Znate li onu - prijatelji su obitelj koju sami biramo!? Ne čudi onda da nas "drže" živima, zar ne?
 Foto: iStock
Družite se

Društvene veze nas čine zdravijima

U djetinjstvu i starosti važno je da imamo mnogo prijatelja, a u srednjoj dobi je važnije da nas podržavaju i poštuju pa makar ih bilo i malo

Što više društvenih veza ostvarimo tijekom života, bit ćemo zdraviji, bez obzira na dob jer je veličina nečijeg društvenog kruga važna i u starosti i u djetinjstvu. Također, socijalna izolacija u adolescenciji jednako šteti tijelu kao i fizička neaktivnost, dok u starosti šteti zdravlju više od dijabetesa tipa 2, sugerira novo istraživanje objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences i prvo koje je povezalo utjecaj društvenih veza s fizičkim zdravljem.

Duži životni vijek

Već je ranije dokazano da odrasli ljudi žive duže ako imaju više društvenih veza, a novo je istraživanje, uz to otkrilo i da je važno da nam društvo u kojem se nalazimo daje podršku i da nas poštuje.
- Odnos između zdravlja i stupnja integriranosti u velikim društvenim vezama najjači je na početku i na kraju života, dok u srednjoj životnoj dobi veličina društvenog kruga zapravo nije toliko bitna. Tada je naglasak na kvaliteti, a ne kvantiteti - izjavila je prof. dr. Kathleen Mullan Harris sa Sveučilišta UNC - Chapel Hill.

Analizirani podaci

U istraživanju su analizirani podaci četiri nacionalne ankete provedene u SAD-u, a ocjenjivali su društvenu integraciju, društvenu podršku i društvenu napetost. Zatim su proučili na koji način je društvena veza pojedinaca povezana s četiri obilježja smrtnosti - krvni tlak, opseg struka, indeks tjelesne mase i razina C-reaktivnog proteina (CRP -upalni marker koji je važan indikator traume, nekroze, upale...).

Linker
18. travanj 2024 13:53