Trošak operacije će snositi HZZO, a obitelj će morati pokriti troškove putovanja, prehrane i boravka u inozemstvu.
 FOTO: DAMIR KRAJAČ/HANZA MEDIA
Bliži li se kraj mukama?

Dorian (2) konačno ide u Italiju, ali je upitno hoće li dobiti tatin bubreg

Liječnici su prvotno mislili da je genetski bubreg najbolje rješenje, no onda su se uplašili da će upravo zbog genetike bakterija možda ponovo napasti i tatin bubreg.

O malenom borcu Dorianu Dvorniću (2) već smo pisali ljetos. Do prve godine, bio je zdravo dijete, no onda je preko noći počeo povraćati krv. Završio je u osječkoj bolnici u kojoj su prvo mislili da je došlo do problema s crijevima. No, bila je riječ o sepsi.

Počeli su mu otkazivati organi, uključujući jetru i bubrege. Dorian je 'zaradio' nekoliko bakterija, uključujući i jednu koju, kaže mama Renata, rijetko tko preživi. No, Dorian je uspio.

Na putu do zagrebačke bolnice Rebro, mališana su nekoliko puta oživljavali. Dva mjeseca je ležao na intenzivnoj, bio je na morfiju, krvario je na guzu, a u jednom je trenutku u vratu imao čak 11 infuzija…

Imao je čak i peritonejsku dijalizu, no dječak si je to iščupao. I tu je isto bilo spašavanje života. Nakon toga se odustalo od toga da propiški i odlučilo se za transplantaciju. Roditelji su se odmah testirali te se pokazalo da je suprug Momir pogodan donor.

Trošak operacije će snositi HZZO, a obitelj će morati pokriti troškove putovanja, prehrane i boravka u inozemstvu.

Na predtransplantacijskoj obradi roditelji će saznati sve detalje vezane uz transplantaciju i daljnje Dorianovo liječenje. (Foto: Privatni album)

Stanje mu se pogoršalo

Nakon mjeseci i mjeseci čekanja, konačno su došle vijesti iz Italije, gdje će se operacija i obaviti. Naime, u Zagrebu se one ne rade kod djece ispod 20 kilograma.

- 19. studenog moramo biti u Padovi da ga talijanski liječnici pregledaju i da nam daju svoje mišljenje terapije i odluče sve o transplantaciji. Dorian će najvjerojatnije ići na talijansku listu ako mu tata ipak ne bude bio donor - govori nam mama Renata.

Dodaje da su liječnici prvotno mislili da je genetski bubreg najbolje rješenje, no onda su se uplašili da će upravo zbog genetike bakterija možda ponovo napasti i tatin bubreg.

- Zato i idemo tamo da odluče koje je najbolje rješenje. U Padovi ćemo na, toj predtransplantacijskoj obradi, biti najmanje tjedan dana, a možda i duže - kaže Renata. Dorianu se stanje naglo počelo pogoršavati te je u bolnici opet proveo duže vrijeme, oko mjesec dana.

- Sad mu je bolje, nadamo se samo boljim danima. Teško je živjeti svaki dan u neizvjesnosti, ali sretan kraj očekujemo uskoro. Nama je užasno teško, uplašeni smo, ali se borimo i mislimo pozitivno i dalje - govori nam Renata.

Ona i suprug su se iz Belog Manastira preselili u Zagreb, točnije u stančić pored bolnice. Kako Dorian zahtijeva 24-satnu brigu, oboje ne rade i svaka financijska pomoć im je više nego potrebna.

I VI MOŽETE POMOĆI!

Roditelji su otvorili račun u PBZ-u na Doriana Dvornića:

  • IBAN HR44 2340 0093 2321 9172 7
  • te devizni račun: HR75 2340 0093 2321 9175 1

Linker
17. travanj 2024 10:40