u vaša usta, a nikako nije dobro da progutate štetne bakterije koje su možda prisutne u vašem starom sjajilu.

• U kupaonici je pretoplo: Make-up proizvode treba držati na sobnoj temperaturi. Vrući tuš kakav si priuštite barem jednom dnevno može znatno promijeniti, odnosno povećati, temperaturu u kupaonici, a to negativno utječe na rok trajanja make-up proizvoda, kao i na njihovu kvalitetu.

Doznajte koje još beauty pogreške trebamo izbjegavati.

Oprezno s testerima

Kozmetički testeri u trgovinama također mogu u sebi imati bakterije koje su vrlo štetne, među njima su Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa i Escherichia coli. Sve te bakterije mogu izazvati infekcije kože, crijeva i drugih dijelova tijela. Dakle, dva puta razmislite prije nego što isprobate tester za novi ruž koji vam se toliko sviđa.

U svakom slučaju, ako ne želite izgledati ovako ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ - brinite o koži lica i redovito skidajte make-up prije počinka!

Linker
25. travanj 2024 01:13