Roditelji moraju uvijek imati na pameti da s dolaskom djeteta više nisu samo oni bitni...
 Foto: iStock
Životni stil

Djeca očeva koji piju manja su i imaju manji mozak

Razmišljate li uopće koliko vaš životni stil utječe na vaše potomstvo? Trebali biste!

Znanstveno je čvrsto potvrđeno da majčina dob, prehrana, uvjeti iz okoliša kojima je izložena, mogu utjecati na razvoj potomstva. Nova studija objavljena u publikaciji American Journal of Stem Cells sugerira da jednako vrijedi i za očeve.

Rezultati pokazuju da očeva dob, unos alkohola, prehrana, težina i psihički stres mogu utjecati na rizik za pojavu urođenih mana i drugih zdravstvenih stanja kod novorođenčadi.

Utjecaji na plod

Do toga vjerojatno dolazi zbog promjena u ekspresiji gena i staničnom odgovoru koji se pojavljuju kao rezultat djelovanja navedenih čimbenika, a te se promjene mogu odvijati kroz više generacija. Istraživački tim došao je do tih zaključaka nakon analize više studija koje su ranije istraživale povezanost između očeva i naslijeđenih genetskih promjena, kod ljudi i kod životinja.

Joanna Kitlinska, profesorica biokemije, molekularne i celularne biologije na Sveučilišnom medicinskom centru Georgetown u Washingtonu, s kolegama je identificirala brojne faktore koji preko oca mogu utjecati na razvoj ploda.

Tata u poznim godinama

Istraživanjem su pronađeni dokazi da će očevi u starijoj dobi vjerojatnije imati djecu koja će imati urođene mane, autizam ili shizofreniju. Druge studije koje je tim pregledao sugeriraju da očevo pijenje alkohola može biti povezano s manjom porođajnom težinom novorođenčeta, s manjim djetetovim mozgom te slabijim kognitivnim funkcijama.

Očeva debljina dovedena je u vezu s debljinom potomaka, kao i s njihovim povećanim masnim stanicama, promjenama metabolizma, dijabetesom te razvojem tumora mozga.

Znanstvenici su otkrili i da očev psihički stres može povećati rizik za poremećaje u ponašanju djeteta. Nadalje, pokazao se i utjecaj kroz generacije - uravnotežena prehrana prije adolescentske dobi kod oca smanjuje rizik za srčanožilne bolesti kod njegove djece i unuka.

Nove spoznaje

Kitlinska i kolege kažu da njihovo istraživanje nudi “zdravorazumski zaključak” da očeva dob, životni stil i utjecaji sredine u kojoj živi mogu djelovati na razvoj njegove djece, pa i unučadi.
- Znamo da majčina prehrana, hormoni i psihičko stanje trajno mijenjaju strukturu organa, stanični odgovor i ekspresiju gena njene djece. Ali naša studija pokazuje da je tako i s očevima, njihove životne navike i dob mogu se odraziti na molekule koje kontroliraju funkciju gena. Na taj način, očevi mogu utjecati ne samo na direktne potomke, nego i na buduće generacije - rekla je Joanna Kitlinska koja smatra da nove spoznaje o takvom utjecaju očeva treba uzeti u obzir kod liječničkih preporuka za zdrav životni stil. - A da bismo doista shvatili takav utjecaj na dijete trebamo proučiti međusobno djelovanje faktora koji utječu na dijete preko majke i preko oca.

Linker
20. travanj 2024 12:03