nezreli frajeri

Dokazano je! Muževi ženama uzrokuju više stresa nego djeca, evo i zašto

Stručnjaci govore o tome na koji način muževi utječu na svoje supruge i kako izbjeći negativne posljedice.

 

Prema studiji, čak 46 posto žena je izjavilo kako im muževi izazivaju više stresa nego djeca, i to nije povezano s prevarom ili novčanim problemima. Žene koje imaju obitelj i partnera vrlo često pate od glavobolja, umora i nerijetko su ljute, a izvor svemu tome najvećim su dijelom njihovi muževi. Stručnjaci govore o tome na koji način muževi utječu na svoje supruge i kako izbjeći negativne posljedice.

 

Suprug se ponaša kao dijete

Istraživanja su pokazala kako muškarci sazrijevaju tek s 43 godine, čak 11 godina poslije žena. To dolazi do izražaja ne samo u njihovu neozbiljnom odnosu prema određenim problemima i ponašanju, već i u njihovoj interakciji s djecom.

-  Sedmogodišnjak će se ponašati kao da ima 7, ali kad se 35-godišnjak ponaša poput djeteta od 7 godina to je zaista naporno. Trebao bi znati bolje - rekla je jedna od žena koja je sudjelovala u istraživanju.

Najčešće se tate zabavljaju sa svojom djecom. Kao posljedica toga, očevi se percipiraju kao prijatelj i sudionik u zabavnim idejama i osoba koja sve dopušta. Majke se više bave pitanjima koja se odnose na odgoj, disciplinu, zdravlje i obrazovni razvoj djeteta. Žene više prate dnevnu rutinu djece, daju im upute i zabranjuju određene stvari. To, kažu stručnjaci, utječe na njihov odnos s djecom i može dovesti do sukoba između samih roditelja.

Ako jedan roditelj, djetetu nešto zabrani i drugi bi trebao podupirati tu odluku.

Također je važno podjednako dijeliti odgovornost za dnevnu brigu o djeci. Dijete se ne može samo priključiti timu za plivanje, odabrati vitamine ili dogovoriti sastanak s liječnikom, ali tata i mama mogu. I ovdje, kažu stručnjaci, muž može pomoći i skinuti dio obaveza sa supruge. Mame bi trebale prestati držati sve pod kontrolom i ponekad se priključiti mužu i djetetu u igri.  

ZNAKOVI DA VAŠ PARTNER MORA ODRASTI

 • Puštanje vjetrova i podrigivanje mu je užasno zabavno
 • Jede brzu hranu u 2 ujutro (stalno)
 • Stalno igra videoigrice
 • Prebrzo vozi i utrkuje se s drugim autima
 • Psuje k'o kočijaš
 • Vozi s preglasnom glazbom
 • Pokuša pobijediti djecu u igri ili sportu
 • Tijekom svađe šuti
 • Ne zna pripremiti ni najjednostavnije jelo
 • Iznova i iznova prepričava iste fore i priče kad je s dečkima
 • Ne voli pričati o sebi ili voditi ozbiljan razgovor
 • Mrzi knjige i misli da su dosadne
 • Mama mu i dalje pere rublje
 • Ne želi jesti povrće
 • Stalno je u trenirci
 • Nosi pidžamu s likovima iz crtića
 • Hvali se koliko diže u teretani

 

Žena obavlja sve kućanske poslove

Studija je utvrdila da jedna od 5 mama kaže kako im je glavni izvor svakodnevnog stresa činjenica da im suprug ne pomaže dovoljno. Žene troše više vremena na kućanske poslove, a muževi provode više vremena opuštajući se. Ženske 'dužnosti' uključuju ne samo kuhanje i čišćenje, već i plaćanje računa, odlazak u trgovinu i planiranje proračuna.

Najjednostavnije i najočitiji rješenje je da muž sudjeluje u kućanskim poslovima. Dijeljene odgovornosti jedan su od glavnih razloga za uspješan brak. Ako se sitni poslovi podijele na dvije osobe, oni će se brže obaviti, a preostalo vrijeme možete provesti radeći nešto u čemu oboje uživate.

 

Krivnja i nedostatak slobodnog vremena

S obzirom na sve obaveze koje su opisane gore, žene se mogu osjećati kao da nemaju slobodnog vremena. Pogotovo ako rade puno radno vrijeme. Navečer, nakon posla, posvećuju se svakom članu obitelji i obavljaju kućanske poslove. Žene, navode stručnjaci, pokušavaju u 24 sata napraviti sve, ali zbog žurbe, ponekad se znaju zalomiti greške. I onda osjeća krivnju, a rezultat toga je - stres.

 

- Ponekad imam osjećaj kao da sam sama i da je sva odgovornost što se tiče odgoja djeteta na meni. Stalno sam pod stresom, jer ako nešto pođe po zlu, glavni krivac sam ja - rekla je jedna od žena.

 

Supružnici bi trebali zajedno raspravljati o problemima, zajedno donositi odluke i jednako sudjelovati, kako u odgoju djeteta, tako i u kućanskim poslovima. Zapamtite da stres može dovesti do razvoda i negativno utjecati na zdravlje.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo